URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2018, 14:22

Mihaiu anunţă lucrări de urgenţă la consolidarea DN 76 în zona Vârfuri, pe banii Guvernului

Mihaiu anunţă lucrări de urgenţă la consolidarea DN 76 în zona Vârfuri, pe banii Guvernului foto: Facebook / Drumul National 76
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va face, cât mai urgent, lucrări de consolidare pentru Drumul Naţional 76, în zona Vârfuri, acolo unde săptămâna trecută pământul s-a prăbuşit peste şosea, blocând traficul.

Anunţul a fost făcut de prefectul Ioan Mihaiu, care a precizat şi că Guvernul va aloca bani din fondul de urgenţă, pentru aceste lucrări, dar şi altele similare în zona Vârtop. "Pentru ambele lucrări, am solicitat o sumă de aproape 3 milioane de lei. La Vârfuri se va lucra, se va consolida porţiunea respectivă, unde s-a mai întâmplat să fie alunecări de teren, inclusiv cu acei piloţi de beton necesari într-o astfel de situaţie", a declarat Mihaiu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Cine anume va face lucrările nu se ştie încă, fiind în sarcina CNAIR să decidă dacă desemnează o firmă sau le realizează în regie proprie. Nu se ştie nici când anume vor începe lucrările, întrucât trebuie realizat un proiect tehnic. Cert este că vor include ziduri, piloţi de beton şi captarea şi drenarea a trei izvoare de apă.

Întrebat dacă s-a identificat şi o culpă a firmei Construct Mod, care a lucrat pe acel tronson până la sfârşitul anului trecut, când i-a fost reziliat contractul, prefectul a spus că nu se pune problema. "Este o zonă cu repetabilitate. Acolo trebuie realizat un alt zid de sprijin. Aşa cum este prevăzut în proiect, nu ar fi făcut faţă, alunecarea de pământ ar fi rupt zidul sau ar fi trecut peste", a declarat Mihaiu.

Prefectul a mai spus că lucrări de consolidare se vor face în curând şi pe DN 1H, în zona localităţii bihorene Peştiş, unde frecvent cad pietre pe carosabil. Acestea însă vor fi realizate din bugetul CNAIR.

Pe de altă parte, alături de şeful ISU Crişana, Sorin Caba, prefectul Mihaiu a decis că trebuie inventariate toate zonele din Bihor unde există risc de alunecare de teren. "Vom cere CNAIR şi CJ să consolideze porţiunile identificate", a spus Mihaiu.

Cât despre reluarea lucrărilor de reabilitare pe DN 76, prefectul a spus că documentele necesare licitaţiei au fost întocmite la DRDP Cluj şi au fost trimise la Bucureşti. "În aprilie sau mai, sperăm să fie reluată licitaţia", a spus Ioan Mihaiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
faceti pe naiba
Ce ziceai @scortosule de oale si ulcele la articolul cu autostrazile? Parca se potriveste si la asta ca o manusa...
Postat 04 Aprilie 2018, 21:09 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON