URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2012, 14:13

Mircea Matei: Ca să termine ce şi-a propus, echipa USL trebuie să rămână în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunţată ca mare dezvăluire pe pagina de Facebook, conferinţa de presă susţinută joi de fostul secretar general al PDL Bihor Mircea Matei la sediul PPDD, grupare din partea căreia acum candidează la deputăţie, s-a dovedit doar o serie de acuze asupra municipalităţii încheiată cu concluzia că "echipa USL", formată din candidaţii pe care "primarul Ilie Bolojan îi duce de mână în campanie", nu trebuie votată deoarece mai are proiecte de finalizat în Oradea.

Cupşa în ilegalitate

Având în faţă o publicaţie electorală a candidatului USL Ioan Cupşa, Mircea Matei a spus că liberalul a prezentat în paginile acesteia câteva obiective, printre care şi cel de a face lobby pentru Oradea, însă acest lucru ar fi ilegal, întrucât nu există o lege a lobby-ului.

"Cupşa spune că va fi un lobby-ist pentru Oradea, dar nu ştiu în baza cărei prevederi legale, pentru că nu avem nicio lege a lobby-ului, că va activa pentru crearea în Oradea a 10.000 de locuri de muncă, dar ce ce nu 9.500 sau 12.000? Din câte ştiu eu, în Oradea s-au creat în ultimii trei ani 3.000 de locuri de muncă, de ce nu s-au făcut 10.000 până acum? Şi nu ne spune câte s-au pierdut", a zis Matei.

Primăria, proiecte nefinalizate

Cea mai mare energie a cheltuit-o Matei, însă, pentru a arăta că Primăria Oradea a început multe proiecte cu fonduri europene, unele nefiind finalizate, altele nici măcar începute, iar asta în condiţiile în care nici bani ca să asigure cofinanţarea nu are, şi va trebui eventual să afunde oraşul în datorii.

Matei a pornit de la faptul că în februarie 2012 Consiliul Local a adoptat bugetul pe anul în curs, care prevedea investiţii de circa 550 milioane lei, din care jumătate cu fonduri europene nerambursabile, însă în noiembrie, tot Consiliul Local a decis scăderea bugetului pentru investiţii, în condiţiile în care există proiecte amânate (precum reabilitarea sistemului de termoficare, a Pieţei Unirii şi Pieţei Ferdinand, construirea Aquaparcului în locul Ştrandului Municipal, a Centrului de Intervenţii Cardiovasculare), dar şi proiecte începute şi nefinalizate (reabilitarea unor centre sociale, a Grădinii Zoologice, amenajarea Parcului Salca).

"La Zoo a fost un moment de-a dreptul penibil, pentru că lucrarea nu este finalizată, nu e niciun animal acolo. Penibil!", a spus Matei, ignorând că pentru mutarea animalelor şi deschiderea Grădinii Zoologice este necesar ca în prealabil aceasta să primească toate avizele legale.

USL - incapabili

"Investiţiile propuse la începutul anului sunt realizate în proporţie de 19,7%, ceea ce înseamnă incapacitatea Primăriei de a implementa proiectele, şi atunci mă întreb pentru ce este nevoie de echipă USL la Bucureşti, când problemele sunt aici? De aceea eu cred că Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa trebuie să rămână aici, ca să finalizeze proiectele", a spus Matei.

Fostul secretar general al PDL a mai afirmat că problema este cu atât mai gravă cu cât în exerciţiul financiar următor Uniunea Europeană va aloca mai puţine fonduri pentru proiectele din România, ceea ce înseamnă că Primăria, ca să le finalizeze, va trebui să-şi majoreze cotele de cofinanţare, iar acest lucru nu-l poate face decât cu bani împrumutaţi, fapt ce va dubla datoria oraşului de acum.

"Marea-marea greşeală este că multe proiecte cu fonduri europene puteau fi externalizate sau derulate în parteneriate cu firme private, pentru care se acordă finanţări mai mari de la Uniunea Europeană, iar eu mă mir că nu s-a făcut acest lucru, în condiţiile în care avem totuşi un primar liberal", a mai spus Matei.

Parlamentari de cartier

Candidatul PPDD a ironizat ambiţia candidaţilor USL de a fi susţinători ai proiectelor Oradiei în Parlament spunând că nu aceasta este datoria parlamentarilor, ci aceea de a face legi, interpelări şi întrebări către membrii Guvernului.

"Concluzia este că nu avem nevoie de echipă la Bucureşti, pentru că noi nu vom fi parlamentari de Rogerius, ci parlamentari ai României, care să sprijine prin interpelări şi întrebări adresate acolo unde trebuie atunci când proiectele se împotmolesc undeva pe traseu", a spus Matei.

Ca argument că are dreptate, Matei a amintit că deşi de câteva luni ţara e condusă de USL, Guvernul nu a dirijat "niciun ban" spre Oradea, dând exemplul Podului Densuşianu, unde lucrările stagnează din cauza lipsei de finanţare din partea CNADNR.

PDL, acuzat de blat cu USL

Fostul secretar general al PDL Bihor a scăpat şi o critică la adresa actualei conduceri a democrat-liberalilor, afirmând că strategia acesteia este la fel ca a USL, şi anume aceea a non-combatului, pentru că PDL-iştii nu îi atacă pe candidaţii USL.

"Cam liniştită campania în Oradea, se desfăşoară pe principiul eu nu te deranjez pe tine, tu nu mă deranjezi pe mine. Asta e realitatea: nu s-au deranjat în campanie, nu există dezbateri între candidaţi", a spus Matei, nemulţumit că "încă de la facerea listelor" s-ar fi încheiat un pact de neagresiune între USL şi ARD.

Matei a acuzat, de asemenea, şi faptul că "în schimb avem un panotaj cum n-a mai fost niciodată" şi s-a întrebat "de unde au partidele atâţia bani în plină criză", spunând că ar prefera "să fie USL în criză şi ţara nu".

Mama şi copilul

La conferinţa de presă a lui Mircea Matei a participat şi un alt candidat PPDD la Camera Deputaţilor, Marius Pop Blaga, fiul fostei judecătoare Elena Pop Blaga, acuzată de DNA şi apoi achitată într-un lung proces de corpuţie, care candidează şi ea din partea PPDD la Senat.

Întrebat dacă nu consideră ridicol să-l acuze pe Ilie Bolojan că susţine candidaţii USL în timp ce în propriul partid candidează "mama şi copilul", Matei l-a lăsat pe Blaga jr să se apere, iar acesta a încercat să-şi argumenteze decizia de a candida, la cei doar 23 de ani, prin faptul că "votul se dă persoanei, nu familiei", şi că în timp ce mama sa "se va ocupa de domeniul justiţiei", el are preocupări "în domeniul educaţiei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Specific...
Plimba scroafa ca rugineste lantul...l-ai intrecut pe Bot in mirlanie..du-te neica si te spinzura..de ce vrei tu...poti si de sula..daca mai ai...Jet javra pedelista,ciumat portocaliu...onanist cu par in palma..!
Postat 02 Decembrie 2012, 13:54 de vasalie
proverb
Calul moare de drum lung si prostul de grija altuia! mai bine ocupate de Adelina Coste!
Postat 01 Decembrie 2012, 16:28 de teraflu
MAI BINE ATI TACEA PT CA PANA ACUMA TOTI ATI FURAT TARA ASTA !!!!!!!!!
Pana acuma toti care au condus tara au furat-o cu nesmtire , dar mai presus de asta ne-ati taiat din salarii care si asa erau de neajus si din pensiile oamenilor care traiesc cu 6 milioane pe luna G-U-N-O-A-I-E-L-O-R ASA CA HAI SA II DAM CREDIT ACESTUI DOMN POP BLAGA MARIUS !!!!!!!!!!!!! SI SA LASAM GUNOAIELE ACASA!!! SI SA TRIMITEM UN OM COMPETENT LA BUCURESTI
Postat 30 Noiembrie 2012, 14:04 de razvan
?
Ca sa termine ce Si-au propus, hoardele USL ar trebui sa moara pe baricade in Oradea, nu in alta parte, ca propunerile sunt cu finalitate in generatia viitoare dupa cita putere au. .
Postat 30 Noiembrie 2012, 14:02 de C
NICI MACAR TATA...nu mai esti
Ar trebui o flegma de elefant ca sa acopere mizeria asta care se intituleaza Matei!Mai canalie o sa ajungi sa cersesti pa la nunti ca in trecutul tau jegos, cam dodata stai pa capu lu ma-ta ,la bloc pa ulita Moldovei, nu esti bun da nimik ma , nime-n drum! Nici Pusta nu te mai primeste, figurantule!Da stii ca Gladulet ii zice altuia "tatic" asta-i palma care te va lovi de acum incolo! Jeg care esti!
Postat 30 Noiembrie 2012, 10:29 de Fosta
O flegma
merita
Postat 29 Noiembrie 2012, 23:01 de Ioenl
mister electoral
Azi am vazut pe un geam un afis electoral cu mateipppdpdpdppdpd. Cum ma uitam eu ashe ca jedi la el...a cazut pe jos. Ce era sa fac daca asta si cand e in poza face mizerie?
Postat 29 Noiembrie 2012, 21:45 de jedivei
”Epoca (încă) portocalie”. Ep. ”Violet-portocaliul” don Matei!
I. ”Cupşa spune că va fi un lobby-ist pentru Oradea, dar nu ştiu în baza cărei prevederi legale, ...” - 1. Don Matei ce o fi făcut pentru Oradea pe când era la ”butoane”? 2. Don Matei nu ne spune, la concret, ce prevederi legale va încălca dl. viitor deputat Cupşa când va face lobby pentru Oradea, respectiv pentru jud. Bihor? II. ”La Zoo a fost un moment de-a dreptul penibil, pentru că lucrarea nu este finalizată, nu e niciun animal acolo. Penibil!” 1. Don Matei ne poate spune de ce acest moment ”penibil” nu a avut loc când Bocuţ, MRU, tov. Vasile şi don Seremi erau la ”butoane”? III. ”Cam liniştită campania în Oradea, se desfăşoară pe principiul eu nu te deranjez pe tine, tu nu mă deranjezi pe mine.” 1. După modelul Bute-Frost, respectiv după logica lui don Matei, aşteptăm cu interes o partidă (politică): Matei Mircea - Cristian Puşcaş. Ca între ...”portocalii”. IV. Don Matei în loc să se lege de ”locomotivele” USL-ului, nu ne spune dacă PP-DD Bihor are măcar una? V. În loc de concluzii: Good luck USL Bihor. Good luck IOAN CUPŞA. Keep going!
Postat 29 Noiembrie 2012, 19:41 de stefan
09 DECEMBRIE 2012 este o zi de SARBATOARE pentru multi ROMANI
09 DECEMBRIE 2012 este o zi de SARBATOARE pentru multi ROMANI dupa multi ani :)))) si referendumul a fost :))) DEMITE l da sau nu !
Postat 29 Noiembrie 2012, 17:46 de 09 DECEMBRIE 2012 es
prostii
Numai un PROST poate vota cu un candidat PP-DD .
Postat 29 Noiembrie 2012, 17:40 de anonim
TOT RAUL SPRE BINE
Se spune ca copii si oamenii sub o anume influenta spun adevarul! Macar in 2 puncte acesta (ADEVARUL) este foarte ADEVARAT sau "GOL?! De ce o dam inainte cu pasajele de pe centura (ce tin de CNADR) si nu putem termina podul din Rogerius de pe centura. A nu se uita ca nu era semnat contractul cu Selina si ei deja turnau fundatii de piloni etc. ? De ce promovam proiecte gen AQUAPARK cand acestea se puteau face de firme private (vezi PRESIDENT din Felix) iar proiecte privind termoficarea orasului e pe nicaieri... Iar cu lobby-ul e riscant - a se vedea Trasculescu (PD) Stan (PSD)... SI CHIAR ADUNA CINEVA (MA REFER LA PRESA -DL. "CRIS" NE CITESTE COMENTARIILE?) TOATE PANOTAJELE apoi dupa campanie inmulteste cu tarifele firmelor de publicitate si comparam cu sumele declarate de partide... ce ziceti APAR DIFERENTE? Si nu ar fi stricat daca 2 (USL si ARD) sau trei (si cu PPDD) s-ar certa si ar castiga oradenii si bihorenii ceva .... ca sa nu RAMANEM DOAR CU UN PIX! (ELECTORAL)
Postat 29 Noiembrie 2012, 17:15 de Adi Oradeanul
VREAU ca hotii sa plateasca , amin !
USL e viitorul in ROMANIA nu v ati saturat de JAFUL PDL si a lui Basescu , mai vreti :)))? VREAU ca hotii sa plateasca , amin ! Dar toate trecura, caci un proverb roman Spune: "Apa trece, dar pietrele raman!" Fost-au vremuri grele, vremuri de amar Sub domnii straine,chiar de la Fanar
Postat 29 Noiembrie 2012, 17:08 de hai ROMANIA !
USL te iubim !
VOTAM USL, viitorul suna BINE!
Postat 29 Noiembrie 2012, 16:37 de hai ROMANIA !
PePIZdidistu lu peste
Uite cine vorbeste! Gloaba care se da drept armasar! Da cine te crede mai v a k a masculina expirata? Sau crezi ca pentru a fi deputat sunt suficiente doar doua"calitati" de k..ur...var si betiv?
Postat 29 Noiembrie 2012, 16:35 de MinaKur de fier
nume
stie cineva de ce pe afisele electorale apar Elena Blaga Pop iar fiul Marius Pop Blaga? Nu inteleg, ordinea celor doua reunite ar trebui sa fie aceeasi!
Postat 29 Noiembrie 2012, 14:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON