URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2019, 13:22

"Ne păzeşte în timpul acţiunilor de salvare": Tânărul bihorean care a murit în accidentul de pe DN 1 se pregătea să devină salvamontist (FOTO)

'Ne păzeşte în timpul acţiunilor de salvare': Tânărul bihorean care a murit în accidentul de pe DN 1 se pregătea să devină salvamontist (FOTO) (foto: Facebook)
'Ne păzeşte în timpul acţiunilor de salvare': Tânărul bihorean care a murit în accidentul de pe DN 1 se pregătea să devină salvamontist (FOTO) sursa foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Voia să salveze vieţi, dar el nu a mai putut fi salvat. Tânărul de 23 de ani care a murit luni, în urma unui accident petrecut pe DN 1, între Uileacu de Criş şi Urvind, era membru al Asociaţiei Salvatorilor Montani Bihor şi se pregătea să devină el însuşi salvamontist.

"Prietenul şi colegul nostru Alex Bumb (foto) s-a alăturat altor colegi, într-o companie selectă, a celor care ne păzesc în timpul acţiunilor noastre de salvare. Vei rămâne mereu în sufletele noastre. Odihneşte-te în pace", este mesajul postat marţi pe pagina de Facebook a serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Colegii spun despre tânărul de 23 de ani, din Vadu Crişului, că era foarte dornic să devină salvamontist şi că avea talent pentru această misiune.

"A făcut cursul de pregătire de 160 de ore la noi şi urma să meargă la şcoala naţională, era deja înscris. Din 36 de cursanţi, am ales doar 3, iar el era printre ei, pentru că era unul dintre cei mai talentaţi aspiranţi", a declarat Pinter Istvan, şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, marţi, pentru BIHOREANUL.

Alex nu era priceput doar la mers pe munte, ci şi pe ape. Tânărul era caiacist şi, spun cei care l-au cunoscut, era chiar foarte talentat, mai ales la caiac pe ape repezi. Totodată, era kinetoterapeut, după ce a absolvit această specializare la Universitatea din Oradea.

Tânărul din Vadu Crişului colabora cu o firmă de sporturi extreme, Master Adventure, fiind monitor de rafting.

Prietenii şi colegii îl cunoşteau pe tânăr ca entuziast, pasionat de sporturile extreme, care ştia să-i facă pe turiştii care încercau raftingul să se simtă în siguranţă, destinzând totodată atmosfera în timpul excursiilor. "Nu-mi vine să cred! Nu demult ne-a condus cu barca şi a rămas în inima noastră ca un suflet curat, atât de amabil şi mereu zâmbitor. Condoleanţe familiei!", a scris unul dintre cei pe care i-a ghidat pe ape.

Bărbatul a murit luni dimineaţă, între localităţile bihorene Urvind şi Uileacu de Criş. El era la volanul unui Mercedes, venea spre Oradea, şi a depăşit o autoutilitară, intrând pe contrasens în coliziune frontală cu un autocar. În urma impactului, tânărul de 23 de ani a murit pe loc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"pasionat de sporturile extreme"
Asta spune totul.
Postat 20 August 2019, 20:00 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON