URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2013, 13:13

Maghiar atacă decizia ministrului Sănătăţii de a tăia finanţarea pentru spitalele private: "E o decizie comunistă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesorul universitar Adrian Maghiar, fondator şi director al Spitalului privat Pelican, a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, că decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a sista finanţarea unităţilor spitaliceşti private din fondurile Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate este "una comunistă" şi la care nu s-a aşteptat din partea unui ministru liberal.

Hotărâre scumpă

"Nu e normal ce se întâmplă. Mi se pare că ne-am întors înainte de 1989. Este o decizie comunistă la care nu m-aş fi aşteptat din partea unui ministru care se declară de dreapta. Dacă ar fi fost social-democrat, aş fi înţeles", a comentat Maghiar, referindu-se la faptul că Spitalul Pelican, este în competiţie directă cu unităţile de stat.

Acesta a punctate că măsura e nedreaptă întrucât îi va afecta pe toţi pacienţii care vor să se trateete într-un spital privat, indiferent de venit. "La noi nu veneau doar pacienţi cu venituri mari, avem din toate catogoriile sociale şi, cu o coplată rezonabilă, beneficiau de condiţii şi servicii decente, chiar de lux. Noi nu ne-am limitat la investigaţii clinice, noi avem 300 de intervenţii chirurgicale pe zi, tratăm aproape orice afecţiune", a explicat medicul.

Maghiar consideră, de asemenea, că măsura este discriminatorie şi va crea o concurenţă neloială între sistemul public de sănătate şi cel privat. "Am fost primul spital acreditat din Bihor, avem nivelul 2, ceea ce înseamnă standarde înalte. Ca urmare, atâta vreme cât nu există asigurări private de sănătate, iar contribuţiile se varsă în întregime într-o singură puşculiţă mi se pare că se va crea o concurenţă neloială. Pentru că dacă măsura va intra în vigoare, prima repercursiune e că vom fi obligaţi să dublăm preţurile, iar pacienţii asiguraţi vor fi primii dezavantajaţi deoarce nu vor putea să se bucure de drepturile lor", a declarat Maghiar.

Medicul este de părere că decizia ministrului va "dilua" şi calitatea actului medical, având în vedere că va "tăia" o treime din veniturile spitalului Pelican. "O treime din veniturile spitalului veneau din fondurile CNAS, iar coplata care era achitată de pacient se întorcea în mare parte, prin profit, în echipamente, consumabile, investiţii. Avem în construcţie un spital cu 350 de paturi în Cluj, aici avem, pe lângă clinica universitară şi spital, o Maternitate. Dacă lucrurile rămân aşa, vom fi obligaţi şi la restructurări", a mai arătat Maghiar.

În aceste condiţii universitarul a anunţat că, împreună cu reprezentanţii altor unităţi private de sănătate, va crea o organizaţie care să le reprezinte drepturile şi să poată ataca legal măsura. "Urmează să avem o şedinţă de constituire, să alegem un preşedinte de organizaţie şi să stabilim paşii care urmează să îi facem", a declarat reprezentantul Spitalului Pelican.

Măsură discutabilă

Foncea_1.jpgPe de altă parte, managerul Clinicii New Medics din Oradea, economistul Dacian Foncea (foto), este mai rezervat, dar pare mai optimist, afirmând că, şi dacă acest contract cadru va fi în final adoptat, spitalul îşi va adapta oferta aşa încât să reziste pe piaţă.

"Eu nu cred, n-am crezut niciodată şi nu voi crede în declaraţiile politice de sâmbăta şi duminica, indiferent de cine le face şi, în mod deosebit, când e vorba de domeniul Sănătăţii. În ce priveşte unitatea noastră, va supravieţui", s-a rezumat să spună managerul.

Pacienţii care aleg să se trateze în unităţi spitaliceşti private ar putea plăti integral costul consultaţiilor şi al tratamentelor, după ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, sâmbătă, că, prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private. Prin această măsură se urmăreşte ca spitalele publice să aibă un buget cu aproximativ 10% mai mare.

Nicolăescu susţine că cei care doresc să beneficieze de servicii medicale private fie le vor plăti, fie îşi vor face o asigurare privată de sănătate, odată cu intrarea în vigoare a Contractului Cadru propus. Ministrul a afirmat că la spitalele private pot ajunge bani din asigurări de sănătate private, arătând că asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii, pentru că reprezintă sisteme de solidaritate şi că cetăţenii româniei sunt în proporţie de 90% săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate.

Decizia, care nu este încă definitivă, a creat multă vâlvă printre operatorii privaţi, dar şi printre cetăţeni. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat decizia finală, în acest caz, urmează să fie politică. "Vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţăm şi sistemul public şi sistemul private", a spus premierul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
mr
Se spun multe in multe feluri, insa trebuie clarificat un lucru: finantare este cand se dau bani peentru a realiza ceva (ex. constructii, cumparare bunuri, etc.) In momentul de fata spitalele private au un CONTRACT DE FURNIZARE SERVICII MEDICALE, adica efectueaza servicii medicale contra unei sume (care in mai mare sau mai mica parte - depinde de negociatori - acopera cheltuielile serviciilor. Asta nu e finantare cum nu e finantare nici contractul cu laboratoare sau cei cu servicii de imagistica. Insa daca analizam mai departe, in cazul medicilor de familie care sunt platite in mare parte (nu stiu procentele exacte in momentul de fata) dupa numarul pacientilor inscrisi pe lista, adica nu pe SERVICII efectuate putem vb. despre finantare... Haideti sa ne gandim cu toti mai departe...
Postat 16 Ianuarie 2013, 19:44 de bobek
arafat e ungur
Conform directivelor europene CNAS-ul va plati in cazul pacientilor ce se trateaza in Ungaria catre spitalul maghiar aceeasi suma care ar fi platit-o daca s-ar fi tratat la Judetean sau la Pelican , deci daca inchid spitalele private din Romania ajuta spitalele din Ungaria si Austria deoarece cei care au bani sa mearga la Pelican tot n-o sa se duca la stat si stim toti de ce...Asa ca din banii ce erau ai asiguratilor si acum sunt ai lui Nicolaescu si Arafat cam 5% vor merge la spitalele din Ungaria sau alte tari. Ponta nu pricepe sau se face ca nu pricepe chestiunea asta. Asa ca spitalele de stat care administrau prost si ineficient 90% vor administra 95% la fel de prost si ineficient si nu va fi nici o diferenta. Nicolaescu e un imbecil abject daca sustine ca privatii sa se descurce din asigurari private pentru care nu exista cadru legislativ in momentul acesta. Prostia e la putere...
Postat 16 Ianuarie 2013, 12:36 de esop
privat sau "privata"
Sa se desparta sistemele! ce e asta dimineata la stat si tot timpul la privat!? Doctorii sa fie ori intr-un sistem ori in celalalt! E o mare porcarie... CAS si banii sa urmeze pacientul, dar sa fie clar 2 sisteme si nu amestecate! In fond pacientul care plateste trebuie sa decida ce medic si unde isi cauta de sanatate. Iar statul sa se ingrijeasca mai mult de preventie!
Postat 16 Ianuarie 2013, 11:16 de adelina proste
excroc
maghiar cati oameni ai bagat in mormant printre care si un membru al fam mele te urasc gunoiule
Postat 16 Ianuarie 2013, 10:33 de eu
stat
Oameni buni, oricat l-ati dispretui pe Maghiar si familia lui (nici mie nu-mi plac), nu e un motiv sa nu ganditi putin. Decizia luata de Nicolaescu (dar in spatele ei se afla defapt Arafat) este una proasta pentru pacient. Spitalul de stat nu va mai avea concurenta, iar cand nu exista concurenta stiti foarte bine ca numai pacientul are de suferit. Cei care spuneti ca numai cei ce platesc asigurare de sanatate facultativa sa mearga la privat, ar fi foarte bine daca s-ar putea renunta in acelasi timp la cea platita la stat. In momentul de fata se plateste degeaba asigurare medicala la stat daca se opteaza sa se mearga la privat.
Postat 16 Ianuarie 2013, 09:34 de cetatean
PRIVATE
platesti CAS mergi la Spital de STAT platesti asigurare privata suplimentara mergi la spital privat Cam asa e in ANGLIA
Postat 16 Ianuarie 2013, 08:59 de ASIGURARI
finantare
TREBUIE SA EXISTE O CALE DE MIJLOC DAR CU DL MAGHIAR NU POT FI DE ACORD CAND VA LUCRA NUMAI LA PELICAN EL SI CEILALTI MEDICI ATUNCI POATE SA COMENTEZE ATATA VREME CAT ISI RECRUTEAZA PACIENTII DIN SPITALUL DE STAT NU ESTE INDREPTATIT SA COMENTEZE DACA N AR FI MEDIC LA SPITALUL DE STAT N AR AVEA NICI O CONSULTATIE DAR ASA ESTE F BINE SA IEI BANI DIN 2 LOCURI FARA CONCURENTA
Postat 16 Ianuarie 2013, 08:44 de rodica
@o pensionara
...nu era mai comod sa mergeti la stat,sa stati la coada ,sa asteptati 1 ora sa va consulte cineva,nu era oare mai bine???
Postat 15 Ianuarie 2013, 21:22 de gogu.
@o pensionara
...stimata doamna pensionara,DE CE NU VA_TI DUS LA URGENTA LA STAT ??????????? astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.
Postat 15 Ianuarie 2013, 21:20 de gogu.
spital ......privat
Mai Maghiarilor chiar nu v- ie rusine ce sustineti ?????,dupa ce a-ti dus specialistii de la spitalul judetean la voi,{prin santaj} crezand ca-l faceti de rusine,practicati tarife mari ,acum vreti sa luati banii din contributia noastra sa va imbogatiti tot pe pielea noastra ? Sa va fie rusine { desi obrazul vostru nu se simte}
Postat 15 Ianuarie 2013, 21:13 de varu
despre spitalele private
Eu m-am lovit la ochi in sambata craciunuluiu,am dat telefonla Pelican si pentru o consultatie nde 10 minute am platit 3oo de RONI.Deci care este castigul pacientilor daca merg la privat? NIMIC.Totul este o "privata".Am sory.
Postat 15 Ianuarie 2013, 21:07 de o pensionara
ehe...de grija pacientului mor toti
oare nu grija creditelor luate pentru constructia si extinderea spitalelor va doare mai tare??? ati putea lasa ipocrizia si sa fiti sinceri ... nu cred
Postat 15 Ianuarie 2013, 20:23 de marius
lupse
bravo maghiar iar ai demonstrat ce bandit ordinar poti sa fii cu ce bani ai facut spitalul pelican cu banii lu mata iai adus de acasa ce ordinari puteti fi gunoaielor singura solutie sa scape tara asta de voi este sa va impuste gunoaielor si sper ca asta sa se intample cat mai devreme
Postat 15 Ianuarie 2013, 19:13 de gigel
dor de spaga
din comentariile Dvs. nu pot sa inteleg decat ca va este dor de dat spaga la doctorii de la stat, de fata acra si zburlita a portarului, a infirmierei si a asistentei sefe, totii fiind deranjati ca ai bunul simt sa-i saluti pe holul spitalelor. eu unul preferam coplata la privat care era mai putina decat mita la un dr. de la stat. preferam analizele intr-un laborator care pune control intern zilnic pe analizoare, decat analize facute pe fuga intre doua ciubucuri. prefer sa fiu respectat ca om si nu tratat ca un nimic in spitalul public de oriunde din tara. multumesc si va indemn sa ganditi
Postat 15 Ianuarie 2013, 18:29 de eu
decizie comunista
Decizie comunista era daca se comunizau spitalele private fara drept de retrocedare. Foarte bine ca mai opresc robinetul prea mult se fura in tara asta, de fapt se fura de la noi. Noi cetatenii platim spitalele private direct la consultatii si indirect prin CAS.
Postat 15 Ianuarie 2013, 18:00 de black eye
Trist, dar adevarat!
Adrian Maghiar si familia sa sunt obisnuiti sa praduiasca banul public. Inainte de toate, ar trebui sa recunoasca faptul ca Spitalul Pelican tot cu bani publici a fost construit, iar institutiile in drept sa verifice averea celor doi Maghiar. Locul lor nu este la Spitalul Pelican, ci la Spitalul Rahova.
Postat 15 Ianuarie 2013, 17:46 de SAFE
EI STIU BINE PERIOADA COMUNISTA
Ei cunosc bine vremurile comuniste,asa ca decizia e tot de stanga!De ce nu le convine???
Postat 15 Ianuarie 2013, 17:12 de BIHOREAN
Yeah, right, medicine-man!
Mda, cand ne convine ceva e bine, cand nu, e \"decizie comunista\" ! Da, chiar, de ce sa finantam noi, ca si contribuabili o chestie privata? E o intrebare retorica, domnule Maghiar, nu trebuie sa raspundeti la ea.
Postat 15 Ianuarie 2013, 15:28 de Merlin from Berlin
Le pica tzatza din gura....
Fireste, nu vor mai trai asa bn spitalele private, dar daca e privat pai sa fie privat si pe bani proprii, in ultima perioada si Pelicanu lasa de dorit, cozi interminabile si birocratie, de mult nu mai e acel spital unde daca plateai stiai ca scapi repede de investigatii. Sustin, banii trebuiesc redirectionati catre spitalele de stat iar cei care voi spitale private sa plateasca cash sau sa isi faca asigurari private care acopera parte din cheltuielile private.
Postat 15 Ianuarie 2013, 14:57 de Oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON