URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2010, 13:43

Ministrul Elena Udrea întoarce spatele constructorilor bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi a fost invitat din timp, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, nu a dat curs nici măcar în ultima clipă invitaţiei Federaţiei Patronilor Bihor de a lua parte la conferinţa "Soluţii pentru un viitor mai bun în construcţii!" desfăşurată miercuri în Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea.

Dezamăgirea organizatorilor a fost cu atât mai mare cu cât, spre deosebire de ediţiile anterioare, pentru prima dată în ultimii patru ani, niciun reprezentant al ministerului nu a luat parte la dezbaterile în care patronatele bihorene şi-au pus speranţele relansării domeniului construcţiilor.

"Din păcate, norii negri care apasă astăzi deasupra Bucureştilor, indiferent că e vorba de cei provocaţi de vulcan sau alte motive care ţin de contextul economic, au făcut ca nimeni din partea ministerului să nu fie aici. Am sunat la Bucureşti şi ieri la ora 11 ne-au confirmat participarea, dar până la urmă, pentru prima dată în ultimii patru ani, nu a ajuns la Oradea nici măcar un secretar de stat", a declarat organizatorul conferinţei, Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei.

Acordaţi facilităţi investitorilor!

Prezent la întâlnire, prefectul Gavrilă Ghilea a ţinut să scuze absenţa colegilor din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. "Chiar dacă de la nivel de minister nu este nimeni, aici eu reprezint Guvernul României şi vreau să vă spun că sunt alături de dumneavoastră", a spus prefectul.

Constructor de profesie, Ghilea a vorbit despre declinul acestui sector de activitate odată cu izbucnirea crizei economice şi a militat pentru acordarea de facilităţi investitorilor care deschid afaceri în Bihor. "Firma Hanil, care dorea să vină în Oradea, este în Biharia pentru că acolo administraţia locală i-a acordat facilităţi, alţi investitori care s-au stabilit la Salonta sau Mădăras tot pentru asta au mers acolo şi, la fel, parcul industrial din Şoseaua Borşului devine atractiv din acelaşi motiv", a spus prefectul Ghilea.

La conferinţa pe tema relansării domeniului construcţiilor au mai luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, viceprimarul Rozalia Biro, primari de localităţi bihorene şi reprezentanţii a circa 35 de firme de construcţii din cele peste 70 de companii care erau aşteptate.

La fel, dacă la ediţia din 2009 a conferinţei pe tema construcţiilor au fost prezenţi în sala mare a Primăriei peste 400 de participanţi, la dezbaterile de miercuri s-au prezentat mai puţin de 150 de persoane. Numărul mic reflectă prăbuşirea domeniului construcţiilor şi scăderea încrederii patronilor de firme că acesta se va relansa în curând.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
declinul
declinul in acest domeniu se datoreaza BIROCRATIEI si calitatii net inferioare pese in practica, nu vreau sa jignesc pe nimeni dar s a pus ff mult accent pe cheltuielei inutile si munca profesionistilor nu este platita, avem taxe mari care au ca scop saboatarea profesionala care se reflecta in calitatea constructiilor, un exeplu este Plaza este o rusine pentru Bihor, avem investitori dar sunt multe LARVE care nu lasa sa se produca un fenomen economic rentabil........in Bihor fara SPAGA nimic nu se produce, SPAGA e un cuvant urat mergeti in ARAD acolo se construieste ff usor, de ce nu faceti stataistic o analiza unde s a construit mai mult si de ce? Si bihorul are investitori dar nu i lasam, oare de ce? si bine faceti ca la urma urmei decat calitate proasta mai bine nimic..............SANATATE!
Postat 21 Mai 2010, 11:02 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON