URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2011, 13:42

Mircea Bradu îi aseamănă pe cei care au decis segregarea Tearului de Stat cu corupţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă la sediul PDL, partidul din care face parte, omul de cultură Mircea Bradu, fost director al Teatrului de Stat, care şi-a mai arătat şi înainte dezacordul în ce priveşte desfiinţarea instituţiei şi înfiinţarea Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan şi Instituţia de Spectacole Szigligeti Szinhaz, a ţinut să le demonstreze jurnaliştilor că ceea ce au făcut autorităţile locale prin această separare a fost segregare etnică.

"Teatrul din Oradea, instituţiile de cultură, au suferit o gravă eroare lingvistică. Cei care au produs această eroare susţin că nici vorbă de segregaţie, dar am adus definiţiile din 4 dicţionare. Am luat dicţionarul enciclopedic britanic, DEX-ul nostru, Le petit Larousse şi am luat şi din Enciclopedia magiară, ca nu cumva să creadă că nu ştiu...", a început Bradu, în susţinerea spuselor sale. "Sunt câteva lucruri care le-au scăpat. În Enciclopedia universală britanică scrie clar că segregarea rasială constituie un mijloc prin care se menţin avantajele economice şi statutul social ridicat al grupului dominant politic. Nu vă mai spun nimic. Ştiţi despre ce este vorba", a spus el...

Omul de cultură a mers chiar mai departe şi a extrapolat. "Există o lege a limbii, care nu mai funcţionează de mult. Eu vă întreb: oare nu ţine de corupţie şi faptul că cei care se abat de la această lege fac mici corupţii? Şi ce-ar fi să fie şi acolo nişte pedepse, pentru limba română care practic nu mai guvernează vocabularul?".

Astfel, Bradu a criticat într-o manieră elegantă şi fără să acuze făţiş pe nimeni, şi felul în care oamenii de pretutindeni, indiferent de etnie, acordă o importanţă diminuată vorbirii corecte. În schimb, sunt mai preocupaţi de segregarea etnică, deşi, într-o Europă Unită, asta nu ar trebui să fie o problemă. "Această idee de limbi separate şi de greşeli gramaticale în toate limbile mi se pare că trebuiesc sancţionate", a spus Bradu.

Fără să o spună direct, Bradu s-a referit la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, când aleşii bihorenilor au adoptat Regulamentul de reorganizare a instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Teatrul de Stat, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia şi Filarmonica Oradea). În esenţă, noul regulament, care a creat un adevărat scandal, prevede desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia şi reorganizarea Filarmonicii. În urma acestui proces, se va înfiinţa Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan şi Instituţia de Spectacole Szigligeti Szinhaz.

Iniţiativa a aparţinut UDMR, sub pretextul eficientizării instituţiilor de cultură, dar în fapt este o departajare pe criterii etnice, şi a fost negociată în cadrul unei întâlniri cu liderii celor patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
prostitutio culturalis
Bosorogul asta are peste 70 de ani, sa mai stea dreaq acasa, nu sa-si dea el cu parerea despre orice. Maine poimaine candideaza iar la Senat, rusinea Bihorului, asta ne-ar mai lipsi, senator de 75 de ani. Huooo, la oase baaaa ! Mircea Bradu, "omul de cultura", ar face orice sa ciupeasca si el niscaiva bani sau functii... Pana mai ieri dansau ceardas cu udemereciunea, acuma vezi doamne ei nu-s de acord, poate s-or mai gasi ceva fraieri sa-i voteze...
Postat 12 Februarie 2011, 17:40 de Smaranga
pd-udmr
bine zis, Rodica. Astia uita constant ca-s parteneri la guvernare cu udmr. ba mai mult, ca ei sunt cei care au aprobat toate cererile etnice ale udmr, numai sa nu plece de la guvernare. problema e insa ca prostimea cea majoritare musca la demagogiile astea de ultima speta si la diversiunile securistice de care-i plin pdul
Postat 12 Februarie 2011, 09:05 de silviu
"omul de cultura"
OMUL DE CULTURA......... N-a fost in stare sa le faca un mormant decent parintilor sai , inmormantati la Lazareni! Cand era mare director la teatru , si-a insamantat secretara ( pe numele sau Maria Braun), de-o varsta cu fiica sa...... Esti cel mai potrivit sa ne predici noua despre limbi!!!!! Marsavia cu teatrul, este de neiertat, dar tu daca vrei sa faci morala, da in colegii tai portocalii care si-au bagat nasu in kurul ungurilor adanc de tot! Voi sa taceti pe vecie, TRADATORI DE TARA SI POPOR!!!!!!!
Postat 11 Februarie 2011, 17:19 de Rodica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON