URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2013, 16:15

Mălan: Primăria nu are 45 milioane euro pentru a asfalta toate străzile nemodernizate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot a treia stradă din Oradea este desfundată. Conform evidenţelor municipalităţii, din cele 789 străzi orădene, cu o lungime totală de 427 kilometri, 262 de străzi, lungi de 140 kilometri, sunt în continuare nemodernizate.

"Pentru modernizarea celor 140 kilometri de stradă, inclusiv cu infrastructura de reţele, ar fi nevoie de 45 milioane euro. Evident că nu avem aceşti bani", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Mircea Mălan.

Mălan a mai spus că în 2013 municipalitatea va moderniza 33 de străzi, dintre care 18 au intrat în lucru încă de anul trecut. Pe lista lucrărilor deja începute se numără străzi precum Olteniei, Măgheranului, Zărandului, Zambilelor, Arinului, Marin Preda, Negoiului, Vasile Cârlova, Gheorghe Pop de Băseşti, Sălajului, Tăbăcarilor, Năsăudului, Zalăului, Juhasz Gyula, Frunzei, Eforiei, reabilitarea Drumului Uzinal 2 şi realizarea unui acces din strada Ogorului la Parcul Industrial Eurobusiness 2.

Se modernizează!

Printre lucrările de investiţii propuse la realizare anul acesta se numără modernizarea străzilor Cimbrului, Drăgăşanilor, Grâului, Ioan Păun Pincio, Thomas Morus, Valea Drăganului, Secarei, Frăsinului, Vişeului, Siretului, Moliere şi Alexandru Haşaş.

De asemenea, va fi modernizată strada Dobreştilor, inclusiv cu amenajarea unui sens giratoriu pe strada Sfântul Apostol Andrei şi va amenaja o alee carosabilă peste întubarea pârâului Adona, unde va amenaja şi 356 locuri de parcare.

Se înlocuiesc 17,5 kilometri de conducte

Viceprimarul a precizat că la stabilirea străzilor care intră în modernizare s-a luat în calcul existenţa infrastructurii de reţele, iar lista a fost pusă în prealabil de accord cu celelalte investiţii ale municipalităţii.

"În primăvara acestui an vom începe înlocuirea a 17,5 kilometri de reţeaua de conducte magistrale aparţinând Electrocentrale. Nu era gospodăresc să amenajăm parcări şi să modernizăm străzi unde se vor face lucrări de înlocuire a reţelelor în următorii doi ani", a spus Mălan.

Pentru adjudecarea lucrărilor de modernizare a magistralelor 1 şi 3, care fac legătura între CET-ul din Şoseaua Borşului, cartierul Rogerius, zona Louis Pasteur şi zona centrală, concurează şase asocieri de firme. Investiţia a fost estimată la 16 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@anti... ce
,,...care ar fi metodele (ma multumesc si daca numesti doar una) prin care liderii locali, dar si cei nationali pot crea bunastare? " Uite una si buna : DISPARITIA, adica o revolutie adevarata, nu o schimbare de esalon ! Impusti pe pingelica si il pui pe ilici iliescu, scapi de dreaqu si dai de tac-su ! Ce zici ,,anticomunistule" ? Iti suna bine, **** ?
Postat 08 Februarie 2013, 21:59 de .
@"anticomunistu"
Ma anticomunistu lu peste nu ma intreba pe mine ce trebuie sa faca Guvernul Erevan ca nu sunt eu nici a lu cacarau nici copy-paste al de la Bucuresti sau al din Oradea. Sa faca ce-au promis. Daca unul din cele trei parcuri industriale ar functiona ar fi bani. Cat despre Filip poti sa-l pupi in dos ca-i in barca voastra. Cat despre anticomunism, cum mama dracului poti fi si anticomunist si partizan in paridul lui Iliescu si a lui Voiculescu ??? Bietii Maniu,Coposu,Badiceanu sau ceilalti martiri ai neamului cu adevatrat anticomunisti se intorc in mormant cand vad cu cine s-au aliat cei care se dau urmasii lor. Probabil tu si Ciorbea si Ciuvica sunteti ce a mai ramas din cei 15000 de "specialisti" care au falimentat PNTCD-ul. Tu si anticomunismul-vaca si chilotii.
Postat 08 Februarie 2013, 19:37 de Sorin
Mai Sorinu' lu peste
De sufocat te sufoci doar tu si asta din cauza prostiei care te macina. Nu se poate astepta la infinit realizarea unor proiecte, pana cand nu te vei mai sufoca tu, fara sa mai vorbesc de faptul ca "bunastarea celor multi" depinde de realizarea multora dintre aceste proiecte. Deocamdata acest primar, face eforturi vizibile, inclusiv din peluza, de a mari "bunastarea" oradenilor. A construit 3 parcuri industriale si spre deosebire de filip, incearca sa atraga investitorii si nu sa-i alunge prin spaga practicata. Doar din pura curiozitate, care ar fi metodele (ma multumesc si daca numesti doar una) prin care liderii locali, dar si cei nationali pot crea bunastare? @Pionel tata, ai reusit sa treci din derizoriu in penibil.
Postat 08 Februarie 2013, 15:01 de anticomunistul
Asa e, don vice ! Da\' baiu-i altul !
Nu spune nimeni de banii aruncati pe fereastra ! Si n-au fost din buzunarul lui nea ilie, nici din al lui ghitea sau ale consilierilor, au fost din buzunarele noastre ! Ex: sensul giratoriu din Cantemir, cel de la intersectia cu Meiului si Nojoridului, facut si refacut, desi solutia aprobata a fost cu semaforizare. Din ordinul cui s-a facut sens giratoriu si mai ales pe banii cui s-a facut/refacut intersectia? Si sunt ,,n\" exemple de potlogarii (citeste furturi) de acest gen. Asa e, nu sunt bani pt. modernizarea tuturor strazilor (si) pt. ca va bateti joc de banii nostri !
Postat 08 Februarie 2013, 12:43 de pinonel
@anticomunistul
Mai anticomunistu lu peste ca sa nu folosesc alt cuvant cere incepe tot cu p. nu trebuie sa fie cineva mai inteligent ca tine ca sa faca bani din impozite si taxe marite, sau imprumuturi (chiar daca doar 20 %, cei 80 % venind moaca de la UE), sufocand populatia cinstita. Conducatori inteligenti locali si mai ales nationali sunt cei care aduc bani odata cu cresterea bunastarii celor multi si folosind alte metode. Apropoo de filip, este la fel de inteligent ca ceilalti da mai hot.
Postat 08 Februarie 2013, 11:33 de Sorin
.
chiar si pe mine un punctulet neinsemnat care scriu uneori cu litera mare. sic!
Postat 08 Februarie 2013, 08:03 de .
.
CAND VETI AFLA ADEVARUL DESPRE TOATE INVESTITIILE SI DESPRE "BALONUL DE SAPUN" DE SUB ELE, POATE VA FI TARZIU SI BOLOJAN NU VA PUTEA FI TRAS LA RASPUNDERE, DAR ESTE CINEVA ACOLO SUS CARE NE VA JUDECA PE TOTI.
Postat 08 Februarie 2013, 08:01 de .
Un primar cu sfatuitori prosti
E clar Filip a furat pe rupte, despre Bplojan nu stiu ce sa zic probabil el nu fura, dar cei din jurulul lui, nici ei nu fura ? In schimb vazand pozele cu Bolojan mi se pare ca arata rau, sper sa nu fie bolnav, desi multi dintre cei batrani si saraci beliti de noile biruri puse de primarie, il pomebesc pe primar duminica la biserica. Pacat.
Postat 08 Februarie 2013, 07:37 de Dan
@.
neinsemnatule de ce nu il intrebi pe filip de ce nu ti-a asfaltat strada cat a fost primar? sau tot asa de neinsemnat erai si pe vremea lui?
Postat 08 Februarie 2013, 00:34 de chris
Punctulet (.)
Hai invata-ma tu, daca zici ca nu stiu nimic. A scrie cu majuscule, nu inseamna ca ceea ce scrii e corect sau adevarat, e doar o modalitate de a "striga" mai tare decat ceilalti. Este evident ca nu se poate face tot ce nu s-a facut in 20 de ani in doar 4. Va veni si randul strazii tale. Si eu merg la munca pe o strada care e cam varza, insa mai merg si pe alte inca 7 care sunt ok. Il apar pe Bolojan, desi cred ca faptele il apara mai mult decat o pot face eu, pentru ca spre deosebire de ceilalti primari se ocupa si de strazile mai mici, pentru ca a alfaltat peste 200 de strazi cu fonduri europene si pentru ca atunci cand asfalteaza pe banii municipialitatii o face la juma' de pret fata de filip. Restul e tacere!
Postat 07 Februarie 2013, 23:29 de anticomunistul
AVETI ORBUL GAINII
mai VICEPRIMARULE maine cand citesti comentariile uitate dracului si la strada TRAIAN DEMETRESCU aia care face legatura intre oras ...str seleusului si .str caprioarei , care duce l atrei g ca doar ai crecut in VELENTA .BLEGULE pe acolo merg zilnic la serviciu, la ce darcu ati canalizat-o daca nu o asfaltati a nu puteti lua spaga ? ARE DOAR 70 M LINIARI SAU NU STITI VOI CE-S AIA NU-S NICI MACAR 100M SAU VOI AVETI ORBUL GAINILOR??????????????/
Postat 07 Februarie 2013, 22:34 de gigi
@anticomunistul
TU CHIAR NU STII NIMIC. NU SUNT PDL-IST SI VREAU SI EU CA STRADA MEA SA FIE ASFALTATA, CA SI pop(DE MAI JOS) LOCUIESC IN IOSIA. MULTUMESC DOMNULUI BOLOJAN PENTRU IMPOZIT, SI GUVERNULUI II MULTUMESC PENTRU MAJORAREA IMPOZITULUI !
Postat 07 Februarie 2013, 22:33 de .
Rusine
de ce nu vine acest Malan,pe strazile din Iosia,sa vada mizeria care este. Bine ca se platesc impozite,dar parca suntem la VARCIOROG. Rusine!!!
Postat 07 Februarie 2013, 21:34 de pop
Cei care stiu
cum se face ca sa iasa bani sunt probabil pdl-istii, doar ca se evita a se spune un mic amanunt si anume ca stiau sa faca bani doar pentru ei. Hai sa facem un bilant a strazilor modernizate de filip si pe cati bani si mai ales pe cati bani ai oradenilor si cate strazi a modernizat Bolojan intr-un mandat. Vreti asta, voi lautari ai realizarilor pdliste?
Postat 07 Februarie 2013, 20:54 de anticomunistul
Mălan recunoaşte deschis că e ceva putred acolo ...
Primăria nu are bani, dar are în schimb un grup de tembeli la conducere, care nu ştiu cum ar trebui să facă ca să iasă bani. Mergeţi aşadar acasă, dacă nu sunteţi în stare, şi lăsaţi locul celor care ştiu şi pot să vă demonstreze tembelismul în care vă zbateţi fără folos.
Postat 07 Februarie 2013, 20:36 de Carp III
nedumerire
1. Nu stiu de ce primarul ii delega pe viceprimari ca sa vorbeasca, atunci cand dau vesti proaste. Poate , pentru ca in campania electorala s-a laudat degeaba "daca vom avea guvern USL, vom face, vom drege" 2. Primarul a spus ca nu va mari impozitele, asta tot in campanie in Noiembrie, il am inregistrat spunand asta.3. Oradeniii trebuie sa aiba bani pentru impozite? Dar pentru strazile vechi din Oradea nu sunt bani, bine ca sunt pentru toate deplasarile x-ilor si y-cilor din primarie sipentru a face strazi noi pentru firmele de casa ale primariei.
Postat 07 Februarie 2013, 19:55 de Scarbit
Va iubim ca ca voi nu gasim
Nu-i o problema pt. voi, mai mariti impozitele si taxele locale cu de 100-200 de ori ca se pare ca marirea lor cu de 20-50 de ori nu-i suficient. Nu putem platii noi cat puteti voi cheltuii. Si nu uitati sa mai faceti ceva imprumuturi pe care le vom plati tot noi.
Postat 07 Februarie 2013, 18:07 de Oradean fericit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON