URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2013, 19:44

Megalicitaţie! Primăria pune la bătaie 53 milioane euro în cea mai mare licitaţie din istoria oraşului pentru un nou CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului va avea loc în vara acestui an. Municipalitatea a finalizat documentaţia pentru achiziţionarea unei centrale noi pe gaz pentru Electrocentrale, investiţie estimată la circa 53 milioane euro.

"Sperăm ca în vara acestui an să putem face adjudecarea licitaţiei, iar în iarna anului 2014-2015 să putem funcţiona cu noua centrală", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dat fiind că termenul limită de punere în funcţiune a noii centrale va fi de 18 luni de la adjudecarea licitaţiei, edilul a anunţat că municipalitatea a început demersurile pentru prelungirea autorizaţiei de funcţionare a actualelor cazane pe cărbune.

"Până acum am demarat operaţiunile de prelungire a autorizaţiei de funcţionare a vechiului CET, autorizaţie care expiră la finalul acestui an. Având în vedere că Primăria a făcut demersuri pentru conformarea la standardele de mediu şi prelungirea se face doar până la punerea în funcţiune a noii centrale, nu văd să fie probleme în obţinerea acestei prelungiri", a spus primarul.

De altfel, în cadrul conferinţei de joi, Ilie Bolojan şi-a manifestat convingerea că înainte de jumătatea anului municipalitatea va avea deja organizate toate licitaţiile pentru implementarea proiectului pe termie.

În prezent, municipalitatea pregăteşte adjudecarea licitaţiei pentru reabilitarea celor 17 kilometri de reţea magistrală, lucrări estimate la circa 65 milioane lei. Câştigătorul licitaţiei va fi anunţat public pe 14 martie.

De asemenea, pe 11 martie Primăria va relua licitaţia pentru asistenţă tehnică a lucrărilor. Municipalitatea a ridicat la 1,2 milioane euro suma ofertată pentru aceste servicii după ce la preţul iniţial, de 900.000 euro, nu avut niciun ofertant.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că municipalitatea a obţinut acceptul Ministerului Fondurilor Europene ca banii economisiţi în urma licitaţiilor pe termie să fie redirecţionaţi tot spre Oradea, urmând să fie folosiţi la înlocuirea reţelelor pentru limitarea pierderilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Io
Romi Negus pentru primar, afara cu mitica si popica si taranul din Alesd, Romi macar e oradean!
Postat 10 Martie 2013, 20:14 de Cinkapana
@ Bill
Asa e, sunt instalatii de desulfurare, desprafuire, etc care curata fumul in proportie de peste 99,99%. Asa e, dar rusii au spaguit la greu pe netrebnicii care vor sa ne faca sclavii lor, ai rusilor si ai netrebnicilor ! Minte cu nerusinare si nea ilie si celalalt bolo, raspopitul, ca UE a impus centrala pe gaz ! UE a finantat centrale pe carbune in Timisoara-Sud, Govora sau Holboca-Iasi.
Postat 09 Martie 2013, 07:30 de .
Feriti-va de omul prost care are gaze la cap
La danezi functioneaza mari centrale pe fosili, cu turbine care ard carbune pulverizat, iar agentul termic care pleaca la 90 grade ajunge la o distanta de 70 km la 89 grade. Nu gaze care costa, nu conducte care crapa la prea mare caldura, nu pierderi prin izolatii, s.a.m.d. Centrala Fredericia care acopera 25% din Danemarca spre exemplu are 70-75 de angajati, iar totul este digitizat ca pe Star Trek, inclusiv cu monitorizare printr-un canal satelit care avertizeaza daxa se depaseste popluarea cu 0,01%. Nu a trebuit avertizarea decat odata in ultimii 22 de ani, cand au trimis echipa de management in vizita sa se recalifice in Romania, la centrala de la Tg. Jiu. Noul management a a cresut computerizarea si a impus poluarea zonei la ... coeficient zero. Danemarca evita gazele pe motive de costuri, asa ca foloseste mai mult vantul, soarele si caldura pamantului, care vin pe gratis si fara chemare de la primarii.
Postat 08 Martie 2013, 16:55 de Bill
aer curat
Energia in acest moment e extrem de scumpa oricare ar fi sursa de producere.Avem parcuri eoline cu o putere instalata mai mare ca a celor 2-ua reactoare de la Cernavoda,da' curentu' se scumpeste!Modul in care functioneaza acum CET-ul nu e deloc normal.Cantitatea de carbune,(despre care nu mai vorbesc ce poluare face!!)"arsa" ,e cat vor muschii unora!Macar la gaz va fi contorizare si,putin mai greu cu furatu'.
Postat 08 Martie 2013, 14:31 de eco
Bine-ar fi sa fie bine !
Raman la parerea, prin nimic combatuta, ca trebuia facut un referendum in legatura cu combustibilul folosit de noua termocentrala ! Sunt pt. carbune, e la doi pasi, genera locuri de munca, taxe, impozite, etc, etc de care beneficia Bihorul/Romania. Cu gazul rusesc se vor ,,arde" rau ! Nu nea ilie, nu asa-zisii ,,alesi" locali, se vor arde oradenii ! TOTI ! Pt. ca TOTI oradenii participam prin taxe si impozite tot mai mari la subventionarea pretului Gca-ei.
Postat 07 Martie 2013, 21:04 de pinonel
poate
poate era si mai bine daca era si cu deseuri inflamabile sortate din cele ce se arunca la groapa de gunoi,sau,,cum am mai vazut in alte state ,,si cu biogaz,depinde de normele europene,ca,,,sigur s ar face ceva economii...
Postat 07 Martie 2013, 20:19 de moshu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON