URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2013, 18:01

Mihai Drecin: Autorităţile se fac că nu văd discriminările din şcolile orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la sediul PRM Bihor, preşedintele filialei, istoricul Mihai Drecin, s-a arătat bucuros că presa dezvăluie situaţia segregării din şcolile bihorene, referindu-se la dezvăluirile BIHOREANULUI din articolul "Şovinism de budă: Directoarea Şcolii Szacsvay le interzice copiilor români să folosească un WC".

În articol este prezentată situaţia de la Şcoala Szacsvay, unde mai multe învăţătoare şi părinţi s-au plâns de directoarea Pasztor Gabriela, care discriminează elevii români, dispunând ca aceştia să nu folosească acelaşi WC cu cei maghiari, iar femeia de serviciu să-l cureţe doar pe cel folosit de maghiari. Materialul mai prezintă şi metodele la care comunitatea maghiară apelează pentru ca, în timp, să aibă tot mai multe şcoli exclusiv maghiare.

"Fiecare stat îşi apără interesele, noi nu ni le apărăm. Am văzut chiar în BIHOREANUL, care publică un material excepţional vizavi de politica şcolară la nivelul Oradiei. Este exact ceea ce-am spus noi ani de zile. Însă, atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria care dă banii pentru şcoli se fac că nu cunosc lucrurile acestea", a declarat preşedintele PRM Bihor.

Mihai Drecin a vorbit şi despre mai multe clădiri care ar fi fost retrocedate pe nedrept bisericilor istorice maghiare, căci nu fuseseră ale lor. "Şi casele evreilor orădeni care au murit în lagăr au încăput pe mâna unor şmecheri cu concursul Primăriei Oradea, înainte de venirea echipei domnului Bolojan. Juriştii din Primărie, care la vremea aceea au manevrat aceste lucruri împreună cu fostul viceprimar Rozalia Biro, au fost obligaţi să plece, dar n-au plătit pentru deciziile lor", a afirmat Drecin.

În acest context, referindu-se la "manevrele" statului maghiar în Transilvania, preşedintele PRM Bihor a amintit şi faptul că Ungaria "acordă cetăţenie maghiară pentru toţi românii interesaţi să plece în Statele Unite", ceea ce reprezintă un pericol în ce priveşte raportul româno-maghiar. "Din luna mai a anului trecut există o afluenţă de români, şi nu numai din Transilvania, care îşi întocmesc acte pe gratis, făcute de angajaţii UDMR şi se duc în Ungaria şi depun jurământul", a spus politicianul. "Este o formulă prin care statul maghiar încearcă să răstoarne, cel puţin scriptic, demografia realităţilor din Transilvania. Dacă Guvernul nostru nu se străduieşte să obţină dreptul cetăţeanului român de a călători, ne vom trezi că în Transilvania nu sunt 1,2 milioane de maghiari, ci 4 milioane. Iată că, astfel, din punct de vedere demografic, se poate demonstra că Transilvania se poate constitui într-un stat autonom", a adăugat istoricul.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, vicepreşedintele PRM Bihor, Cornel Mărcuş, a anunţat pentru lunile următoare alegeri la nivel comunal, local şi judeţean, în urma rezultatelor proaste de la alegerile parlamentare din decembrie.

Citeşte despre situaţia de la şcoala Szacsvay în articolul: Şovinism de budă! Directoarea Şcolii Szascvay le interzice copiilor români să folosească un WC

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
LE MAI INCURCA, DOMNUL ACESTA! ARE SI EL ... O VARSTA!
S-a zaharisit rau Nationlismul Luminat, de cand "domni" ca acesta au ajuns sa-l reprezinte.Cere-te afara Tataie si poate ne spui si noua cine a fost Rulikovschi. Nu de alta, dar mormantul lui este vecin cu casa pe care ti-a dat-o Unchiul in Campus, iar matale (istoric de renume mondial, inca de pe vremea cand calatoreai "La lber" in DDR si intregul Bloc Sovietic) sustii SUS SI TARE c-ar fi unul din cei 13 generali ... de la Arad.
Postat 05 Martie 2013, 19:59 de Grigore
Dupa fapta si rasplata.
Sa fie cum o vrea Domnul si sa dam ungurilor ce a taiat Ciomul.
Postat 01 Februarie 2013, 21:47 de Apolitic.
Trezirea la realitate!
Cine da mana cu actualii reprezentanti ai ungurilor din Oradea le recomand sa-si numere degetele dupa respectivul impact. Le-am dat degetul, ne-a furat mana. I-am poftit in casa,s-au urcat pe masa. Ne-a ramas o singura solutie. Sa le oferim, in continuare, ceea ce ofera ungurii romanilor din Gyula.
Postat 01 Februarie 2013, 21:43 de SAFE
prof dr docent
Ba dreciu ,da cu musteata aia de honved tu nu esti ungur infiltrat intre pur sangele romanasi prmisti?
Postat 01 Februarie 2013, 17:52 de profesoru de sport
are dreptate
Asa este , in schimb daca semnatari cu anumite nume depun planere la parchet de exemplu ca sunt ,,maltratate "animalele atunci , procuroarea de serviciu stie sa ancheteze, dar , cazurile adevarat grave ca sunt sesizate de presa (rasis si segregationism clar) raman fara nici o actiune din partea procuroarei de serviciu care trebuie sa studieze zilnic cazurile relatate de presa si sa ia masuri . Asta este de fapt diferenta intre ati face si a nu-ti face treaba . Dar CSM nu doarme .
Postat 01 Februarie 2013, 09:55 de josan
E foarte corect ce spune domnul Drecin.
Domnule profesor Drecin, trebuie sa organizati mai des astfel de conferinte in care sa aduceti la cunostiinta opiniei publice aceste aceste nedreptati savarsite de udemeristi in cardasie cu anumiti asa zisi lideri locali, ai altor partide. Apar si in presa faptele acestea dar trebuie sa existe si o formatiune politica pe care romanii sa se poata baza cu adevarat. ungurii, voteaza majoritatea pe criteriu etnic si vedem cu totii consecintele negative ale acestui fapt. Consecinte care ii afecteaza direct pe romani.
Postat 31 Ianuarie 2013, 21:49 de Valhalla-Asgard
Adevăruri ca deranjează,
Păcat ca: a) UO nu a avut șansa sa aibă un Rector de talia dlui Drecin; b) dl. Drecin nu este senator USL; c) dl. Drecin nu a ajuns la conducerea MEN. Dormiți BINE "călugăritelor" din USL Bihor. Aveți grija de activiștii și nomenclaturiștii Opoziției și nu de poporul USL și de copiii lor!
Postat 31 Ianuarie 2013, 21:44 de anonymus
hehe
Mai informati-va si din alta parte. Provocare, minciuna, tot articolul si dar ce sa te astepti...
Postat 31 Ianuarie 2013, 21:24 de zzz
fix soola e
Mare profesor da sefu lui e vadim,ala un pic sarit de pe fix,atunci drecin ce e?imi place ce deontolog e de 20 de ani,da el ce a facut ce a riscat?sa dea bani cu imprumut si sa spurce pe unii si pe altii sub pulpana unui penal obosit:vadim ala la care statul de drept e cam ala cand vine executorul judecatoresc si tu strigi coorva dupa el,suntem egali nu?
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:38 de prm
Felicitari, Bihoreanului !
Are dreptate, Drecin ! Rusine, factorilor responsabili din oras si la nivel de judet, pt aceasta stare negativa de fapte !
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:30 de safe
hehe
Cica a fost prezentat la tv, si sunt minciuni ce scrie acest ziar. Cam atat despre voi....
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:22 de zzz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON