URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2018, 18:22

Moda din Italia, la Sălacea: Localnicii care nu vor colecta selectiv deşeurile vor plăti dublu!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localnicii din comuna bihoreană Sălacea vor afla pe propriul buzunar ce înseamnă să colectezi selectiv. Din vară, Primăria va implementa tarife diferite pentru localnici: 5 lei pentru cei care colectează separat deşeurile reciclabile şi 10 lei pentru cei care nu fac acest efort.

Selectiv e mai ieftin!

"Ne-am propus ca de la 1 iulie să implementăm acest sistem, până atunci vom explica oamenilor cum se face colectarea selectivă, care este rolul, care sunt beneficiile", a declarat primarul Horváth Béla, luni, pentru BIHOREANUL. În Sălacea, localnicii plătesc factura de salubritate către Primărie, care plăteşte mai departe către firma angajată să adune deşeurile, Ave.

"Şi acum, teoretic, se colectează în două fracţii. Dar oamenii nu prea se preocupă de asta, fiecare face după sufletul lui. Cel mult se adună selectiv flacoanele. Ca să vă faceţi o idee, din 20 de tone de gunoi, cât producem într-o lună, numai 200 kilograme sunt deşeuri selectate. Aşa că vrem să-i motivăm pe oameni să selecteze, pentru bani", a declarat Horváth.

Aşadar, pentru cei care vor colecta selectiv, tariful va fi unul dintre cele mai mici din Bihor (5 lei pe persoană), iar pentru cei mai comozi, dublu. "Noi nu vrem să ne certăm cu oamenii, fiecare va face cum crede şi cum vrea. Dar interesul nostru este să ducem cât mai puţine deşeuri la Eco Bihor", a mai spus edilul.

Ca în Italia

Totodată, o analiză făcută de Eco Bihor pe deşeurile din Sălacea a arătat că 40% din gunoaiele aruncate de săteni în pubele nici n-ar trebui să fie acolo. "Foarte multe prostii se bagă în pubele: cenuşă, pământ, piatră. Acestea nu mai trebuie să le transportăm la Oradea", a spus Horváth.

Tocmai de aceea, va amenaja în comună o platformă de colectare a deşeurilor, similară celei existente în Oradea, amenajată de RER pe strada Thurzo Sandor. Primarul a explicat că, la fel ca reprezentanţii din municipiu, s-a inspirat din tehnicile văzute în orăşelul Rogno din Italia, unde a făcut o vizită de studiu.

Localitatea italiană are 4.000 de locuitori, cu o mie mai mult decât comuna Sălacea, şi colectează selectiv foarte multe din deşeuri, în principal şi pentru că tarifele de salubritate sunt mult mai mari: circa 100 de euro pentru persoane fizice pe an, respectiv 500 de euro pentru persoane juridice. La rândul lor, italienii s-au inspirat din metodele norvegiene.

Gunoaie pe categorii

Pe platforma betonată din Sălacea, sătenii vor putea abandona, gratuit, deşeuri vegetale, moloz, resturi reciclabile precum PET-uri, sticle, metale, dar şi deşeuri periculoase (baterii, becuri), obiecte de mobilier ori aparate electronice şi electrocasnice.

Platforma cu pricina deja există şi este folosită doar pentru colectarea deşeurilor care pot fi transformate în compost. "Avem deja o platformă betonată pentru depozitarea gunoiului de grajd şi rămăşiţelor vegetale, care fermentează, sunt compostate şi apoi sunt împrăştiate pe terenuri ca îngrăşământ", a explicat primarul comunei. Singurele deşeuri care nu vor fi acceptate aici vor fi cele menajere.

Proiectul din Sălacea va fi unul pilot în zona rurală a Bihorului, iar dacă va avea succes va putea fi implementat şi în alte comune.

Primarul Horváth speră într-o reuşită, mai cu seamă că în comuna pe care o conduce cantităţile de deşeuri au crescut semnificativ: dacă în 2013 producea 86 tone de deşeuri pe an, anul trecut această cantitate a crescut la 268 tone.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON