URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2016, 09:53

Lucrările din centru continuă cu reabilitarea străzilor Independenţei şi Vasile Alecsandri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii va fi reabilitată până în vară, lucrările însă continuă! Şantierele din zona centrală se vor muta din primăvară pe străzile Independenţei şi Vasile Alecsandri.

"Trebuie să lucrăm la piaţeta de deasupra parcării subterane. Până în februarie, proiectanţii parcării subterane şi cei ai piaţetei trebuie să se pună de acord. O să prezentăm public proiectul la care se va ajunge. Cert este că trebuie să decidem în această primăvară felul în care va arăta piaţeta respectivă", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Strada Independenţei va fi redată traficului rutier în primăvara acestui an, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului Sfântul Ladislau. Lucrările de construire a parcării subterane de pe malul Crişului Repede sunt programate să se încheie cel mai curând în toamna acestui an, termen care ar putea fi decalat pentru primăvara lui 2017.

Reabilitată integral

În paralel, municipalitatea pregăteşte transformarea străzii Vasile Alecsandri în arteră pietonală. Proiectul după care se va face reabilitarea străzii a fost deja finalizat şi urmează doar să fie desemnaţi constructorii.

Reprezentanţii municipalităţii au purtat deja discuţii cu proprietarii de locuinţe şi localuri din zonă pentru a-i determina să ia măsuri de reabilitare a clădirilor astfel încât la finalul lucrărilor strada să fie reabilitată integral.

"Strada Vasile Alecsandri va fi un exemplu de stradă care se reabilitează cap – coadă", a declarat edilul.

Promenadă pe Criş

Odată finalizate lucrările de reabilitare a podului Sfântul Ladislau, şantierul se va muta în aval de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu. "Malul stâng al Crişului Repede, în zona aceea, care nu arată foarte bine, va trebui reabilitat printr-un parteneriat cu Ministerul Mediului şi cei de la Apele Române pentru că ei sunt proprietarii acestor ziduri de susţinere", a spus edilul.

Potrivit primarului, reabilitarea malului râului va fi urmată de amenajarea la nivelul luciului de apă a unei promenade dublată de o pistă pentru biciclete cu trecere pe sub podul Sfântul Ladislau.

Jos cablurile!

În paralel, municipalitatea va licita lucrările de reabilitare a Pieţei Ferdinand în vederea extinderii zonei pietonale şi va continua politica de coborâre a cablurilor de pe stâlpi şi clădiri în canalizaţia tehnică amenajată de RCS&RDS.

"Ne dorim ca în zona centrală să coborâm cablurile de pe clădiri şi să trecem la reabilitarea străzilor, lărgirea trotuarelor, amenajarea de piste de biciclete şi înlocuirea stâlpilor de beton cu stâlpi ornamentali", a spus primarul.

Potrivit edilului, montarea stâlpilor ornamentali va fi o lucrare care se va întinde pe mai mulţi ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
LAMURIRE...CENZURATA
Ultimul meu comentariu A FOST CIUNTIT ! Ideea era de SISTEMATIC si fata de tota lumea ! Ori eu am doar cativa CLIENTI ! Deci nu ma incadrez in definitie...
Postat 19 Ianuarie 2016, 22:56 de TDS
DEFINIȚIE
@suporter_oradean PARANÓIA f. Stare patologică constând în afectarea psihicului, care se manifestă prin delir sistematic (de grandoare, de persecuție, de gelozie etc.), decurgând fără halucinații și schimbări pronunțate ale personalității. /
Postat 19 Ianuarie 2016, 15:00 de TDS
cateva clarificari
Paranoia este un delir cronic,nehalucinator,ceea ce o deosebeste fata de schizofrenie.Exista 5 trasaturi ale psihopatiei paranice : suspiciunea si neincrederea vis a vis de ceilalti indivizi (ai zis ca avem sefi,ca cineva ii zice la Bolo de ce scrii ), agresivitatea,orgoliul(esti cel mai tare,stii tot,arhitect sef,teapa de la Impact ),rigiditatea psihica si judecata falsa referitor la lucruri ,fapte sau indivizi (faza cu bolo care provoaca pagube la termoficare ca sa justifice central pe gaz fiind de delir maxim ) . Ce zici TDS,se potriveste cu boala ta ?? mai mergi si la alti neurologi,nu doar la unu
Postat 19 Ianuarie 2016, 14:40 de suporter_oradean
DA
@TC : Eu zic că tremură de frică !
Postat 19 Ianuarie 2016, 13:34 de TDS
Asta e primarul nostru!!!
Bravo domnule Bolojan!! Acest om este cel care a schimbat Oradea din temelii pt. ca e cu frica de Dumnezeu, si va face din acest oras , referinta in Romania. Abia astept sa-si anunte oficial candidatura pt. urmatoarile alegeri. Oradenii au un asemenea edil pt. ca acest oras merita un astfel de om! Ma bucur ca am avut sansa sa vad ca sunt si edili gaspodari in tara asta nu doar hoti la drumul mare. Sper sa anunte cat de curand intentia primariei de a organiza un nou referendum pt. unirea cu Sanmartinul si cu Osorheiul. E momentul ca Oradea sa fie luata in considerare ca si capitala de regiune. Bravo tuturor celor din administratie. Succes primarului Ilie Bolojan!!
Postat 19 Ianuarie 2016, 11:28 de TC
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON