URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2019, 12:35

Nici SRI nu mai avem: Structurile teritoriale ale Serviciului Român de Informaţii au fost regionalizate

Nici SRI nu mai avem: Structurile teritoriale ale Serviciului Român de Informaţii au fost regionalizate sursa foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mijlocul acestei luni, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat că de la 1 octombrie a renunţat la organizarea judeţeană a unităţilor teritoriale, înfiinţând 11 direcţii regionale de informaţii (DRI), cu competenţe legale pe zona mai multor judeţe.

11 în loc de 42

Astfel, în locul celor 42 unităţi judeţene, de la mijlocul lunii octombrie funcţionează câte două direcţii regionale în Transilvania şi Moldova şi câte una în Bucureşti, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Centru (Braşov), Banat şi Maramureş.

SRI susţine că acest concept de organizare a fost atent testat înainte de a fi implementat. “Soluţia reorganizării a fost validată în cadrul unui proces de testare în format pilot ce a avut loc pe parcursul anului 2018. Prezenţa şi îndeplinirea misiunilor Serviciului vor fi asigurate în continuare pe întreg teritoriul României, noul format fiind menit să ofere cadrul instituţional pentru adaptarea activităţii SRI la dinamica ameninţărilor actuale. De asemenea, un obiectiv important al reorganizării în format regional este reprezentat de optimizarea fluxurilor de informare către beneficiarii legali”, a explicat SRI într-un comunicat.

„Frăţiile” judeţene

Un fost director al SRI, Costin Georgescu, citat de adevarul.ro, consideră că regionalizarea activităţii este benefică pe mai multe planuri.

“În primul rând, baronii locali nu sunt prea veseli după această reorganizare, pentru că ei vor să aibă oamenii lor în direcţiile locale ale serviciilor ca să poată ţine totul sub control. Acest lucru nu se mai întâmplă în prezent. Practic, prin această reorganizare, conducerea SRI le-a dat o lovitură acestor baroni, a creat o armă împotriva acestor potentaţi locali”.

Flux mai rapid al informaţiilor

Pe de altă parte, fostul director SRI spune că acest tip de organizare seamănă cu cea a FBI. “Şi acolo există nişte unităţi regionale şi numai informaţiile de impact naţional se raportează la sediul central”, precizează expertul.

Georgescu spune că în acest fel fluxul informativ va fi mai rapid, iar serviciul va face şi economii. “Informaţiile vor ajunge în timp real la factorii de decizie din zonă pentru că nu vor mai face drumul până la Bucureşti şi înapoi. Apoi, se micşorează aparatul administrativ. De exemplu, într-o direcţie regională va exista numai un serviciu financiar, în loc de trei sau patru câte existau până acum, câte unul pentru fiecare judeţ”, a subliniat fostul director al SRI.

Cele 11 direcţii regionale

• DRI Transilvania Vest, cu competenţe în judeţele Cluj (sediu principal), Bihor şi Sălaj;

• DRI Banat, cu competenţe în judeţele Timiş (sediu principal), Arad şi Caraş-Severin;

• DRI Maramureş, cu competenţe în judeţele Maramureş (sediu principal), Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud

• DRI Moldova Nord, cu competenţe în judeţele Iaşi (sediu principal), Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui;

• DRI Moldova Sud, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediu principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea;

• DRI Dobrogea, cu competenţe în judeţele Constanţa (sediu principal), Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea;

• DRI Bucureşti, cu competenţe în municipiul Bucureşti (sediu principal), judeţele Ilfov şi Giurgiu;

• DRI Muntenia, cu competenţe în judeţele Prahova (sediu principal), Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman;

• DRI Oltenia, cu competenţe în judeţele Dolj (sediu principal), Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea;

• DRI Centru, cu competenţe în judeţele Braşov (sediu principal), Covasna, Harghita şi Mureş;

• DRI Transilvania Sud, cu competenţe în judeţele Sibiu (sediu principal), Alba şi Hunedoara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Problem
Cine-i mai prinde pe smenari acum?
Postat 22 Octombrie 2019, 11:06 de User anonimizat
CrisDumi
Pe ce loc e Oradea la poluare ????
Postat 21 Octombrie 2019, 21:53 de Sandu1206
Bingo...
Wow,viitor de aur țara noastră are.Fara ei, ni se putea intimpla sa pierdem petromu-ul,hidroelectrica,sidexul, siderurgia,aro,tractorul,semanatoarea etc. Au vegheat sa nu ni se intimple toate astea.Patria va este recunoscatoare.
Postat 21 Octombrie 2019, 18:07 de excalibur
Baronii locali, așa de supărați sunt ...
... încât se vor sfâșia între ei, la "licitație" deschisă, care să cumpere mai ieftin sefiile locale ale SRI, să le transforme din nou în hoteluri de protocol !?!
Postat 21 Octombrie 2019, 12:42 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON