URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2019, 13:30

Mang trage linie după asfaltările din 2019: Din cei 142 km de covor asfaltic nou, probleme au apărut pe mai puţin de jumătate de kilometru

Mang trage linie după asfaltările din 2019: Din cei 142 km de covor asfaltic nou, probleme au apărut pe mai puţin de jumătate de kilometru foto: Ioan Mang (Facebook)

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, se făleşte cu asfaltările de pe drumurile din judeţ.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PSD Bihor (unde a fost nevoit să se "refugieze" pentru că sala de conferinţe a Consiliului este ocupată de colindători), Mang a arătat că în acest an s-a turnat covor asfaltic pe 142 kilometri de drumuri judeţene. "Cam cât au făcut cei dinaintea noastră în 8 ani, din 2008 până în 2016", a precizat Mang.

Calitate îndoielnică

Şeful PSD a recunoscut că nu toate lucrările au mers strună şi că, aşa cum BIHOREANUL a semnalat, unele şosele s-au spart sau crăpat la scurt timp după finalizarea lucrărilor, dar a încercat să minimalizeze problema.

"Am constatat în câteva locuri, dar nu pe distanţe lungi, că au apărut unele probleme, unele au fost deja reparate. Vor fi toate reparate. În total, puse cap la cap, nu se adună jumătate de kilometru unde să fi fost nevoie de reparaţii. S-au luat măsuri, s-a decopertat acolo a fost cazul", a declarat Mang.

Vicele CJ Bihor s-a referit concret şi la DJ 191 B, între Budoi şi Vărzari, despre care BIHOREANUL i-a semnalat că e distrus la doar 4 luni de la asfaltare. "Am verificat, s-au şi luat măsuri. Din păcate, s-a lăsat drumul, sunt lucruri pe care nu le putem preveni. Era un traseu mai greu, peste dealuri către Derna, unde pământul curge. S-au făcut lucrări de corectare", a spus Mang.

Vicepreşedintele a subliniat că toate lucrările făcute au o garanţie de 5 ani, aşa că dacă vor mai apărea probleme, firmele care le-au făcut le vor repara pe cheltuiala lor.

Drum bun!

Valoarea totală a lucrărilor făcute de CJ Bihor este de 33,4 milioane lei, adică circa 230.000 lei pe kilometru de covor asfaltic.

Din cei 142 km de drumuri, 37,6 km s-au turnat în zona Marghita, 36,3 km în zona Tinca, 30 km în zona Oradea, 20,8 km în preajma Beiuşului, iar 17,3 pe drumurile judeţene din jurul Aleşdului.

Graţie acestui program, a arătat Mang, şoferii pot merge fără probleme din Tileagd până la Bucea pe drumuri judeţene, ocolind DN 1. La fel, a spus vicele CJ Bihor, este într-o stare bună drumul dintre Beiuş şi Roşia, dar şi drumul judeţean 797, care trece prin Sântandrei, Toboliu, Sânicolau Român şi Roit.

Mang a spus că, până în vara anului viitor, CJ Bihor va comanda turnarea de covor asfaltic pe încă circa 60 km. "Până în iunie 2020, toate drumurile judeţene, în afară de cele care sunt pe lucrări de investiţii, vor fi foarte bune pentru trafic", a spus Mang. Lucrările de investiţii la care se referă sunt reabilitările complete ale şoselelor, nu doar aşternerea de covor asfaltic.

Şeful PSD Bihor a mai precizat că, pe lângă aceste lucrări, în Bihor se mai fac investiţii pe şosele în valoare de 266 milioane lei, prin PNDL, fonduri europene sau fonduri proprii ale primăriilor. În categoria proiectelor pe fonduri europene, Mang a menţionat Drumul Apusenilor, unde chiar vineri CJ Bihor a plătit primele facturi, pentru proiectare.

În total, Bihorul are o reţea de drumuri judeţene întinsă pe aproape 900 km.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ok ...
Nu ma intereseaza politica dar intreb de curios. Am citit anul asta de vreo 5 ori cel putin cum se lauda cu asfaltarea asta, dar cam atat. Eu inteleg ca trebuia turnat asfalt peste asfaltul existent sa sporeasca numarul de km final (au aparut poze in mediul online cu unele drumuri asfaltate) dar oare nu se pot implica pe drumuri importante din judet gen oradea - beius, oradea - marghita si altele?
Postat 14 Decembrie 2019, 19:22 de Ciocolata
Nelu, esti penibil...Cel mai destept cedeaza: asfaltul!
De Craciun, sa te sacrificam...!
Postat 13 Decembrie 2019, 22:29 de vineri
lauda de sine
Statistici comuniste. Bine ca nu s-au numarat corcodusii varuiti de pe marginea santului. Alooo, sa lasam sa vada, sa simta poporul si sa aprecieze. Nu cred ca au murit toti laudatorii din tara asta. Un exemplu: daca mergi in Bucuresti si iei taxi si spui ca esti din Oradea.....imediat taximetristul....aaa Bolojan , frumos s-a facut treaba alea alea. Fac pariu ca de ia Bolojan taxiul in Bucuresti il duc aia gratis. Nu am auzit nimic de alte personalitati. NO OFFENSE. La munca, nu la numarat de steaguri.
Postat 13 Decembrie 2019, 18:27 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON