URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2012, 17:46

Ministrul Borbely despre gazele de şist: N-o să dau niciun acord dacă nu sunt 100% convins că nu dăunează mediului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat în vizită la Oradea, ministrul Mediului Laszlo Borbely a fost întrebat de jurnalişti, în cazul unei conferinţe de presă, în ce stadiu sunt exploatările de gaze de şist, dat fiind că Agenţia Naţională de Resurse Minerale a eliberat acorduri petroliere de explorare şi exploatare a acestor gaze inclusiv în judeţul Bihor.

"Eu n-am dat aprobare pentru niciun fel de începere de lucrări. Ministerul Mediului nu are niciun document prin care cineva să spună că vrea să pornească vreo lucrare pe gaze de şist", a declarat Borbely, susţinând că, deocamdată, în România nicio companie petrolieră nu poate începe să folosească fracţionarea hidraulică pentru a capta gazele de şist.

Când companiile vor dori să înceapă lucrările efective, potrivit lui Borbely, vor trebui să ceară acord de mediu. "Atunci pornim studiul de impact, adunăm studii şi facem cercetare", a zis ministrul. El le-a precizat jurnaliştilor că sunt ţări europene care extrag aceste gaze de şist şi că SUA îşi asigură 48% din consum prin aceste gaze.

"Însă nu voi da niciun acord dacă nu sunt convins 100% că tehnica nu dăunează mediului", a spus ministrul, făcând astfel aceeaşi promisiune pe care a făcut-o şi în cazul exploatărilor de aur de la Roşia Montană.

Ministrul a declarat, însă, că nici el nu e foarte convins de companiile petroliere. "Personal, am mari reţineri (n.r. vizavi de extragerea gazelor de şist), pentru că se face o fracţionare hidraulică, ce înseamnă o cantitate foarte mare de apă care se pompează. Şi are unele urmări care ţin de activitatea seismică", a declarat Borbely.

Totodată, întrebat dacă ştie de situaţia Băilor 1 Mai, unde debitul de apă geotermală în lacul cu nuferi a scăzut considerabil, din pricina forajelor ilegale din comuna Sânmartin, ministrul a declarat că e la curent cu situaţia. "Am două materiale, unul de la Garda de Mediu şi altul de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, iar luni voi discuta problema cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale. E inadmisibil să se facă foraje prin curţi, iar ANRM trebuie să vadă situaţia acestor foraje şi să dea măsurile care se impun", a declarat Borbely.

Despre situaţia actuală a avizului pentru Roşia Montană, ministrul a spus că în prezent trebuie rezolvată problema devierii unui râu, care trebuie decisă prin Hotărâre de Guvern. "Dacă va fi o instalaţie la Roşia Montană, ea va fi una închisă, şi când ajunge cianura în batal va fi de o concentraţie aşa de mică, încât nu se va putea măsura", a mai spus Laszlo Borbely.

Află mai multe despre exploatările gazelor de şist din articolul: "Bihorul, stors de gaze"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
pt florin
@Florin Moisescu: contrasens.com/2012/01/29/rmgc-are-fani-in-olanda-si-rusia.html
Postat 03 Aprilie 2012, 10:00 de cetatean
pt florin
@Florin Moisescu: kmkz.ro/investigatii-2/rosia-verde/sint-postac-rmgc-si-asta-imi-ocupa-tot-timpul/
Postat 03 Aprilie 2012, 09:42 de cetatean
pt florin
@Florin Moisescu:
Postat 03 Aprilie 2012, 09:41 de cetatean
raspuns la un roman\'\'gol\'\'
mai romane mie mi-se pare ca tu esti dintre aia platiti d canadieni ca sa extrageti aur,mda toti europenii se vor inchina la picioarele noastre si vor zice marit fie alah ca v-a dat atata aur sa-l faceti \'\'praf\'\'\' si pulbere!!!!doamne cum poti fi atat d orb mai romane???proiectul poate genereaza el 1% din vreun pib dar cu siguranta nu genereaza ptr romania nimic d valoare!!!Dar visul meu este ca toata estimarea \'\' aur d 4 mld de dolari \'\'\' sa fie doar apa d ploaie si sa nu fie nimic acolo, toata harababura sa fie numai marketing si sa-si dea saema expertii d lucru asta numai cand se va taia panglica la mega cariera de extragere a aurului, adica dupa ce acele 1000 de firme care zici tu ca se vor antrena is vor lua banii si muncitorii salariile!!!ca ar mai trebui si noi sa mai tregem tzepe nu numai sa fim trasi in tzeapa!!sfatul meu ptr tine \'\'un roman\'\' e sa pleci departe sa pleci p marte si acolo poate poate........
Postat 02 Aprilie 2012, 14:27 de pisti
raspuns lui pisti
@pisti: tu, ca roman, vei avea beneficii daca se incepe extragerea de aur, cel putin. Vei fi cetateanul tarii care va fi considerata cel mai mare producator de aur din Europa si,macar asa, poate strainii vor avea o parere mai buna despre romani. Vei avea mai multe locuri de munca unde vei putea lucra si nu numai in minerit, pt ca proiectul antreneaza alte 1000 de firme in jurul sau. si economia tarii va creste (ceea ce te afecteaza si pe tine in mod pozitiv),numai proiectul asta generand 1% din Pib.
Postat 02 Aprilie 2012, 14:09 de Un roman
vai dumnezeu vostru c comentarii d cct
Mai labari cu 2 clase nu mai comentati voi aiurea (dana.dan.mihai.dan.ciprian.carpIII.marius si anda) noi ca romani d rand nu vom avea nici un beneficiu nici din gazele d sist si nici din extragerea aurul cu cianuri la rosia,la fel cu nu am avut nici un beneficiu ca ne-am vadut exploatarile petroliere!!!!benzina si motorina tot la pret european o platim!! painea tot la fel d scumpa va fi si daca se extrag gazele d sist si aurul d la rosia si daca nu se extrag!!voi tot salam cu soia si cu euri la 6 eur kg veti manca si tot muritori d foame veti fi si daca se exploateaza ceva in tara asta si daca nu, dar daca nu se exploateaza e mai bine ptr nu trebuie sa imbogatim niste mizerabili d straini, sa le devenim lor scalavi total!!!!!asa ca recomandarea mea e sa mergeti sa va mai documentati putin inainte de a face comentarii de cacat!!!
Postat 31 Martie 2012, 09:34 de pisti
pt cetatean
@cetatean: eu cred ca ai inventat acel comentariu, pt ca nici cei de la RMGC nu ar zice asa ceva:)) dar, oricum, cred ca-ti plac Teoriile Conspiratiei,daca tu crezi ca toti romanii care poarta numele de Dan, Mihai, Ciprian,Dana,Anda sunt angajati RMGC.Nici nu ar avea RMGC de unde sa dea atatia bani pt a plati atatia romani!!
Postat 30 Martie 2012, 22:06 de Florin Moisescu
Hop si angajatii rmgc la comentarii
\"eu nici nu vrea sa imi imaginez ce s-ar intampla daca rmgc-ul ar pleca din romania, avand in vedere ca deja sunt destul de multi oameni care lucreaza pentru rmgc\" citez dintr-un alt comentariu al angajatei rmgc anda. Sa nu ii uitam nici pe ceilalti angajati rmgc ce isi fac treaba cu sarg ca sa nu-si piarda locurile de munca: dan, mihai, ciprian, dana.
Postat 30 Martie 2012, 12:32 de cetatean
Ministrul Anti-mediului
Cine-l mai crede pe excrocul asta?! Anul trecut, cand a fost scandalul cu raurile mutilate din Fagaras, a spus ca va propune o ordonanta de urgenta privind un moratoriu de 4 luni în vederea sistarii procedurii de avizare si autorizare a microhidrocentralelor si a mai zis ca l-a suspendat pe 2 saptamani pe excrocul ala care-i sef la Apele Romane Arges-Vedea. Desi aceste masuri ar fi fost total insuficiente nici acestea n-au fost aplicate. Avizarea si buldozerizarea si secarea putinelor rauri din Carpati ce-au scapat de Ceausescu au continuat cu frenezie iar individul ala in perioada in care cica era suspendat semna toate documentele ce ieseau din institutie. Asta-i cel mai vinovat ministru al mediului din toate timpurile. Cea mai ampla campanie de distrugerea a naturii din istoria acestei tari, exterminarea raurilor prin microhidrocentrale, se desfasoara sub carmuirea lui. Chiar alaltaieri s-a dus in Maramu pe Valea Neagra sa inaugureze microhidrocentrala facuta de un mare mafiot local cu bani de la Fondul de Mediu!
Postat 30 Martie 2012, 11:43 de Andri Popa
Rosia Montana
Cat despre Rosia Montana , doar mergem pe aceeasi situatie ca pana acuma , suntem pe punctul de a ii da drumul si deodata mai apare cate o amanare , venita de nici unde.
Postat 30 Martie 2012, 11:12 de Dana
hai tibetu'
Nu mai e mult şi ăştia de teapa lui borbeli, se vor pronunţa doar despre păşunile de dincolo de Tisa. Şi alea ocupate samavolnic. Pînă atunci, o urare electorală: Vânt din pupa spre Tibet.... hai tibetu !
Postat 30 Martie 2012, 10:01 de ovidiu
e sigur?
Este sigur ca il da si daca nu dauneaza mediului?Nu sde alta dar la rosia toti expertii au catalogat proiectul mult mai sigur decat normele europene si printre cele mai sigure din domeniu si cu toate asta nu vedem nici o autorizatie
Postat 30 Martie 2012, 07:43 de Dan
mda
Pai cu rosia montana a zis ca nu da daca este daunator mediului cum tehnologia este folosita in toata lumea si in europa unde sunt aceleasi limite ai exploatari pe care le poti vizita langa orase mari si nu sunt probleme, iar el tot nu da atorizatia ce sa mai intelegem ?
Postat 30 Martie 2012, 00:43 de Mihai
pana cand
Bineinteles ca situatia din Rosia Montana ramane neschimbata , se adauga amanari ca doar asa cica "se munceste".Ma intreb de unde le scot intruna , ce s-a intamplat in 15 ani de zile de cand exista , cum s-a muncit si s-a anlizat proiectul nu este nici in ziua de astazi finalizat?
Postat 29 Martie 2012, 22:41 de Dan
ministru
Domnule ministrul Borbely, va rog eu mult hotarati-va mai repede, atat in privinta gazelor de sist, cat mai ales in privinta proiectului de la Rosia Montana. Nu vreau sa se ajunga si in problema gazelor, tot la o amanare mamut. La Rosia Montana, e cu atat mai grava, cu cat ne-ar iesi de acolo beneficii majore.
Postat 29 Martie 2012, 20:06 de Ciprian
Borbely, esti un tampit !?!
De ce dle ministru ? Nu cumva si matale faci parte din marele grup care nu doreste cresterea cu 25% a independentei energetice a sistemului national? Independenta tine numai de autonomia pe care bateti constant moneda, pana cand e vorba de autonomia universitara? Asta nu mai conteza nu-i asa, e alta treaba decat autonomia pe criterii etnice. Ei bine, ia de aici ... nu cred ca Chevron, unul dintre cele mai mari companii din USA va tine cont de pararea lui Borbely de la UDMR, atunci cand se va porni in mod real proiectul gazelor de sist !?! Mai mare tampenie ca agresivitatea asta, de a critica un proiect pe care putini il inteleg, rar am vazut pana acum. A dat pe afara prostia pe aproape toate posturile TV. Bine ca viata bate filmul !?!
Postat 29 Martie 2012, 20:01 de Carp III
o face inadins
Borbely asta, cred ca da aceste raspunsuri inadins. Cred ca nu vrea ca si Romaniei sa-i fie mai bine, avand in vedere ca e ungur. Hai, de gazele de sist nu te poti pronunta inca, fiindca e o problema recenta, dar de RM se stie de 15 ani! si cand tot tu declarai ca e cea mai sigura investitie din Europa, de ce nu vii cu un raspuns oficial?
Postat 29 Martie 2012, 19:23 de Marius Apostolescu
Borbely
aceeasi nesiguranta vedem si in cazul Rosia Poieni, ca si in cel de la Rosia Montana,din partea domnului Borbely. Dar cand o sa fie sigur daca vorbim de poluare sau nu? ca la RM, trebuia din ianuarie sa vina cu un raspuns. Desi tot el zice, ca la RM, nu vor fi probleme, nu vine cu un raspuns ferm. Cat mai asteptam?
Postat 29 Martie 2012, 18:50 de Anda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON