URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2010, 12:33

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că pregăteşte un nou pachet legislativ în domeniul sanitar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"La Minister pregătim un pachet legislativ pentru, nu vreau să spun reformă, dar pentru reglementarea unor aspecte care nu funcţionează corect în sistemul sanitar", a declarat ministrul Cseke Attila într-o conferinţă de presă desfăşurată sâmbătă la Oradea.

Ministrul a spus că, în primul rând, intenţionează să asigure o mai mare predictibilitate a sistemului sanitar, pornind de la faptul că relaţiile dintre Casa Asigurărilor de Sănătate cu diversele componente ale sistemului sunt greoaie şi lente.

"Vreau să dau două exemple pe care le cunoaşte toată lumea, cel al programelor naţionale de sănătate şi al contractelor cu Casa. Experienţa arată că la trei luni după ce se face bugetul, încep discuţiile cu Casa, cu medicii de familie, iar până se fac contractele în fiecare an trece mult timp. Eu vreau să propun ca aceste programme naţionale de sănătate şi contractele cu CAS să fie multianuale, pe cel puţin doi ani. În felul acesta nu se va pierde timp în fiecare an pentru încheierea de contracte", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a afirmat că o altă propunere legislativă are ca obiect necesitatea de se găsi un nou statut juridic al CAS, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii elaborează şi aplică politici în domeniu, dar nu are control asupra resurselor financiare în acest scop. "A apărut un studiu care arată că există o răspundere directă a Ministerului Sănătăţii asupra sistemului sanitar, dar nu este normal să răspunzi tu în condiţiile în care 82% din resursele financiare ale sistemului sunt la o instituţie complet autonomă de Minister, asupra căreia Ministerul nu are niciun control", a spus Cseke.

Ministrul a arătat, de asemenea, că o a trei iniţiativă de îmbunătăţire a legislaţiei din sistemul sanitar pe care intenţionează să o promoveze vizează reglementarea problemei contribuţiilor la fondul asigurărilor de sănătate şi a numărului de persoane care contribuie la acest fond. "Contribuabilii sunt în număr de 7 milioane de persoane, în timp ce peste 11 milioane de cetăţeni sunt asiguraţi prin efectul legii, fără a contribui la fondul asigurărilor de sănătate. Este incorect. Înţeleg că există şi că trebuie să existe categorii exceptate de la obligaţia plătirii contribuţiilor, ca de exemplu copiii, elevii şi studenţii. Sunt însă alte categorii pentru care facem analize serioase şi care ar trebui să plătească aceste contribuţii. Nu m-aş aventura în declaraţii acum, dar numărul categoriilor exceptate este mai mare decât al categoriilor care contribuie", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Atilla s-a aflat sâmbătă în judeţul Bihor, unde a inaugurat un nou corp de clădire al Spitalului Municipal "Dr. Pop Mircea" din Marghita, după reabilitarea secţiilor de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, şi a inspectat şantierul de la Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea, unde trei din cele opt etaje sunt în reamenajare pentru relocarea unor secţii şi pentru construirea unui Centru Oncologic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cand o sa ajungi in spital
cand o sa ajungi in spital de stat o sa i-ti doresti sa fi mers la privat :)) , atunci o sa ti se para al dracului de REAL !!
Postat 18 Octombrie 2010, 08:57 de @Un om cu 10 clase
@oradean
Nu cred ca e real,cred ca simulezi scrisul unui analfabet!
Postat 17 Octombrie 2010, 16:55 de Un om cu 10 clase
Incetu cu incetu !!
incetu cu incetu clinicile private vor intra pe piata :) , iar sefi lor sunte-ti voi de azi :) , la marghita , la oradea, etc .. crede-ti ca nu ne prindem :)) , dar daca suntem in joc tre sa dansam :)) si inca si sa radem :)) ... oh daaa .. i-mi place romania
Postat 17 Octombrie 2010, 16:13 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON