URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2013, 18:16

Maxim istoric! Gradul de încasare al taxelor şi impozitelor locale a urcat la 90% în 2012

Bugetul local a reuşit să încaseze anul trecut, în premieră, un procent de 90% din sumele aferente obligaţiilor fiscale ale persoanelor fizice şi juridice orădene pe anul 2012. "Suntem la un maxim istoric. Anul trecut am realizat un grad de încasare al taxelor şi impozitelor de 90%", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Conform viceprimarului, gradul de încasare a crescut de la an la an. Astfel, de la un procent de 76% în 2008, gradul de încasare a "sărit" la 80% în 2009, pentru a urca la 82% în 2010 şi 86% în 2011.

Creşterea gradului de încasare a impozitelor cu patru procente în 2012 este efectul unui pachet de măsuri luat de municipalitate care cuprinde de la emiterea de înştiinţări de plată pe numele contribuabililor restanţieri, până la instituirea de sechestre asiguratorii pe bunurile restanţierilor.

Spre exemplu, dacă în 2011 Biroul de executări silite din Primărie a instituit sechestre asiguratorii pe bunurile unui număr de 186 de contribuabili cu debite, în 2012 numărul acestora a crescut de două ori şi jumătate, la 459 de proceduri instituite. Mai mult, în 40 de cazuri s-a ajuns inclusiv la scoaterea la licitaţie a bunurilor aparţinând restanţierilor.

Primii care au avut de suferit de pe urma intensificării activităţii de executare silită au fost tocmai angajaţii plătiţi de la bugetul local. "Nu vă ascund că am făcut presiuni inclusiv asupra angajaţilor Primăriei, regiilor şi societăţilor subordonate. Am trimis somaţii de plată pe numele debitorilor şi am cerut să se facă poprire pe venituri în cazul în care nu îşi sting obligaţiile fiscale. Nu mi se pare normal ca tu să lucrezi pentru acest oraş dar să nu îţi plăteşti taxele şi impozitele locale", a spus Mureşan.

Per total, în 2012 municipalitatea a reuşit un grad de realizare a bugetului de local de 81% faţă de prognoza de la începutul anului. Veniturile oraşului s-au ridicat la 479,8 milioane lei, cu 7,5% mai mult faţă de anul 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
AVETI CE ATI VOTAT
TAXE MARI CONDUCERI PROASTE
Postat 29 Ianuarie 2013, 15:39 de ORADEAN
Proletari din toate tarile iubitii
Hai sa nu fim partinitori cu liberarii si sa vorbim putin si despre social democrati. Desii ii vedem prin poze grasuti,rosii in obraji (traiul bun si nesimtirea ?) bine imbracati, in limuzine de lux (si nu pe biciclete si cu o sapca din piele cu cozoroc, aveti cava impotirva lui tov.Lenin ?), acestea lupta din greu pentru bunastarea oamenilor muncii din Bihor. De ce radeti ?
Postat 26 Ianuarie 2013, 08:11 de Nea Nelu
Lupul isi schimba parul....
Din pacate liberalii oradeni fac ce face guvernul, iau desi promit ca dau ,dupa cum a recunoscut Ponta zilele trecute cand a asemanat guvernul cu Radio Erevan. Rdio Erevan anuntase ca tov.Ivan a castigat un autoturism Volga la loto cand de fapt lui bietul Ivan i se furase bicicleta. Tin la privilegiile lor sia la cele ale acolitilor lor.
Postat 26 Ianuarie 2013, 07:54 de Tov.Ivan
@ion
Urmasii ciocoilor din 1907 asta au facut, au pus biruri pe umerii bietilor tarani care aveau teren extravilan in Oradea, facandu-l intravilan si apoi cu constructii,pentru ca asa voiau muschii lor, bani pt.salarii si sporuri pt.ciocoi. Da ciocoi pt.ca doar niste ciocoi pun biruri pe umerii oradenilor pt.terenuri cu constructii cand aceste terenuri nu au asa ceva si culmea nesimtirii, tu Primarie n-ai facut nimic ca aceate terenuri sa fie \\"pentru constructii\\" adica nici drum nici curent,nici canalizare,nici apa, nimic...ciocoilor. Ba mai mult le-ati incadrat in zona 3 (c) ca pe locuintele din str.Aluminei,Aviatorilor,Aleea Rogerius,Barcaului...majoritatea strazilor di Oradea care dispun de utilitati, ca sa nu voirbim de numeroase zone incadrate in zona 4 (D) din Oradea care au utilitati. De ce ? Prostie, nesimtire,goana dupa impozite ??? De ce nu s-a vrut terenuri extravilan in jurul Orazii, va plac voua legumele turcesti sau aveati voi niste importatori care bineinteles lucrau fara acte ??? Terminati cu prostiile,reveniti-va, coborati cu picioarele pe pamant.
Postat 26 Ianuarie 2013, 07:34 de Oradean-din pacate
@ jiji de la 3
Zici ca umflatu asta a inceput cu munca de jos ?! he, he, he, nu te contrazic ! As adauga doar ca a ajuns repede la munca de sus ((( = :
Postat 26 Ianuarie 2013, 07:08 de nelu
Liberalii din 1907 si cei de azi
Noi vrem pamant! - 1894 Fire de tort George Cosbuc - 1894 Fire de tort Flamand si goi, far-adapost, Mi-ai pus pe umeri cat ai vrut, Si m-ai scuipat si m-ai batut Si cane eu ti-am fost! Ciocoi pribeag, adus de vant, De ai cu iadul legamant Sa-ti fim toti cani, loveste-n noi! Rabdam poveri, rabdam nevoi Si ham de cai, si jug de boi; Dar vrem pamant! O coaja de malai de ieri De-o vezi la noi tu ne-o apuci, Baietii tu-n razboi ni-i duci, Pe fete ni le ceri. Injuri ca-avem noi drag si sfant; Nici mila n-ai, nici crezamant! Flamanzi copiii-n drum ne mor Si ne sfarsim de mila lor Dar toate le-am trai usor De-ar fi pamant! De-avem un cimitir in sat, Ni-l faceti lan, noi boi in jug, Si-n urma lacomului plug Ies oase, si-i pacat! Sunt oase dintr-al nostru os; Dar ce va pasa! Voi ne-ati scos Din case goi, in ger si-n vant, Ne-ati scos si mortii din mormant; O, pentru morti si-al lor prinos Noi vrem pamant! Si-am vrea si noi, si noi sa stim Ca ni-or sta oasele-ntr-un loc, Ca nu-si vor, bate-ai vostri joc De noi, daca murim. Orfani si cei ce dragi ne sunt De-ar vrea sa planga pe-un mormant, Ei n-or sti-n care sunt zacem, Caci nici pentr-un mormant n-avem Pamant - si noi crestini suntem! Si vrem pamant! N-avem nici vreme de-nchinat, Caci vremea ni-e in mani la voi; Avem un suflet inca-n noi Si parca l-ati uitat! Ati pus cu totii juramant Sa n-avem drepturi si cuvant; Batai si chinuri, cand tipam, Obezi si lant, cand ne miscam, Si plumb, cand istoviti strigam Ca vrem pamant! Voi ce-aveti ingropat aici? Voi grau? Dar noi stramosi si tati, Noi mame, si surori si frati! In laturi, venetici! Pamantul nostru-i scump si sfant, Ca el ni-e leagan si mormant; Cu sange cald l-am aparat, Si cate ape l-au udat Sunt numai lacrimi ce-am varsat Noi vrem pamant! N-avem puteri si chip de-acum Sa mai traim cersind mereu, Ca prea ne schingiuiesc cum vreu Stapani luati din drum! Sa nu dea Dumnezeu cel sfant Sa vrem noi sange, nu pamant! Cand nu vom mai putea rabda, Cand foamea ne va rascula, Hristosi sa fiti, nu veti scapa Nici in mormant!
Postat 26 Ianuarie 2013, 06:36 de Ion
Că în Birtin atâta or încasat!
Slab, foarte slab! Am auzit că Gibonul le-a trasat ca obiectiv pentru 2013 un procent de 120-130%! Deci, se poate!
Postat 26 Ianuarie 2013, 00:12 de gibonul stahanovist
@ Gigi....
Da corect, dar sa nu iutam ca in ranita oricarui politician asteapta matusa Tamara. Si mai nou riscul de a te pandi justitia si a ajunge la mititica a crescut enorm. Se zvoneste prin targ ca se va verifica modul in care au fost calculate si achitate impozitele de catre angajatii primariei in anul 2012 si nu numai.Reclamatii. Surprize,surprize.
Postat 25 Ianuarie 2013, 15:28 de Oarba
pt NELU
Nelu , iti mai aduci tu aminte cand te-a pus sefu de tura sa te faci cu vaselina la spate si sa stai capra ? Numai capra ai luat-o . O mai iei si azi tot capra ? Ce ne mai distram noi de tine cat de redus la bibilica erai. Am crezut ca peste ani , iti va veni si mintea . m-am inselat . Ovidiu asta , macar a inceput cu munca de jos si nu a primit nimic de la masa sau taso ca si altii ( stii tu bine la ce ma refer ) .
Postat 25 Ianuarie 2013, 14:57 de Gigi de la linia 3
replica la articol
Ovidiu Muresan OBEZUL vorbeste ?In campania electorala si dupa ce afost ales consilier local pe lista USL ultimul din PSD a afirmat ca va face fapte social democrate pentru cei multi si saraci ai orasului Oradea , acuma sa bagat la strans de biruri taxe si impozite majorate de prietenul sau PeNaLul primar Ilie Bolojan !:))=))Se lauda OBEZUL Muresan si la Digi Tv ce cariera p[olitica ar vrea sa aiube !Hai SICTIR da-te dreacului obezule ,cine crezi ca te va alege iarasi dupa faptele impotriva populatiei din orasul Oradea!:))=)) Degeaba esti predintele filialei muncipale PSD ca ceilalti s-au lamurit ce om esti ,avid dupa putere ,bani ,arLa inaugurarea caminului de pe strada Abatorului sa laudat dar panglica si rezultatele le-a cules duputata PeNaL Chrereches ca ajuns in Parlament dupa ce anul trecut si acu-s doi ani in luna august i-a adus banii de chirie dupa casele din SUA statul Attlanta pe care le are Bolojan Ilie primar PeNaL acolo departe de bratul legii ,DNA,ANI,Procvuratura ,Parchet !:))=)) Oradeni locuitori ai orasului Oradea sa platiti bine taxele la Primarie in piramida faraonului Bolojan Ilie de la Primaria Oradea!:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 25 Ianuarie 2013, 14:36 de Romanul Simplu
Si peste asta a pogorat Duhul Sfant !
Inainte de \'89 vicele era ciuca bataii (bataii de joc !) la atelierele cfr din Oradea. Aducea oxigen cu galeata, lega la pamant sa nu fie cumva cu curent tamburii cu cablu electric atunci descarcati din vagoane, ce mai, ne descretea fruntile, baiat bun ! Terminase liceul cfr, dar era paralel. Ma bucur sa vaz peste ani ca s-a facut destept, a terminat stiinte economice, a ajuns director, mare politroc local, felicitari ! E cam ca zvonea de la camera si ca 99% dintre psd-isti, in frunte cu premierul xerox. O nedumerire am : cum se face ca in timp ce tara se scufunda tot mai tare in recesiune, economica, morala, boii de ieri devin tot mai destepti si se catara tot mai sus ? O fi vreo legatura intre cele doua fenomene, n-o fi ?!
Postat 25 Ianuarie 2013, 12:57 de nelu
curling
Curling-ul a devenit sport national la romani. Miculescu este un incompetent (cel putin) si uns cu toate alifiile. Si scuze, dar echipa care duce greul isi face doar datoriia, greul il duc cei care trebuie sa scoata banii pt impozite de undeva... asa ca mai lasa lingusareala.
Postat 25 Ianuarie 2013, 09:44 de @em
Felicitari, dle Miculescu!
Cred ca dl Miculescu, directorul pe taxe si impozite locale si echipa de la taxe ar trebui macar mentionati, pt ca ei duc greul. Felicitari !! Va asteapta un obiectiv de 100%.
Postat 25 Ianuarie 2013, 08:28 de em
eu unde parchez?
As dori sa semnalez o situatie ce mie mi se pare putin ciudata. De aproximativ o saptamana pe strada Iza din municipiu s-au instalat indicatoare rutiere cu \\\" parcarea interzisa \\\" pe partea dreapta a strazii. Pe partea stanga, sunt parcarile de domiciliu. Eu daca ma duc in vizita la cineva de pe strada respectiva.....unde parchez????
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:31 de Jokeman
Nu sunt nici chiabur nici speculant ci doar fiul unor tarani oradeni
Hai sa discutam putin si despre impozitul pe cladiri si terenuri pe anul 2013. In 10 zile am aflat 3 variante: prima de pe site-ul Primariei cu 4959 % mai mare decat cel din 2012, a doau oara in scris o crestere cu doar 190% si a treia oara tot in scris o crestere cu 1227 % Cu ce am gresit ? Cu faptul ca parintii si bunicii mei au muncit pe branci inainte de aparitia binefacerilor comunismului si au avut 3 ha pamant arabil care le-a fost confiscat de comunisti, retrocedat in `90 mai putin cu 30 % (din 3 doar doua ha.si ceva ) nu ca nu ar fi fost de unde dar trebuiau improprirtariti niste tov. de nadejde care nu aveau nici un drept. Dupa care Primaria l-a transformat in intravilan arabil (desi era undeva la limita cu hotarul Nojoridului ), dupa care Primaria de azi l-a impozitat ca teren cu constructii desi nu are nimic construit si nici constructii nu sunt pe o raza de cativa km. si nici utilitati. Multumesc mult tuturor primarilor Oradei de dupa `90, multumesc si Dl-ui Primar Bolojan pe care l-am votat de cate ori a candidat si acum regret.Tel 0757095229.
Postat 24 Ianuarie 2013, 21:19 de Letea Dumitru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON