URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2010, 16:31

Militarii protestează din nou împotriva Guvernului care îi pune să îşi "taie" ei înşişi drepturile

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Bihor (SCMD) şi-au manifestat supărarea pe guvernanţi, pe care îi acuză de faptul că "vor să ne ia calitatea de militar" prin legile aberante şi neconstituţionale pe care le promovează.

La judecată

Nemulţumirile militarilor pornesc atât de la Legea 329/2009, privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice, cât mai ales de la Legea 119, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, dată la finele lunii iunie anul acesta, dar şi a unui ordin de Ministru - M 101 din 23 august - pentru aplicarea HG 735/2010, pentru recalcularea pensiilor militarilor.

Preşedintele SCMD Bihor, Valer Toncean, a afirmat că, prin aceste acte normative, Guvernul Boc se atinge de drepturile fundamentale ale militarilor, privându-i de o parte consistentă din venituri. "Ne-au tăiat inclusiv dreptul la o sănătate gratuită, prin faptul că ni se retrag din venituri contribuţiile la sistemul de sănătate. Am acţionat în justiţie Statul Român şi Guvernul României pentru elaborarea unor legi nedrepte: Legea 329/2009 şi Legea 119/2010, dar şi alte măsuri care anulează o serie de drepturi ale militarilor în rezervă. Totodată, juriştii noştri au pregătit actele pentru a fi înaintate la CEDO", a precizat Toncean, maior în rezervă.

Acesta a dat ca exemplu concret trecerea Spitalului Militar Oradea în subordinea Ministerului Internelor, în urmă cu câţiva ani, când militarii au fost "redistribuiţi" spre spitale din Cluj sau Timişoara, prioritate având, la Oradea, angajaţii MAI. "În prezent, ne putem interna şi la Oradea, dar decontarea medicamentelor se face prin Cluj, în cazul rezerviştilor, respectiv la Timişoara, în cazul cadrelor active", a precizat ulterior BIHOREANULUI Dan Poienar, purtătorul de cuvânt al sindicatului.

Puşi să ceară

La rândul său, comandorul în rezervă Teodor Pogăcean, director tehnic la Aeroportul Oradea, a aprofundat problemele militarilor, afirmând că legile amintite încalcă flagrant nu doar Constituţia, ci întreaga legislaţie, recomandările şi tratatele europene dar şi ale NATO. "Practic, ne desfiinţează statutul de militar şi desfiinţează toate drepturile legal obţinute şi consfinţite prin legi organice din 1829 şi până în prezent", a reclamat Pogăcean, adăugând că, în pofida spuselor guvernanţilor - care susţineau că nu se vor atinge de pensiile sub 3.000 de lei - acest lucru se întâmplă.

"Toate pensiile militare scad semnificativ prin recalculare. Cei care primesc între 1.000 şi 3.000 lei vor asigura ponderea majoră a economiilor la bugetul de stat. Toată campania dusă de Guvern se bazează pe minciună şi dezinformare", a acuzat el. Prin recalculare, valoarea pensiei militare medii va scădea de la 1708 lei la 1179, deci cu aproximativ 30%.

Pogăcean a mai afirmat că SCMD a făcut plângere inclusiv la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, deoarece, spre deosebire de alte categorii de pensionari, discriminarea militarilor se vede şi prin faptul că ei înşişi trebuie să şi semneze, "împotriva voinţei lor", cereri prin care solicită înjumătăţirea pensiilor! "Ce vor face cu cei care nu vor semna? Îi vor priva de tot de pensie? De ce această prevedere nu este cuprinsă în conţinutul normelor metodologice pentru recalcularea pensiilor celorlalte categorii de personal prevăzute în Legea 119/2010?", a întrebat el retoric.

Conducerea sindicatului a mai precizat că şi pentru această lege sindicatul va da în judecată statul la CEDO, întrucât este abuzivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Militari
inca odata se confirma: ADEVARUL DOARE CEL MAI TAREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE si iata ca doare dar daca erati si in razboi plecati? asa aparati voi statul? IL DADEATI IN JUDECATA CA V_A TRIMIS ACOLO? vai si amar
Postat 29 August 2010, 20:57 de alunul
Pentru alunul
Ar fi mai multe de spus dar numai in situatia in care sunteti capabil de un dialog civilizat. Eu va doresc sa fiti angajat pana la varsta de 43 de ani,apoi sa fiti disponibilizat si sa fiti recompensat cu suma pe care am primit-o eu(50.000.000 lei vechi,puteti verifica),sa nu vi se mai dea dreptul la alt loc de munca(la stat),si sa vedeti ce usor e sa incepi o noua activitate sau sa vezi cati se vor inghesui sa va angajeze la acea varsta. Fiti sigur ca daca cei circa 2000-3000 de cadre angajate in sectorul de stat in toata tara vor fi concediati,nu se va rezolva problema locurilor de munca pentru tineri.Daca ar fi asa sunt convins ca aceste cadre ar renunta de buna voie la posturile lor.Problema nu este ca foste cadre militare sunt sau nu angajati in sectorul de stat.Problema este ca statul roman ne-a disponibilizat,ne-a oferit niste conditii pe baza unor legi pe care acuma nu le mai recunoaste. Si nu fiti suparat pe noi.Daca statul asa intelege sa isi exercite rolul lui de protector al cetatenilor,maine-poimaine,urmati dumneavoastra sa fiti furat de niste drepturi.Atunci as vrea sa va vad pe cine o sa mai faceti nerusinati?!!! Eu as propune sa mai cugetati.
Postat 27 August 2010, 15:35 de Toncean Valer
Pentru alunul
Domnule \"alunul\".Imi pare bine ca ma cunoasteti,dar trebuie sa va fac unele precizari, intrucat va aflati intr-o confuzie.In primul rand specialitatea mea este INFANTERIE si nu intendenta.Functia detinuta de mine nu presupunea nici pe departe lucrul intr-o magazie.Sotia mea a lucrat in serviciul logistic,fiind sef de compartiment si nicidecum intr-o magazie cum sustii dumneata.Cred ca ar trebui sa va aprofundati cunostintele despre importanta serviciului logistic in viata unei unitati militare. Sunteti dezinformat si despre transportul acela cu microbuzul .Aflati ca l-am vandut de circa 4 ani !!! Si nu pentru ca mi-a fost rusine sa lucrez ci pentru ca nu am facut fata concurentei.Iar banii pe care i-am castigat prin munca mea ,ca persoana autorizata,impozitati de statul roman au contribuit si la acea pensie pe care dumneata sustii ca nu o meritam.Ceilalti doi colegi de care dumneata amintesti,sunt angajati la stat dar au renuntat la dreptul la pensie.Si daca sunteti asa de ofticat pe ei de ce nu ati participat la concursul organizat pentru ocuparea acestor posturi? Erati acuma director adjunct la Aeroportul Oradea!!! Sau de ce nu v-ati facut ofiter?!
Postat 27 August 2010, 15:16 de Toncean Valer
militarii
din nefericire va stiu pe toti trei toti trei sunteti niste foste cadavre militare care asa de importante ati fost incat ati lucrat la intendenta si popota(la toncean a lucrat si sotia tot la intendenta la magazie) dar voi incepeti sa urlati din toti rarunchi caci se iau baniii de pensie si alea si alea dar eu stiu ca pensia reprezinta un drept de care beneficiaza o persoana care indeplineste anumite conditii ORI VOI TOTI TREI aveti si pensii ati luat si salarii compensatorii cu nemiluita si mai si lucrati pogacean la aeroport cica dirwctor tehnic, poinar la consiliul judetean si toncean ghiciti voi? transporta cu microbusul propriu salariatii aeroportului..............................xi noi tineriiiiiiiiiiiiiiiii ramanem fara ul loc de munca ca nu incapem de cadavrele militarecare si lucreaza la stat degeabt si iau pensie tot de la stat degeaba si mai si urlatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii doamne da sa urlatTI DEGEABA RUSINE SA VA FIE
Postat 26 August 2010, 17:57 de alunul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON