URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2019, 16:41

Mai multe persoane au fost intoxicate la o fermă de pui din Ciumeghiu, parte din grupul Nutrientul

Mai multe persoane au fost intoxicate la o fermă de pui din Ciumeghiu, parte din grupul Nutrientul wattagnet.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipajele de salvatori au fost trimise de urgenţă, joi după amiază, la o fermă de pui din Ciumeghiu, unde mai multe persoane au fost intoxicate, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. 

"Apelul a fost primit în jurul orei 15, sesizând faptul că mai multe persoane se simt rău la o fermă de creştere a puilor din localitatea Ciumeghiu. La faţa locului, dispeceratul a mobilizat echipajul de Terapie Intensivă Mobilă din Oradea, două echipaje de pompieri militari de la Salonta, din care unul de prim ajutor calificat, trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, un echipaj de la Detaşamentul 1 Oradea cu autospecială de transport victime multiple şi două echipaje CBRN (chimic, biologic, radiologic şi nuclear)", a declarat pentru BIHOREANUL maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Potrivit acesteia, unul dintre cele două echipaje CBRN a fost chemat în sprijin de la ISU Arad, dat fiind că echipamentele de pe autospeciala salvatorilor de la Oradea se află la calibrat.

8 din 18 angajaţi, afectaţi

Când echipajele au ajuns la faţa locului, au constatat că "din cei 18 angajaţi, 8 au avut nevoie de îngrijiri medicale prezentând dificultăţi în respiraţie şi dureri de cap", a spus Roşca.

Maiorul a mai precizat că celor afectaţi le-au fost acordate îngrijirile medicale, administrându-li-se şi oxigen. 

La ora 16.40, echipajele încă se aflau la faţa locului. O parte dintre angajaţi refuzau transportul la spital. 

Au fost sesizate şi instituţiile cu atribuţii în domeniu, mai precis DSP Bihor, Garda de Mediu, DSVSA şi ITM. Din primele informaţii, în interiorul halei din care s-au autoevacuat angajaţii nu existau îngrăşăminte.

Deocamdată nu se ştie care a fost substanţa care i-a intoxicat pe angajaţii fermei. 

UPDATE, ora 17: De la o dezinsecţie?

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, că intoxicaţia s-ar fi petrecut în urma unei acţiuni de dezinsecţie realizate de firma Nutripui. Firma este parte a grupului Nutrientul.

"Este o intoxicaţie colectivă. Din cei 18 angajaţi care lucrau pe tură, opt au acuzat dispnee (dificultăţi de respiraţie) şi tuse seacă, unii dintre aceştia refuză internarea. La faţa locului s-au deplasat echipaje medicale, inclusiv medic de medicina muncii. Din informaţiile pe care le avem ştim că acest incident s-a întâmplat în urma unei deratizări efectuate de firma Nutripui, care are şi clasificaţie DDD (dezinfecţie, deratizare, dezinfecţie). Deocamdată nu ştim ce substanţe au fost folosite", a declarat Rahotă.

La rândul său, şeful Direcţiei de Sănătate Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Remus Moţoc, a spus: "Avem o echipă acolo şi am informat conducerea ANSVSA şi Prefectura. Acolo sunt câteva mii de capete de pui de carne". 

După îngrijirile acordate la faţa locului, şapte persoane au fost transportate la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean din Oradea.

UPDATE, ora 18: Cauza, lipsa de oxigen

Iosif Pazuric, patronul grupului de ferme Nutrientul, care deţine şi ferma de pui de la Ciumeghiu, susţine că oamenii nu s-au intoxicat. Potrivit lui Pazuric, măsurătorile făcute în fermă arată că în aer nu sunt substanţe toxice, ci doar o lipsă de oxigen, cauzată de oprirea sistemului de ventilaţie. 

Citiți detalii în articolul „Patronul grupului Nutrientul, despre situaţia de la ferma din Ciumeghiu: Nu a fost o intoxicaţie, ci o lipsă de oxigen”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON