URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2019, 11:01

Mensa România caută bihoreni cu minți strălucite

Mensa România caută bihoreni cu minți strălucite (foto: generic, sursa irishmirror.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţia celor mai inteligenţi oameni din lume caută minţi strălucite la Oradea. Filiala din România a Mensa organizează testări, pe 16 noiembrie, la Universitatea din Oradea.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de preşedintele Mensa România, Aurel Căuş - în acelaşi timp preşedintele Senatului Universităţii din Oradea -, vârsta minimă pentru cei care vor să participe este de 11 ani.

Bihorenii interesaţi să îşi testeze IQ-ul trebuie să se prezinte sâmbătă, în 16 noiembrie, la ora 11, la Universitatea din Oradea, la Facultatea de Ştiinţe (corpul C).

Testul va fi de tip "culture fair", bazat exclusiv pe imagini şi diagrame. De asemenea, participanţii vor fi împărţiţi în două categorii, întrebările fiind distribuite în funcţie de vârstă. Rezultatul testului va fi confidenţial şi va fi trimis pe mail. 

"Formularul pentru adulţi (cu vârsta de peste 16 ani) conţine 45 de întrebări, la care candidatul trebuie să răspundă în 20 de minute. Cel pentru copii (vârste cuprinse între 11 şi 16 ani) are 25 de întrebări, iar timpul alocat răspunsurilor este de 15 minute. Candidaţii care obţin un rezultat ce îi plasează între cele mai inteligente 2% persoane raportat la totalul populaţiei vor primi o dovadă oficială a eligibilităţii şi vor fi invitaţi să se înscrie în Mensa România", se arată în comunicatul transmis.

Aceasta este cea de-a doua testare pe care Mensa România o organizează la Oradea, de când preşedintele este un orădean. Aurel Căuş a câştigat un mandat de doi ani în fruntea organizaţiei, în vara anului trecut.

Testul presupune şi o taxă care poate fi plătită prin SMS, preţul fiind de 8 euro sau 35 de lei în cazul în care plata se va face prin bancă. Mai multe detalii se pot afla pe site-ul Mensa România.

Organizaţia Mensa a fost fondată la Oxford şi are menirea să descopere persoanele supradotate intelectual, dar şi să le pună în legătură. Singurul criteriu de intrare în organizaţie este o testare prin care se adevereşte faptul că persoana are un coeficient de inteligenţă peste 132.

Mensa România are peste 700 de membri şi organizează cel puţin două întâlniri anuale pentru toţi membrii săi. Grupurile locale organizează întâlniri lunare sau săptămânale. Unele întâlniri sunt informale, altele sunt specifice SIG-urilor (Special Interest Group) unde se desfăşoară jocuri, evenimente şi conferinţe specifice sau discuţii privitoare la un anumit domeniu de activitate.

Toţi membrii au acces la revista naţională, cu şi despre mensani şi activităţile lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON