URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2014, 13:00

Mang încurajează firmele din Parcul Industrial să dea Primăria în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problema impozitului pe construcţii industriale, aşa-numita "taxă pe stâlp", a fost temă de discuţii şi în ultima zi de campanie electorală. Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PSD Bihor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ioan Mang şi viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan au încercat să explice cum ceea ce a spus primarul Ilie Bolojan, şi anume că noul impozit are "efecte perverse", nu se va petrece.

În timp ce Mureşan a explicat că aleşii orădenilor au votat joi să dea posibilitatea firmelor din Parcul Industrial ca, în loc să plătească impozitul Guvernului de 1,5%, să plătească o taxă locală de doar 0,5%, Mang şi-a arătat neîncrederea faţă de această soluţie a Primăriei de a impune firmelor o taxă mai mică, precizând că nu este exclus ca, până la urmă, companiile să plătească un impozit cumulat, de 2%. Această discuţie s-a purtat şi în şedinţa de joi, primarul Bolojan susţinând că principiul de evitare a dublei impuneri ar trebui să le permită firmelor să aleagă ce taxă plătesc.

Mang are însă altă viziune. "Tot circul a pornit de la faptul că ia Guvernul banii, nu Consiliul Local. Eu, în locul firmelor, aş da Consiliul Local în judecată, cu care am contract că nu plătesc impozit pe clădiri trei ani de zile. Firmele din parcul industrial nu au niciun contract cu Guvernul", a declarat Mang. Mai precis, şeful PSD Bihor spune că doar Guvernul poate institui taxa pentru fabrici, nu şi Primăria, care şi-a asumat în faţa investitorilor că nu-i va impozita.

Totodată, Mang a reiterat ideea lansată joi, în timpul vizitei la fabrica Celestica, de însuşi premierul Victor Ponta, şi anume că din a doua jumătate a acestui an, graţie încasărilor din impozitarea clădirilor industriale, Guvernul va putea reduce contribuţiile asigurărilor sociale pentru angajatori. "Li se dau facilităţi de zeci de mii de euro şi li se ia 5.000 de euro", a spus Mang, pentru a sublinia că avantajele firmelor din parcurile industriale - care au primit utilităţile gratuit, dar şi felurite facilităţi fiscale - sunt mai mari decât dezavantajul noului impozit.

În plus, vicele de la CJ l-a provocat pe Bolojan să spună concret care este firma care a abandonat o investiţie de 15 milioane de euro în Oradea, Mang fiind convins că această companie nu există.

La rândul său, Ovidiu Mureşan a declarat că, deşi este important pentru Primărie să adune bani la bugetul local, marile proiecte de infrastructură ori de dezvoltare sunt finanţate cu bani de la bugetul de stat. Astfel, a sugerat vicele, nu este o problemă că banii orădenilor merg la Bucureşti, întrucât de acolo se vor întoarce iar în oraş.

Pe de altă parte, Ioan Mang şi-a acuzat aliaţii locali din PNL că au "jucat" politic cartea acestui impozit. Mai precis, problemele invocate public de primarul Ilie Bolojan legate de această taxă trebuiau discutate prima oară în alianţă, ceea ce nu s-a întâmplat.

"Nu putem accepta să fim făcuţi în toate felurile şi apoi să mergem la Bucureşti să cerem 49 de hectare ca să facem Parc Industrial din fostul tancodrom, să cerem să facă supratraversări peste centură, să continuăm Podul Desuşianu, să mai facem şi o legătură între centură şi autostradă şi în acelaşi timp să fim oamenii răi", a declarat Ioan Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Cap de porc!
Primarul oradean ar probleme cu bila. Parul destept a parasit capul de porc!
Postat 24 Mai 2014, 10:59 de Sand
Iohannis premier!
Imi doresc ca domnul Iohannis sa fie premierul Romaniei.
Postat 24 Mai 2014, 10:13 de Popescu
Rusine dl Mang!
Cat tupeu si nesimtire din partea acestor doi oameni ,oameni de frunte ai orasului Oradea Domnule Mang ati demonstrat cu subiect si predicat ca nu reprezenati interesele cetatenilor orasului Oradea .Sunteti o amarata de sluga a domnului Ponta si a celor din conducerea PSD-ului. Domnul Muresan nu ma surprinde, nu e capabil sa lege doua cuvinte. Sunteti o mare dezamagire pentru cetatenii orasului Oradea! Sunt mahnita si dezgustata de aceste 2 "personaje" din conducerea orasului. Sigur,duminica nu am sa pun stampila de vot pe nici un candidat din partea PSD-lui
Postat 24 Mai 2014, 00:10 de Popescu
astia nu au pmasura penibilului...
totusi nu au nici un prieten sa le zica ca e mult mai nasol sa arati cat esti de penibil si prost. nu-si dau seama ca fac un deserviciu partidulu confirmand cat de prosti sunt.
Postat 23 Mai 2014, 19:25 de oradean
@pentru Alex
Eu sunt de acord sa se ocupe Muresan de CSM, poate mai lasa din butoiul ala, ce tot poarta cu el!
Postat 23 Mai 2014, 17:30 de Muresan
Suporter oradean
Viceprimar fara coloana vertebrala. La intalnirea de la primarie cu investitorii din parcul industrial a spus ca sustine initiativa acestora si sa avem incredere in guvern. Acum sustine ca are guvernul dreptate si sa trimitem banii catre Bucuresti (nu de alta dar e nevoie de bani pt autostrada lui Dragnea : Bucuresti-Alexandria). Probabil ca in curand o sa propuna firmelor sa se mute la Alexandria ca e mai benefic pt Oradea. Apropo cu ce drept implici echipa de baschet a Oradiei in campania electorala a PSD? Cati bani ai primit de la guvern pt echipa? E echipa orasului si nu ai nici un drept sa o implici in actiuni electorale. Propun dlui Bolojan ca pt sezonul urmator sa-l trimteti pe dl Muresan la firmele din parcul industrial cu contracte de sponsorizare pt echipa de baschet. Sa vedem cat reuseste sa adune cu promisiuni de "zeci de mii de euro in facilitati". RUSINE!
Postat 23 Mai 2014, 16:50 de alex
Tupeu maxim
Cat tupeu puteti avea amandoi. Adica guvernul da o ordonanta prin care da primariilor dreptul sa acorde facilitati fiscale pt investitorii de parcurile industriale. Primariile se conformeaza si apoi cand guvernul o da la intors si suprataxeaza, tot praimariile sa fie date in judecata. Dle Muresan, ai fost ales sa aperi drepturile oradenilor. Cum ai tupeul sa spui ca nu e problema ca Oradea pierde bani si ca acestia se duc la Bucuresti cu pretentia ca vor veni inapoi prin alte proiecte. Cate proiecte s-au facut in Oradea cu bani de la guvern de cand sunteti la guvernare ? Niciunul. Cum puteti vorbi de podul Densusianu cand acesta sta pe loc de cativa ani. La un impozit de 5000 de euro, inseamna o investitie de 1,7 miloane de euro. Care sunt facilitatile de zeci de mii de euro care s-au acordat. Drumul, alimentarea cu apa si canalizarea? Dle Mang, s-a facut investitie in Oradea nu pe campuri din afara orasului. E normal sa fie drum, canalizare si apa, sau cel putin ar fi normal intr-un municipiu. Vorbiti numai prostii ca sa va aparati pozitiile. Votul meu l-ati pierdut, si acum si in toamna. In ritmul asta o sa ajung sa votez partidul lui Basescu desi il credeam cel mai mare escroc
Postat 23 Mai 2014, 15:52 de grig
Asta e: PeSeDe!
Asta e, PeSeDe! Votati PSD in continuare! Jale va fi daca iese Monta presedinte...
Postat 23 Mai 2014, 14:33 de Votati
O parere
Mang asta nu se lasa pana nu enervează tot orașul, adică ceea ce vedeți nu e adevărat ci doar ce spun e el....penibil musiu plagiattorule! Pe undeva e ok, dacă Mang mai iese in presa de doua trei ori cu prostiile pe care le debiteaza scad proporțional voturile PSD...deci keep moooooving!
Postat 23 Mai 2014, 13:31 de Votant
.
Fara cuvine! Nesimtirea acestui om a ajuns la maxim. Trebuie dat jos din toate institutiile din oras si trimis la mama lui...
Postat 23 Mai 2014, 13:19 de Bogdan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON