URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2020, 17:28

Mesaje pentru credincioşii ortodocşi şi romano-catolici: slujbele se vor ţine numai în aer liber. Care sunt celelalte reguli

Mesaje pentru credincioşii ortodocşi şi romano-catolici: slujbele se vor ţine numai în aer liber. Care sunt celelalte reguli (Foto: generic, sursa: servuscluj.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum activitatea instituţiilor importante a fost suspendată, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei şi Episcopia Romano - Catolică din Oradea au anunţat că bisericile nu se închid, însă toate slujbele se vor oficia în aer liber, cu maximum 100 de credincioşi. De asemenea, s-au transmis și noi reguli de organizare a înmormântărilor, precum și a Tainelor Spovedaniei și Împărtășaniei.

Numai afară

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului IPS Laurenţiu, Sfânta Liturghie se va oficia numai în exteriorul bisericilor, la ore stabilite de preoți, iar credincioşii prezenţi vor păstra o distanţă de minimum un metru între ei.

Tot afară va fi amenajat şi pangarul unde se vor vinde lumânări, iar cei responsabili vor fi dotaţi cu soluții de dezinfectare.

De asemenea, la intrarea în incinta bisericii va fi amenajat și un loc cu obiecte sanitare pe care credincioşii le vor folosi pentru dezinfecţie.

Tot în aer liber se vor desfăşura şi slujbele de parastas. 

Spovedanie cu programare

"Spovedania este un act liturgic individual şi se poate săvârşi şi în interiorul bisericii. Credincioşii care doresc să se spovedească vor intra doar câte unul, pe rând, în locaşul de cult, după ieşirea celui mărturisit anterior. Preoţii duhovnici vor organiza o programare personală a credincioşilor pentru Taina Spovedaniei, pe ore, pentru evitarea aglomeraţiei", se arată în comunicat.

În cazul înmormântărilor care sunt organizate acasă, slujba va fi organizată în curtea casei, iar deplasarea la cimitir se va face doar cu autovehicule, fără opriri. În cazul în care trupul neînsufleţit va fi depus într-o capelă, slujba se va oficia afară sau la cimitir. La înmormântare vor participa numai membrii familiei şi rudele apropiate.

„Deplasarea preotului la domiciliul credincioșilor se va face doar în caz de necesitate, la solicitarea acestora și exclusiv la cei bolnavi, pentru administrarea Sfintelor Taine a Spovedaniei și Împărtășaniei, cu respectarea condițiilor speciale impuse”, se mai precizează în comunicat.

Pe toată durata stării de urgenţă vor fi suspendate slujbele ocazionale (hramuri, târnosiri, resfinţiri sau sfeştanii). 

Sfânta Liturghie, online

Episcopul romano-catolic de Oradea, PS Böcskei László, a transmis la rândul lui un comunicat care arată că bisericile rămân deschise pentru persoanele care doresc să se roage, dar slujbe nu se vor ține decât în afara incintelor.

”Începând cu dimineaţa zilei de 19 martie, în toate bisericile şi capelele noastre suspendăm temporar celebrarea sfintei liturghii în prezenţa poporului. Până la ridicarea restricţiilor actuale, în biserici şi capele publice nu se vor oficia sfinte liturghii, dar nici alte celebrări liturgice. Îndemn pe toţi confraţii preoţi, ca să continuăm celebrarea sfintei liturghii zilnic, fără prezenţa credincioşilor, în biserici sau alte locuri destinate cultului divin. Intenţiile preluate deja de la credincioşi vor fi oferite la data stabilită, în liturghia celebrată de preot fără prezenţa credincioşilor", se arată în comunicat.

Excepţie vor face numai parohiile cu grădină, unde se vor putea oficia slujbe în aer liber, credincioşii, în număr de maximum 100, trebuind să respecte distanţa de un metru şi jumătate.

"În faţa catedralei episcopale, în zilele de duminică vom celebra sfintele liturghii la orele 8, 10, 11.30 şi 18. Programul transmiterii sfintei liturghii pe canale media poate fi consultat pe pagina web a episcopiei noastre: varad.org", se mai arată în comunicat.

Rugăciune pentru încetarea pandemiei

Spovedania și împărtășania se vor organiza numai în spaţii bine aerisite, iar slujba de înmormântare se va organiza în funcţie de condiţiile impuse de autorităţi. De asemenea, birourile Episcopiei şi cele parohiale sunt în continuare deschise pentru public, însă credincioşii sunt rugaţi să meargă acolo doar în situaţii urgente.

"Nu în ultimul rând, adresez iubiţilor confraţi rugămintea să avem grijă unii de alţii! Preoţii mai tineri şi mai sănătoşi să-şi ofere ajutorul confraţilor mai vârstnici sau bolnavi, aceştia fiind mai vulnerabili la infecţii. Mulţumesc tuturor pentru disponiblitate şi pentru toate jertfele pe care le aduceţi în acest timp!", arată PS Böcskei.

În final episcopul romano-catolic îi invită pe credincioși să se roage acasă în același timp cu preoții din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) care au iniţiat un triduum de rugăciune cu Sfântul Rozariu pentru încetarea pandemiei de coronavirus. Se vor rosti rugăciuni în zilele de 22, 23, 24 martie, adică duminică, luni şi marţi, între orele 15 și 17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON