URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2010, 18:15

Monumentul construit fără acte de UDMR în parcul Brătianu intră în legalitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a fost amendată săptămâna trecută cu 1.000 lei de către Instituţia Arhitectului Şef pentru construirea fără acte a soclului viitorului monument din Parcul Brătianu, UDMR Bihor a făcut demersuri pentru intrarea în legalitate.

Consiliul Local a aprobat în şedinţa extraordinară de luni, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, proiectul de hotărâre privind amplasarea în parc a unui monument dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Clubului Atletic Oradea.

Rivalitate maghiaro-maghiară

Monumentul va avea un soclu de piatră peste care va fi amplasat un relief din bronz reprezentând doi fotbalişti, emblema clubului şi o inscripţie bilingvă în română şi maghiară cu mesajul "În acest loc s-a jucat la 31 iulie 1910 prima partidă oficială a echipei de fotbal Clubul Atletic Oradea (CAO), viitoarea campioană a Ungariei şi României, în faţa echipei Clubului Sportiv Feroviar din Cluj".

Graba cu care UDMR Bihor, reprezentată de viceprimarul Rozalia Biro, a demarat construcţia monumentului înainte să aibă toate actele necesare are la bază rivalitatea faţă de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de europarlamentarul Laszlo Tokes, organizaţie cu care Uniunea îşi dispută voturile minorităţii maghiare.

Fostul episcop reformat organizează pe 13 noiembrie la Oradea un meci de gală la care a invitat foste glorii ale fotbalului din Ardeal şi Ungaria, iar UDMR a ţinut neapărat ca monumentul comemorativ să poată fi inaugurat în preajma acestei date.

Leonida se predă!

Consilierii locali au mai aprobat tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii retocedarea către Episcopia Ortodoxă a Oradiei a imobilului care adăposteşte Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida", fostul liceu CFR.

Episcopia Ortodoxă este, încă din anul 2007, beneficiara unei sentinţe definitive şi irevocabile privind retrocedarea imobilului şi a dat pe data de 5 octombrie un ultimatum municipalităţii pentru predarea clădirii şi plata chiriei aferente celor trei ani în care nu a putut intra în posesia acesteia. În cazul în care imobilul nu va fi predat în termen de zece zile episcopia a ameninţat cu executorul judecătoresc. Conform sentinţei judecătoreşti instituţia de învăţământ poate rămâne în clădire cu titlu de chiriaş vreme de cinci ani începând cu anul 2007.

Pariul pe turism

În şedinţa de luni, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi valorificarea rezervaţiei de zonă verde Dealul Ciuperca - Podgoria Varadinum ca o continuare a proiectului turistic şi de agrement "Welness Termal Nymphaea" care are ca scop dezvoltarea potenţialului turistic şi de agrement al zonei bazat pe valorificarea apei geotermale. Pornind de la tema de proiectare aprobată de Consiliul Local, municipalitatea va aloca din bugetul local 50.000 lei pentru suportarea cheltuielilor documentaţiei tehnico-economice a proiectului.

Printre lucrările de reamenajare a Dealului Ciuperca se vor număra defrişarea zonelor cu vegetaţie crescută necontrolat, plantarea de arbori şi arbuşti pentru amenajarea unei grădini botanice în aer liber, achiziţionarea de mobilier urban şi amenajarea unei zone de tip observator care va asigura posibilitatea unei viziuni panoramice asupra oraşului de la înălţimea Dealului Ciuperca.

Aleşii au mai aprobat cu această ocazie şi tema de proiectare şi elaborarea documentaţiei tehnico-economice privind valorificarea zăcământului de apă geo-termală din cartierele Nufărul II şi Ioşia Nord astfel încât această resursă să poată fi folosită la încălzirea locuinţelor din zonă.

Totodată, Consiliul Local a mai aprobat elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul "Promovarea turismului balnear şi de agrement în Complexul turistic Ioşia Nord". Proiectul municipalităţii vizează împărţirea ştrandului Ioşia în două baze de agrement, prima având o componentă socială şi fiind destinată pensionarilor, iar cea de-a doua urmărind să exploateze potenţioalul turistic al apelor geotermale din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON