URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2017, 15:51

Mang prevesteşte un posibil eşec în PNDL 2: "Temerea e că nu se vor cheltui banii"

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul PSD Bihor, preşedintele filialei, Ioan Mang, s-a declarat sceptic cu privire la cele 173 de proiecte din judeţ aprobate în Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2.

"Am avut şi ieri (n.r. marţi) o discuţie cu doamna vicepremier Sevil Shhaideh, temerea noastră e că aceşti bani nu vor fi cheltuiţi", a declarat Mang. El a dat exemplul proiectelor din PNDL 1, în care, la începutul acestui an, Bihorul mai avea de cheltuit 600 de milioane de lei, ceea ce probabil nu se va întâmpla.

De vină, a spus politicianul, sunt firmele care câştigă licitaţiile pentru execuţia proiectelor. "Firmele licitează prea multe lucrări, încearcă să se mute de la un şantier la altul. Probabil nu găsesc forţă de muncă. Temerea că nu se vor cheltuii banii este pentru că firmele nu vor avea capacitatea să lucreze", a declarat Mang.

Preşedintele PSD Bihor a garantat însă că banii necheltuiţi vor fi redistribuiţi în Bihor, o regulă care se va aplica în toate judeţele ţării. Potrivit lui Mang, banii se vor aloca proiectelor depuse dar care acum nu au primit finanţare.

Toţi primarii trebuie să transmită, până pe 11 noiembrie, la Ministerul Dezvoltării Regionale documentaţiile solicitate pentru proiecte, iar până la 31 decembrie să semneze contractele cu Ministerul.

Drumuri, reţele, şcoli...

Preşedintele social-democraţilor bihoreni a făcut şi o trecere în revistă a proiectelor aprobate în PNDL 2. În total, cele 173 de proiecte depuse de 75 de primării şi Consiliul Judeţean Bihor ar trebui să atragă 750 de milioane de lei.

Cele mai multe proiecte din Bihor vizează reabilitări de şcoli şi grădiniţe, în total 66 de proiecte din 41 de unităţi administrativ-teritoriale, în valoare de 54,4 milioane de lei. În schimb, cele mai valoroase proiecte sunt cele privind alimentarea cu apă, reţele de canalizare şi staţii de tratare apă: 37 de proiecte în 29 de UAT-uri, în valoare totală de 293 de milioane de lei.

Pentru reabilitări de drumuri comunale, străzi, poduri şi podeţe, în Bihor sunt aprobate 51 de proiecte în 46 de UAT-uri (în valoare totală de 202 milioane lei), iar pentru construcţia de centre medicale şi dispensare, 13 proiecte în 12 UAT-uri, în valoare de 9,2 milioane lei. În fine, judeţul mai are aprobate două proiecte de iluminat stradal, în comunele Cherechiu şi Pocola, în valoare de 750.000 de lei.

De asemenea, au mai fost aprobate 46 proiecte de reabilitări de drumuri judeţene, toate ale Consiliului Judeţean Bihor. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea DJ 764 Beiuş-Aleşd (33 de kilometri), DJ 767/767C (21 de km care vor lega DN 76 de DJ 764), respectiv DJ 767A Uileacu de Criş – Sârbi, un drum care parţial a fost deja realizat de CJ Bihor.

"Cam 20 de milioane am cheltuit noi (n.r. fondurile proprii ale CJ Bihor), mai avem nevoie de încă 20 de milioane, aprobate acum în PNDL", a explicat Mang. Preşedintele PSD Bihor speră că acest drum va fi gata până anul viitor.

Nu au depus proiecte

În aceeaşi conferinţă de presă, Ioan Mang a subliniat că cele 26 de primării din Bihor care nu au niciun proiect finanţat în PNDL 2, printre care se numără şi primăriile Oradea şi Beiuş, nu au depus niciun proiect.

Şeful PSD Bihor l-a contrazis  astfel pe deputatul PNL Gavrilă Ghilea, care a spus, luni, că Primăria Aştileu n-a primit finanţare, deşi primarul liberal Vasile Lazăr a depus un proiect.

"Cele 26 de primării nu au depus proiecte. Proiecte respinse sunt doar de la cele 75 (n.r. care au primit finanţare), pentru că dacă un UAT a avut un singur proiect, s-au depus toate eforturile să-i fie aprobat. Aştileu nu are depus niciun proiect, cel puţin nu în termen", a spus Mang.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Bani de la Guvern: 75 de primării din Bihor, nu şi Oradea, vor primi în următorii trei ani 750 milioane lei pentru lucrări edilitare prin PNDL 2

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pesdei
nu inteleg de ce, daca banii sunt alocati de la guvern pe toate paginile din fisier apare sigla pesdeului?!?!??!?!?!
Postat 27 Iulie 2017, 14:55 de User anonimizat
cauza si efect
toate acestea vi se datoreaza voua puliticienilor care ati contribuit din plin la adaptarea educatiei la nevoile reale ale pietei, la plata constructorilor dupa nivelul comisionului si a culorii politice, la strategii nationale in domeniul infrastructurii, sociale, culturale etc de toata cacaua si de care v-ati tinut fix pana nu ati avut toilet paper....domnule profesor, doctor, inginer, presedinte, vicepresedinte, ministru, patron
Postat 27 Iulie 2017, 12:51 de ferfeleaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON