URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2010, 16:44

Minerii de la Băiţa ameninţă că se vor bloca din nou în subteran

Minerii de la Băiţa ameninţă că se vor bloca din nou în subteran Alexndru Iştoc, liderul sindical al minerilor de la Băiţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Minerilor de la Băiţa le-a ajuns cuţitul la os. Salariaţii minei de cupru aparţinând companiei Mineral Mining ameninţă că se vor închide în subteran în semn de protest faţă de faptul că nu şi-au primit salariile de două luni.

"Firma ne datorează salariile neplătite pe februarie şi pe câteva zile din martie. În total, undeva la 150.000 de euro", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Alexandru Iştoc, liderul sindical al minerilor.

Iştoc spune că ortacii sunt revoltaţi deoarece după două luni în care nu au fost plătiţi sunt în situaţia să nu aibă ce pune pe masă de Paşte. "Majoritatea au soţii care nu lucrează, pentru că nu sunt locuri de muncă în zonă, au copii mici şi rate la bănci. Sunt disperaţi pentru că nu au bani să îşi cumpere măcar un kilogram de carne de miel, aşa cum e tradiţia, şi spun că vor forţa intrarea în mină să facă Paştele acolo. Mi-au spus că n-au ce pune pe masă, aşa că n-au nici motive să stea acasă de sărbători", a povestit sindicalistul.

"Este un mincinos!"

Mina de metale neferoase de la Băiţa are 171 de angajaţi, din care 119 au şi fost trimişi în şomaj tehnic începând cu data de 1 martie. Au mai rămas la muncă doar cei care se ocupă de evacuarea apelor din galerii.

"Noi lucrăm la o adâncime de 400 metri indiferent că-i sâmbătă, duminică sau sărbători. Mina de la Băiţa este una umedă, iar dacă nu evacuezi apele vreme de 24 de ore se surpă şi devine impracticabilă", a spus Dorel Filip, reprezentantul salariaţilor care se ocupă de mentenanţa exploatării.

Minerii acuză patronatul firmei că nu e capabil să gestioneze afacerea. "Pentru mine administratorul companiei, Per Goran Carlsson, este un mincinos! Ne tot spune "Voi veni cu investitori" şi "Mai aşteptaţi două zile", dar eu nu mai cred asta. Din februarie, când am făcut ultima manifestaţie, tot asta ne spune", a declarat Alexandru Iştoc.

În proces cu firma

În luna februarie minerii de la Băiţa s-au blocat în subteran vreme de două zile, în semn de protest faţă de neplata salariilor pe lunile ianuarie şi februarie. În urma intervenţiei prefectului Gavrilă Ghilea, salariaţii au renunţat la protest doar după ce au fost asiguraţi că îşi vor primi banii.

La fel ca atunci, Ghilea le-a promis şi joi minerilor că este alături de ei. "Oamenii sunt disperaţi, au familii, au copii şi nu şi-au primit salariile de două luni. I-am rugat să găsească alte metode de protest şi să nu intre în subteran, că-şi periclitează viaţa şi sănătatea", a declarat pentru BIHOREANUL Gavrilă Ghilea.

Angajaţii Mineral Mining au intentat deja un proces companiei pentru salariile restante şi sunt hotărâţi să ceară instanţei constituirea de către firmă a unui fond de garanţie din care să se facă plata salariilor în cazul în care acestea întârzie.

Mina de metale neferoase de la Băiţa este singura de acest gen privatizată după Revoluţie. Exploatarea a fost concesionată în schimbul a 8 milioane de euro de către Mineral Mining, societate cu capital integral suedez.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON