URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2012, 16:21

Marcel Boloş, la Oradea: Finanţări de 300 milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Programul privind reabilitarea termică a blocurilor, finanţat din fonduri europene prin intermediului Programului Operaţional Regional, va fi lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu o întârziere de două săptămâni.

"Lansarea s-a amânat cu două săptămâni pentru că, fiind vorba de un program nou, s-au cerut foarte multe clarificări. Data lansării ghidului solicitantului a fost fixată pentru 1 noiembrie, iar deschiderea apelului de proiecte se va face pe 15 noiembrie", a declarat, miercuri, la Oradea, Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Boloş a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la încheirea lucrărilor Comitetului de Monitorizare al POR, desfăşurate la Oradea, că bugetul programului de reabilitare a blocurilor se ridică la 300 milioane de lei. Programul este finanţat în proporţie de 60% din fonduri comunitare, diferenţa urmând să fie acoperită din contribuţia bugetului local şi a proprietarilor de apartamente.

Bugetul a fost împărţit în mod egal, astfel încât fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare vor putea beneficia de alocări comunitare de 22,5 milioane de euro pentru investiţii în eficienţa energetică a blocurilor.

"Ca să nu ia o singură comunitate locală toţi banii, deşi regula accesării fondurilor este "primul venit, primul servit", am stabilit că nicio localitate nu poate accesa mai mult de 35% din suma alocată pe regiune", a afirmat Marcel Boloş.

Secretarul de stat a mai spus că pentru punerea în aplicare a programului în cursul săptămânii viitoare Guvernul va modifica Ordonanţa de Urgenţă 18 din 2009 în vederea introducerii unei prevederi referitoare la "taxa de reabilitare termică". "Taxa de reabilitare termică este suma pe care o plăteşte proprietarul imobilului către Consiliului Local, de-a lungul a 10 ani, pentru a acoperi contravaloarea lucrărilor achitate de acesta", a spus Boloş.

Bugetul local îşi va recupera de la proprietarii imobilelor sumele cheltuite cu reabilitarea imobilului în rate lunare de-a lungul a zece ani. "În medie, reabilitarea termică a unui apartament dintr-un bloc costă undeva la 5.000 euro. Dacă bugetul local îşi recuperează de la proprietari sumele cheltuite de-a lungul a zece ani înseamnă că omul va avea de plătit cam 5 euro pe lună", a spus secretarul de stat. În cazul în care imobilul va fi înstrăinat înainte de stingerea debitului taxa va fi plătită, în continuare de noul proprietar.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, secretarul de stat a mai anunţat că lansarea ghidului solicitantului pentru programul privind reabilitarea spitalelor judeţene şi municipale din municipiile reşedinţă de judeţ va avea loc pe pe data de 1 ianuarie 2013.

Bugetul proiectului se va ridica la suma de 100 milioane de euro, finanţarea urmând să fie acoperită în proporţie de 80% din fonduri europene, iar diferenţa să fie împărţită în mod egal de bugetul de stat şi bugetul local. Lucrările incluse în program cuprind de la anvelopări şi înlocuirea tâmplăriei geamurilor până la reabilitarea sistemelor de ventilaţie, a reţelelor de alimentare cu energie electrică şi a celor de alimentare cu energie termică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
tronc de popa
Dar am si eu o Intrebare Domn. Marcel ,,,,lucrarile vor fi de aceeasi calitate precum cele executate sub conducerea dv. din oraselul copiilor (Rogerius),,,ca deja da cu virgule la calitate, si daca nu va aduceti aminte ,am eu citeva cadre cind dadeati indicatiile pretioase , sau daca doresti si filmare ,cai super oferta ....SI TOT DIN BANUTI DE PE LA FONDURI A FOST FACUT ....dar pot sa te inteleg ca atunci cind ai un frate care aspera la posturi prin (Stiu baieti de la oftalmologia parcului de linga Muzeu ce si cum ) ...inteleg de ce calculezi in felul acesta ===postul trebuie finantat...Marcele de ce nu doresti tu sa fii un baiat cumintel si sa te apuci de Popie , ca deh ce ti-se potriveste ,,,,i-ti ies calculele la un parastas ,o cununie ,un botez , si mai le poti face si pe astea tot pe fonduri ,,, ,,,,,,,,,,,o vorba (cei mediocri gindesc MIE CE-MI PICA )...
Postat 25 Octombrie 2012, 20:10 de hodoronc&tronc
Popa S U L I C A/P -L-CA
nu-s toti homahlai ca sa-i apare c u ru lu` bolosh asa cum l-a promovat filip ( a beneficiat de sreviciile lu` popa bolosh care cica era student la teologie la fara frecventza-nu iar fi rushine sa minta si sa fie lacom de marire -mari pacate da asteas-s mici pe langa ce face el cu episcopelu) alt bou escroc fiii-ar amintirea uitata si laua-l-ar si pe asta politzia!
Postat 25 Octombrie 2012, 15:58 de cocomahrlu d`marishe
Popa S U L I C A/P -L-CA
Sa dea DIICOTU` si ANIU` peste acest S U L I C A/P -L-CA! asta merita impuztitu asta de BOLOSH academician de renume bihorean, popa de renume epsicopal (iubita lu` Danilsihastru), director de primarie si secretara de pat, pardon stat in -u r. vai de capu`meu ce om de valoare! RUSHINE dar ii vine si lui randul ca la orice muritor de randu`.
Postat 25 Octombrie 2012, 15:54 de cocomahrlu d`marishe
@TDS
Prietene, TDS, daca citesti ce declara POPA DE ROSHU, constati ca CL-ul recupereaza sumele cheltuite (si se refera foarte in clar la 5000 de euro), "de-a lungul a zece ani" ! Chiar daca ar fi vorba de cei 2000, care ti-au iesit tie, ca sa-l ALBESTI pe POPA DE ROSHU, tot iti ies alte sume. Repet, ACADEMICIANU' a declarat ca CL-ul isi recupereaza sumele cheltuite ! Revenind la rationamentul tau, ai putea sa ne spui ce logica are sa-ti pui problema proportiei intre C.L. si proprietar, atata vreme cat CL-ul recupereaza de la proprietar? Adica, mai pe romaneste, la final proprietarul plateste tot! Nu te supara, dar asa reiese din declaratiile diaconului ! Agreez si eu ideea ca avem secretarii de stat pe care-i meritam ! Oricum, luand apararea popicului te-ai cam descalificat ! Parerea mea !
Postat 25 Octombrie 2012, 11:20 de x la a treia
dati banu' neamule!
A venit Magazionerul din Marisel calare pe Calul Balan si a dat o lectie de aritmetica-politica electoratului sau: 5x12x10=600 , dar aplicand coeficientul de prostie al admiratorilor si coeficientul politic al vorbitorului obtinem ca 600=5.000 (cu ajustari chiar de 40%)!!!. Asta da discurs; bun de dat la haznaua TV Antena 3, acolo unde se lanseaza liderii politici de pe bancile slugarniciei direct in troaca Parlamentului! De fapt calculul acestui raspopit este corect, dar se refera la altceva: 5 euro/luna/alegator este taxa pe hotia politrucilor care prin voia lui Ion Iliescu ne-au condus, ne conduc si urmasii lor ne vor conduce (ce baiat simpatic Andrei Nastase, manca-l-ar ta-su' de automobilist cu Audi A6).
Postat 25 Octombrie 2012, 10:10 de Martoaga Traseista
PIERDERI URIASE
Nu cred ca are vreun rost aceasta finantare! Mai bine ar fi reabilitatarea urgenta de incalzire centrala! Platim sume exorbitnate pt. incalzire, nu pt. ca blocurile si casele nu sunt izolate ci pt. ca avem sistem cu pierderi uriase!
Postat 25 Octombrie 2012, 09:35 de dare
de ce nu ?
de nu ne dai bucuria oradenilor sa le faceti gratis? ca si asa v-am votat nu ? sau noi nu avem castig cu voi pe la primarie ? iar tu maestre nu esti putin in conflict de interese cu atatea functii pe aci la bucale ,la primarie, la faculta, POPA ?CAM CAT ITI IESE PE LUNA CA DECLARATIA TA DE AVERE II CAM SUBTIRE ? AI PUS SI BONUSURILE DE LA FONDURI EUROPENE SI TOATE spagile ? atentie CINEVA TE VA VERIFICA
Postat 25 Octombrie 2012, 08:17 de elevul
Tarzan şi ştiinţele juridice
Măi fraiere, ne mai laşi cu texte din astea ? Din care fonduri europene ? Din alea suspendate sau blocate, după caz ? Ai venit la Oradea să-ţi plăteşti întreţinerea la care ai rămas restant şi te-ai găsit deştept să te bagi în seamă ? Că precis presa nici nu ar fi aflat că eşti pe acasă vreo două zile !?! Du-te măi Boloş pe la biserică şi spovedeşte-te că nu mai e loc de minciunile tale. Ai dat şi tu din gură exact înainte să vorbească Ponta care a spus că treaba cu reabilitarea termică se va învârti prin memorandum de guvern prin 2014, iar banii se vor deconta prin 2016 dacă nu se fură ca până acum şi se blochează iar totul !?!
Postat 24 Octombrie 2012, 19:20 de Carp III
erata
2.000 EURO, C.L.+ proprietar
Postat 24 Octombrie 2012, 19:16 de TDS
e bine...
@ x la adoua: PREMIERA MONDIALA: AM AJUNS SA-I IAU APARAREA LUI MARCEL IOAN BOLOS! Eu unul interpretez asa: 5.000 EURO costa reabilitarea termica a unui apartament! Dar se spune intr-un paragraf ca 60% se acopera din fonduri europene iar 40% de catre C.L. si proprietar! Inseamna ca aprox. 3.000 EURO vin din fonduri(ma rog) si 2.000 E se achita de catre C.L. Deci proprietarul oricum va achita partea lui iar ceea ce a platit C.L. SE VA RECUPERA TOT DE LA PROPRIETAR IN 10 ANI! Nu stim exact care este proportia C.L./proprietar pentru ca nu se spune. Deci opinia mea este ca M.I.B. nu a gresit la acest calcul!
Postat 24 Octombrie 2012, 19:14 de TDS
Cum ai calculat academicianule?
Daca este vorba de 5000 euro, pe zece ani, cum iti iese 5 euro pe luna, mai ACADEMICIANU' LU PESTE ? Adevarul este: avem secretarii de stat pe care-i meritam !
Postat 24 Octombrie 2012, 18:12 de x la adoua
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON