URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2011, 15:33

Mang, despre reorganizarea spitalelor: Ministrul Sănătăţii încalcă principiul descentralizării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui comunicat transmis marţi de biroul de presă al senatorului PSD, în prima şedinţă din noua sesiune parlamentară, Ioan Mang a adresat o interpelare scrisă ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în problema proiectului de reorganizare a sistemului sanitar din judeţul Bihor.

În esenţă, Mang afirmă că ministrul Sănătăţii se contrazice în iniţiative. "Pe de o parte, ministerul susţine descentralizarea sistemului sanitar din România, transferând unităţile spitaliceşti în administrarea autorităţilor publice locale. Pe de altă parte însă, prin proiectul de reorganizare propus de Ministerul Sănătăţii se încalcă acest principiu al descentralizării, Ministerul impunând acestor autorităţi publice locale măsuri de comasare sau de reprofilare a unor spitale. Întrebarea mea adresată domnului Cseke a fost cum se împacă aceste două obiective: reorganizarea spitalelor impusă de Minister şi descentralizarea sistemului sanitar din România?", a scris Mang.

Senatorul a afirmat că, în contextul în care unităţile spitaliceşti cuprinse în planul de reorganizare au fost recent transferate în administrarea autorităţilor locale, normal ar fi ca autorităţile şi nu Ministerul de la Bucureşti să decidă asupra viitorului acestora, deoarece autorităţile locale îşi cunosc cel mai bine nevoile. "Dacă în cazul spitalelor din Oradea s-a întâmplat acest lucru, în celelalte cazuri din judeţul Bihor, primăriile nici măcar nu au fost consultate de către Ministerul Sănătăţii în luarea unei asemenea decizii de mare impact pentru locuitorii din zonele respective".

Potrivit proiectului de reorganizare şi reprofilare a unităţilor sanitare al Ministerului Sănătăţii, mai multe spitale la nivel naţional vor fi comasate, iar mai multe centre sociale vor fi transformate în centre de bătrâni.

În Bihor, pe lângă fuziunea spitalelor de Neuro-Psihiatrie şi TBC cu Spitalul Municipal, şi a Maternităţii cu Spitalul Judeţean, Centrul de Sănătate Valea lui Mihai se va comasa cu Spitalul Municipal din Marghita. Totodată, Spitalul Orăşenesc Ştei şi Centrul de Sănătate Bratca vor fi transformate în cămine de bătrâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
”16 milioane de români”. Ep. Pe când un ministru al sănătăţii, model Hipocrat şi bun român?
I. Are dreptate dl. senator! Pe când un ministru al sănătăţii, model Hipocrat şi bun român, al cărui crez real să fie respectarea întocmai a jurământului lui Hipocrat? II. În atenţia unor tov. ”comentatori”: 1. Cum ”comentaţi” şi lista prezentată în articolul: ”Noi vrem ciolan!” din ”Informaţia de Vest” (4 febr. 2009)? 2. Uniunea social-liberală = Uniunea ”PA Băsescu, PA Epoca portocalie/PD-L”! 3. Despre calitatea profesionala și umana, a tot felul de numiți politic din sistemul sanitar, nu aveţi ceva comentarii de făcut?
Postat 11 Februarie 2011, 08:08 de stefan
Dinu Paturica de la PSD Bihor
Avem si noi psd-istii ( cu excaptia celor pupinkuristi) multe intrebari, la care odata si-odata ne veti raspunde! Ati promovat la deconcentrate scursuri penale imorale, care nu au avut nici o legatura cu PSD. Ati mintit, ati tradat, sunteti piaza rea a psd. RUSINE SA vA FIE!!!!!!!!!
Postat 09 Februarie 2011, 14:57 de Nicu
replica la articol
Domnule senator TRADATOR PSD Ioan Mang aveti adevar si dreptate in afirmatii?Manipulare crasa.Pentru ca cu acest articol se abate atentia opiniei publice bihorene si membrilor simpli de partid PSD de la problemele care sunt in filiala PSD Bihor referitoare la alianta USL cu liberali PenaLi.NU SUNTEM DE ACORD CU ACESTA ALIANTA,nu ne reprezinta interesele simplilor membri,va reprezinta doar interesele voastre a conduceri PSD Bihor,a consilierilor locali si judeteni actuali care iarasi vor fi alesi fara sa merite ,iar oameni lideri in partid care au facut ceva pentru partidul PSD vor fi iarasi inlaturati de la accederea la functii in partid,va conservati doar functiile cu acesta alianta P USL A .Talibanii rebeli fanatici PSD,simplii membri de partid PSD nemultumiti si nedreptatiti de aceasta alianta P USL A , facem revolutia talibana din PSD si o sa facem si o piata rosie Tahrir in fata filialei municipale PSD Oradea in semn de protest la acesta alianta care nu ne reprezinta pe simpli membri de partid PSD.EGALITATE,ECHITATE,ECHILIBRU,DREPTATE SOCIALA acestea sunt ideile adevarate si drepte care reprezinta social democratia si partidul PSD.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 09 Februarie 2011, 06:28 de Romanul Simplu
ROMANIA FARA ROMANI
Cum sa nu intrebe ministrul sanatatii pentru ce opteaza, pe primarul deValea lui MIhai l-a intrebat adica in ungurime a intrebat, doar pe romani nu i-a intrebat, dar ce conteaza romanii, si fara ei se poate. ca de acest ministru nu lucreaza pentru Romania ci pentru Ungaria, ca asta vrea sa na tratam acolo de ne inchide spitalele si reduce paturile. SIC! parere.
Postat 08 Februarie 2011, 16:38 de kopernik
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON