URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2011, 15:59

Mai puţine accidente de muncă în Bihor

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor a prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe anul trecut. Astfel, potrivit directorului adjunct Eugen Cîrmaciu, responsabil cu Securitatea şi Sănătatea în Muncă, un aspect pozitiv a fost scăderea numărului de accidente de muncă mortale: în anul 2008 s-au înregistrat 14 accidente soldate cu deces, în 2009 au fost 12, iar în 2010 au murit la muncă 8 oameni.

Munca în cifre

Dacă în ultimii ani trendul a fost descrescător, în 2011 s-au şi înregistrat deja 3 decese: orădeanul de 24 de ani care şi-a pierdut viaţa la Vârtop, după ce autocarul căruia încerca să îi repare o roată s-a prăbuşit peste el, şi alţi doi oameni care au murit în accidente rutiere.

Conform statisticilor ITM, în 2010 au fost controlate mai multe unităţi decât în anii precedenţi, iar din 6.967 de societăţi verificate, 6.792 s-au ales cu sancţiuni contravenţionale. "Cea mai mare pondere, 80%, au fost avertismente, pentru că în continuare insistăm pe consilierea angajatorilor, nu pe sancţiuni", a precizat la rândul său adjunctul pe probleme în domeniul Relaţiilor de Muncă al ITM Bihor, Simona Iancu.

Totuşi, în anul ce-a trecut, ITM a aplicat în total 1.532 de amenzi, mai multe cu 319 decât în 2009, în valoare totală de 6.452.900 lei, deci cu 2.110.800 lei mai mult. Totodată, în 2010, numărul angajaţilor depistaţi că munceau la negru a fost de 564, aproape dublu faţă de 2009 (353).

În ce priveşte angajatorii, în 2010, numărul contractelor individuale de muncă nou înregistrate la ITM Bihor a scăzut faţă de anul 2009, ajungând de la 71.154 la 57.485, dar în acelaşi timp a scăzut şi numărul dispoziţiilor de desfacere a contractelor individuale de muncă înregistrate la ITM (65.271 în 2010, faţă de 73.436 în 2009).

Se schimbă procedura

Pe de altă parte, Simona Iancu a amintit şi noile modificări legislative în ce priveşte evidenţa muncii. Astfel, din 1 ianuarie 2011 a încetat existenţa carnetului de muncă, după această dată evidenţa muncii realizându-se electronic prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor, reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 161/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

Tot de anul acesta, angajatorii nu mai trebuie să înregistreze la ITM Bihor documentele cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, dar nici contractele individuale de muncă. Acestea se transmit în format electronic în registrului general de evidenţă a salariaţilor. De asemenea, potrivit noilor reglementări, de luna trecută nu se mai depun la ITM nici actele privind executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă.

"Începând cu luna ianuarie 2011 nu se mai efectuază nici plata comisionului datorat (0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cărora inspectoratele teritoriale de muncă le-a păstrat şi le completat carnetele de muncă, respectiv 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cărora inspectoratele teritoriale de muncă le-a prestat serviciile constând în verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către aceştia)", a precizat Simona Iancu.

La rândul său, şeful ITM Bihor, Nicolae Hoduţ, a mai spus că angajatorii care au obţinut aprobarea de păstrare şi completare a carnetelor de muncă la sediu, trebuie ca în perioada 1 februarie - 31 martie 2011 să prezinte, conform programării, carnetele de muncă la ITM Bihor, "în vederea certificării şi contrasemnării, pentru legalitate, a înscrierilor efectuate. "Vor proceda la eliberarea acestora titularilor, în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces verbal individual de predare-primire", a punctat el.

În sprijinul angajatorilor, pe siteul instituţiei - www.itmbihor.ro - a fost postată "Procedura de lucru în vederea îndeplinirii art. 296 alin.3 din Legea 53/2003 (actualizată)" care poate fi consultată de oricine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
BILANT de ramas bun, de la Sisi
Desi Ordinul de demitere al Simonicii, este semnat, aceasta cu tupeul care-o caracterizeaza, trambiteaza minciuni! Cum adica au crescut nr. avertismentelor? Vede si orbul ca numarul de amenzi aplicate s-a dublat, la fel si numarul de avertismente( vezi pag.4 si 5 a sintezei) EXPLICATIA: In perioada cand se asteptau reduceri, duduia a obligat pe fiecare inspector la o norma de 50-60 de controale pe luna, dupa modelul, "cine nu se supune ,zboara" Asa ca ITM-istii lucreaza pana la orele 21,22,23..... FELICITARI DOAMNA MANAJERA!!!! Si drum bun! NE-ai impresionat cu "INTRECEREA SOCIALISTA" BRAVO- ca la magari! Esti mandra?
Postat 14 Februarie 2011, 16:03 de Gabi R
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON