URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2019, 11:19

Mariana Gal, despre împuşcăturile asupra clădirii ei: „Primesc ameninţări zilnic, mă sună să-mi spună că mi-a murit copilul, că mai am câteva zile de trăit” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanca Mariana Gal, proprietara clădirii asupra căreia s-au tras, joi seară, mai multe focuri de armă, susţine că este un episod dintr-o lungă serie de ameninţări pe care le-a primit ca urmare a declaraţiilor publice şi reclamaţiilor făcute la adresa procurorului DNA Ciprian Man, respectiv a denunţătorilor din dosarul în care a fost condamnată cu suspendare.

Ameninţări repetate

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, patru focuri de armă au fost trase asupra unei clădiri de birouri deţinute de Mariana Gal, soţia fostului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Viorel Gavra, poliţiştii declanşând deja o anchetă în caz.

"Primesc ameninţări zilnic, mă sună să-mi spună că am câteva zile de trăit. Am fost sunată de mai multe ori, noaptea primesc apeluri pe telefonul fix. Acum câteva zile m-au sunat să-mi spună că mi-a murit copilul în accident. Dacă nu era acasă, în pat, cred că muream", a declarat femeia pentru BIHOREANUL.

Potrivit lui Gal, urmele de împuşcături le-a descoperit personal, joi seară, în jurul orei 22.00, când a intrat în clădire, în drum spre casă, pentru că a văzut becul aprins pe terasa interioară. "Iniţial nici nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Am văzut că geamul securizat al terasei, care dă spre stradă, este fisurat. Apoi am văzut găurile şi am sunat la 112", spune ea.

Potrivit femeii, clădirea este închiriată unei firme de transport care nu are program seara, iar miercuri geamul de sticlă a fost intact. "Eu am fost şi miercuri seara pe acolo, sticla era întreagă", a mai declarat Mariana Gal.

De profesie economistă, femeia este asociată în 8 firme cu diverse obiecte de activitate, ce merg de la comerţ până la operaţiuni de deratizare. Preponderente sunt, însă, afacerile imobiliare cu sedii de birouri şi hale industriale pe care Mariana Gal le închiriază.

Anti-Binom

Orădeanca în vârstă de 55 ani a făcut în ultimele luni mai multe declaraţii publice în care îi acuză pe fostul procuror DNA Ciprian Man că, în 2012, i-ar fi ticluit un dosar penal cu scopul de a-i compromite soţul, pe Viorel Gavra, care în perioada respectivă era prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

"Au pus în mişcare un adevărat mecanism al terorii. Eu eram urmărită în trafic, primeam ameninţări, s-a apelat la denunţători mincinoşi, oameni pe care nu i-am văzut niciodată în viaţa mea până atunci", spune Gal.

În interviurile date mai multor posturi de televiziune la începutul acestui an, de când campania anti-Binom s-a intensificat, Mariana Gal a povestit că "execuţia" familiei ei a fost decisă de Ciprian Man, pentru că ea a refuzat să formuleze denunţuri pe care fostul şef al DNA Oradea i le-a cerut să le facă împotriva unor oameni influenţi.

"Soţul meu a anchetat firma SIS Consulting, administrată de ginerele unui senator PDL (este vorba de notarul Irinel Dimitriu, ginerele lui Ştefan Seremi – n.r.), foarte influent. A deranjat prin această anchetă. Paralel, mie mi se făcea un flagrant într-o poveste cu care nu aveam nicio legătură. DNA Oradea m-a chemat la audieri în ianuarie 2012. Procurorul Ciprian Man mi-a cerut să fac denunţuri împotriva unor prieteni şi cunoscuţi. Mi-a spus că, dacă fac cum spune el, o să uit unde e sediul DNA Oradea. Am refuzat, mai ales că nu aveam ce infracţiuni să denunţ, iar Man a schimbat foaia spunându-mi că voi regreta şi că urmează să fiu trimisă în judecată. La scurt timp, în februarie 2012 m-au trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă" a declarat femeia într-un interviu dat postului NCN.

Dosar cu scandal

În dosarul la care face referire femeia, trimisă în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea în 2012, ea a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Concret, orădeanca era acuzată că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, şi ea condamnată la 3 ani de închisoare cu executare în acelaşi dosar, ar fi promis că va pune o vorbă bună pe lângă soţul ei, Viorel Gavra, în favoarea unui asistent notarial, Daniel Ciuciu, judecat la vremea respectivă în mai multe dosare de escrocherii imobiliare, iar ulterior condamnat la închisoare cu executare.

Dosarul s-a format în urma unui denunţ făcut chiar de Ciuciu, în care acesta susţinea că ar fi pus la bătaie o garsonieră pentru Mangra şi urma să dea şi 20.000 euro - câte 5.000 de euro pentru fiecare din cei trei judecători ai Curţii de Apel care urmau să emită sentinţa finală în cazul lui, respectiv încă 5.000 euro pentru Gal.

Iniţial, în 2014, în urma procesului care s-a derulat la Tribunalul Cluj, Mariana Gal a fost achitată, magistraţii stabilind că femeia a comis faptele de care e acuzată fără intenţie. Decizia instanţei a fost atacată, însă, de procurorii DNA, prin apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde magistraţii au desfiinţat în întregime hotărârea colegilor de la Tribunal şi au înlocuit-o cu o alta, mult mai aspră.

Astfel, instanţa a dispus, în 2015, condamnarea Marianei Gal la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe termen de încercare de 5 ani, în timp ce în cazul Rodicăi Mangra, condamnarea cu suspendare a fost înlocuită cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

Exclus din magistratură

În 2012, dosarul deschis pe numele Marianei Gal şi al prietenei sale, Rodica Mangra, a declanşat un imens scandal la Oradea, care, în paralel cu inculparea soţiei sale, a dus şi la compromiterea şi excluderea prim-procurorului Parchetului Bihor din magistratură. În timpul cercetărilor, procurorii DNA l-au reclamat pe Viorel Gavra la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzându-l că ar fi făcut presiuni ca să o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa.

În sesizare, reprezentanţii DNA susţineau că, în ianuarie 2012, Gavra i-ar fi sugerat procurorului care efectua cercetările, Ciprian Man (foto), să o trimită în judecată doar pe Mangra şi să disjungă ancheta în cazul Marianei Gal, iar după o anumită perioadă să o scoată de sub urmărire penală. Refuzat, Gavra l-ar fi abordat, apoi, tot fără folos, şi pe şeful DNA Oradea de atunci, Marius Iancu, apoi pe alte persoane influente din mediul politic sau din justiţie.

Toate demersurile erau, apoi, comunicate avocatului Ioan Sava, care îi apăra soţia, dar care în perioada respectivă avea propriul dosar de corupţie, iar discuţiile îi erau interceptate. Aşa se face că, după ce procurorii DNA l-au reclamat pe Gavra la CSM, procesele verbale ale convorbirilor pe care avocatul le-a purtat cu Man în cazul Gal, dar şi discuţiile dintre Sava şi Gavra, au devenit principalele dovezi împotriva prim-procurorului.

Ancheta disciplinară ce a urmat, pentru imixtiuni şi atingere adusă principiului independenţei procurorului, a condus la excluderea din magistratură a prim-procurorului Gavra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON