URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2020, 15:33

În cârd la Vama Borş: Un grup de 27 de bihoreni au trecut, miercuri noaptea, pe jos, graniţa în România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Vama Borş au ajuns în noaptea de miercuri spre joi, în cârd, 27 de persoane, cetăţeni români, care la control au prezentat adeverinţe de la locurile de muncă din Ungaria. Ei au fost controlaţi, triaţi şi au dat, pe lângă prezentarea adeverinţelor, şi declaraţii pe proprie răspundere. Conform procedurilor, aceştia au fost trimişi în autoizolare la locuinţele lor din Bihor, dar nu de capul lor, ci cu maşinile Poliţiei şi ale Jandarmeriei. 

Cu bagajele în spate

Redacția a primit o filmare care arată momentul în care aceste persoane se apropiau, în grup, de graniţă, purtând cu ele mai multe bagaje şi sacoşe. Verificând informaţia, BIHOREANUL a aflat că este vorba de 27 de persoane, toţi cetăţeni români cu domiciliul în Bihor.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, aceştia s-au întors din Ungaria şi nu din alte ţări europene, aşa cum s-ar putea specula. 

"Noaptea trecută un grup, format din 27 de persoane, s-a prezentat în PTF Borş pentru a efectua formalităţile de intrare în ţară. Persoanele respective, cetăţeni români, domiciliaţi pe raza judeţului Bihor, se deplasau pe jos de pe teritoriul maghiar, din zona parcărilor adiacente punctului de trecere a frontierei. La control, cetăţenii români au prezentat, pe lângă documentele de identitate şi adeverinţe de la locul de muncă din Ungaria", a declarat, pentru BIHOREANUL, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

Potrivit acesteia, după controlul de frontieră, cei 27 de bihoreni au fost îndrumaţi către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic. Pentru toţi s-a dispus măsura izolării la domiciliu.

Chiar dacă au venit pe jos, cei 27 nu au fost lăsaţi să circule liberi spre localităţile lor, ci au fost transportaţi la domicilii de poliţişti şi jandarmi. "Ulterior, au fost preluaţi de echipaje ale IPJ Bihor şi IJJ Bihor, asigurându-le transportul în localităţile de domiciliu pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite de către personalul DSP, şi anume izolare la domiciliu", a precizat reprezentanta ITPF Oradea. 

Verificări dispuse de ministru

Ministerul Afacerilor Interne, Marcel Vela a dispus, miercuri, verificări la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, unde au apărut mai multe astfel de cazuri de persoane care tranzitează graniţa pe jos. "Foarte mulţi cetăţeni vin până la graniţa cu România, din Ungaria, şi apoi o tranzitează pietonal. Este o situaţie inedită, pentru că dacă înainte ea se întâmpla într-un mod aleator şi destul de rar, acum deja pare că este organizată", a declarat Vela într-o intervenţie la Digi24.

Ministrul a dat asigurări că aceşti cetăţeni nu sunt lăsaţi să umble liberi. "În varianta pietonală, trebuie să găsim soluţii ca să pregătim mijloace de transport, să urce toţi cetăţenii care tranzitează pietonal, să nu mai poată pleca într-un mod dezorganizat, cu alte autoturisme, să intre într-un oraş sau o comună apropiată", a precizat Vela.

El a mai spus că nu este ilegală trecerea în acest fel a frontierei, dar că autorităţile sunt atente cu aceste persoane. 

2.000 de treceri pe zi

Pe de altă parte, în 24 de ore (1 aprilie, ora 8 – 2 aprilie, ora 8), la frontiera Borş pe sensul de intrare s-au prezentat 2.000 de persoane şi 1.600 de mijloace de transport. 

În perioada următoare, însă, înaintea sărbătorilor de Paşti, este aşteptat ca traficul la frontiere, pe sensul de intrare, să fie mai intens, în ciuda apelurilor făcute de autorităţi către românii din diaspora să nu se întoarcă în această perioadă acasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pasărea neagră
S-a folosit intenționat expresia de "cârd" și nu "grup"?
Postat 04 Aprilie 2020, 16:32 de zsizsi
Luavash Cookie'ele in * !
m-ai disperat cu Cookie bagamiash *`n in trupu vostru ! !
Postat 04 Aprilie 2020, 02:40 de arabuloradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON