URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2011, 18:33

Maternitatea şi trei licee orădene trec pe încălzire cu apă geotermală

Maternitatea şi trei licee orădene trec pe încălzire cu apă geotermală Pentru a îmbunătăţi confortul termic al viitoarelor mame, încălzirea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie nu va mai depinde CET.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali se întrunesc vineri de la ora 14 în şedinţă extraordinară pentru a dezbate mai multe proiecte propuse de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei. "Am cerut Consiliului Local promovarea unor proiecte de hotărâre pentru a participa la programul de eficienţă energetică prin intermediul Fondului de Mediu. Vrem să trecem măcar o parte dintre marii consumatori de energie termică pe apă geotermală pentru a face o economie la bugetul local", a declarat pentru BIHOREANUL, Marcel Boloş, directorul DMPFI.

Pe lista instituţiilor pe care municipalitatea vrea să le treacă pe geotermie se numără: Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Colegiul Tehnic "Traian Vuia", atelierele Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", şi Grădiniţele 28 şi 42 din Oradea. Astfel, cele trei colegii ar putea fi alimentate cu agent termic furnizat de pompa de lângă ştrandul Ioşia iar Grădiniţa 28 va fi deservită de pompa din zona Nufărul.

Maternitatea vrea să îşi monteze pompa proprie pentru a putea asigura confortul pacientelor inclusiv în perioada în care Electrocentrale Oradea nu a pornit încălzirea în municipiu. Directorul Boloş spune că trecerea pe geotermie va face economii consistente bugetului local. "Dacă reuşim să implementăm aceste proiecte, bugetul local va face o economie de 600.000 lei pe fiecare singur sezon rece. Spre exemplu, factura de încălzire pentru Maternitate se ridică la circa 70.000 lei pe lună, cea a Colegiului Mihai Viteazul la circa 50.000 lei, şi tot aşa...", spune Boloş.

Directorul DMPFI a mai afirmat că proiectele de hotărâre au trebuit discutate în şedinţă extraordinară pentru a putea perfecta cât mai repede documentele în vederea obţinerii finanţărilor de la bugetul central prin intermediul Fondului de Mediu şi implementarea lor încă din sezonul rece 2011 - 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@pilif ...şi IQ-ul său!
1. Pentru cine, un: medic/judecător/tanchist=gunoier, are mari şanse să o egaleze la IQ, pe tovarășa Ceauşescu; 2. Pentru atâta ”lins”, nu ne spui şi ciolan am primit? În loc de concluzii: ”Băşcălia dăunează grav societăţii!” Apa geotermală, însă, nu.
Postat 15 Ianuarie 2011, 03:05 de stefan
@stefan
mare specialist la lins cururi de antal esti. dupa logica ta manager la RER trebuie sa fie un gunoier nu?
Postat 13 Ianuarie 2011, 15:09 de pilif
Şcoala doctorală ”Geotermal” vs Manager de Maternitate.
1. Nu ştiu dacă pe lista de manageri de spital, ai dlui primar se află şi vreo analfabetă, sau vreun medic legist. Ştiu, însă, că aşa cum un comandant de unitate de tancuri, este un tanchist, un preşedinte de judecătorie, este un judecător, un director-manager de şcoală este un profesor, tot aşa de bine un bun manager de spital, poate fi un medic uman. Parcă şi dl. viceprimar Carp a dovedit-o! A compara realităţile din spitalele româneşti, cu cele din Occident, este ca şi cum l-ai compara pe Emil Boc, cu: Angela Merkel, Hillary Clinton, sau ...Klaus Johannis! Calitatea umană şi profesională a managerilor numiţi (cam prea) politic şi, mai nou şi pe criterii de religie(!?), este marea problemă. Şi un tăntălău ştie că ”mulsul/păpatul” banului public, este un job, foarte profitabil pe la noi. 2. Despre profesionalismul dnei dr. Liana Antal: APGAR 10. Şi copilul meu ştie de ce! 3. Despre managementul dnei dr. Liana Antal: Sa lăsăm ”scheleţii din dulap”, să ”vorbească”! Dar parcă totuşi: Cu un soţ, mare cercetător şi şef (şi) pe la Geotermal, tot actualul manager de la Maternitate, să introducă încălzirea pe bază de apă geotermală în spital? Dacă o va face şi la un preţ de cost scăzut (deci, la cel normal): Mare ruşinică, Cornele&Ovidiu!
Postat 13 Ianuarie 2011, 06:58 de stefan
Marete ganduri sau cat economisesti pe mere dai pe pere
Superb Dl. Bolos, dar parca se retehnologiza Electrocentrale si devenea supereficient tot pe bani UE.... Ia cat despre sondele mentionate parca le "gestioneaza" Transgex care perce un tarif de furnizare... Economii ?! Sa nu uitam ca Transgex s-a retras de la semnarea contractului prin care Primaria devene, alaturi de alte institutii, operator de utilizare a apelor geotermale... Dar daca sunt bani de 'gestionat' de ce nu? Dar ceva cu adevarat util pentru oradeni se poate... asa cu cap facut...din care sa rezulte ca la finalizarea proiectului cu finantare europeana vom plati X lei mai putin pe un anumit serviciu de utilitate publica... (Nu vreau sa fiu rau dar cred ca inca dl. Bolos si Directiunea nu stiu valoarea la care se va factura catre oradeni gigacaloria la finalizarea proiectelor cu finantare UE pentruCET)
Postat 12 Ianuarie 2011, 23:21 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON