A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/spitalul judetean (6).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Lucrari de modernizare fara precedent in spitalele oradene
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
27 Octombrie 2010, 16:54

Lucrări de modernizare fără precedent în spitalele orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan, secondat de viceprimarii Rozalia Biro şi Gheorghe Carp, plus vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc, au expus, miercuri, într-o conferinţă de presă comună, principiile în baza cărora se derulează restructurarea spitalelor din Oradea, inclusiv Judeţeanul recent preluat de municipalitate.

Decalogul lui Bolojan

consiliul local 01.JPGPotrivit strategiei municipalităţii, explicate de primarul Ilie Bolojan, principalele direcţii de acţiune în ceea ce priveşte "însănătoşirea" sistemului sanitar din Oradea vizează creşterea progresivă a alocărilor bugetare pentru investiţii ce au ca scop reabilitarea şi modernizarea clădirii spitalelor, dotarea lor cu aparatură şi echipamente performante, crearea unui program pentru specializarea cadrelor medicale cu sprijin de la bugetul local, asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în sistemul sanitar.

De asemenea, municipalitatea şi-a propus creşterea calităţii actului formativ din partea Facultăţii de Medicină, monitorizarea riguroasă a resurselor şi verificarea periodică a modului cum este cheltuit banul public la fiecare spital, restructurarea cheltuielilor astfel încât cele pentru tratarea pacienţilor să devină preponderente faţă de alte categorii de cheltuieli, optimizarea organigramelor de personal pentru ca acestea să corespundă necesităţilor, încurajarea parteneriatelor între spitalele publice şi entităţile private, orientarea tuturor serviciilor spitaliceşti către pacienţi şi familiile acestora şi, în fine, asigurarea complementarităţii serviciilor medicale oferite de spitale, astfel încât să nu existe nici suprapuneri între diferitele spitale, dar nici goluri, adică servicii de care pacienţii să aibă nevoie şi care să nu existe în oferta spitalelor.

Stadiul lucrărilor la Judeţean...

Tot primarul Ilie Bolojan a prezentat lucrările aflate în derulare la spitalele preluate de municipalitate, inclusiv la Spitalul Judeţean, transferat de la CJ la începutul lunii, în cadrul unui proces care va fi încheiat din punct de vedere administrativ printr-o Hotărâre de Guvern iniţiată de Primărie, CJ şi Ministerul Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul Judeţean se reabilitează în prezent şi se recompartimentează secţiile de Ortopedie, Chirurgie şi Cardiologie. Săptămâna viitoare vor fi încheiate lucrările la Ortopedie II şi vor începe cele la Chirurgie II, ele urmând să continue la Chirurgie III şi la Cardiologie I. "La finalul anului, toate secţiile de ortopedie, chirurgie şi cardiologie vor fi complet reabilitate", a precizat primarul Oradiei, arătând că valoarea lucrărilor depăşeşte 3 milioane de lei.

Bolojan a adăugat că în paralel se finalizează proiectul tehnic pentru reabilitarea blocului operator, care va avea 10 săli moderne de operaţie, multifuncţionale, cu circuite separate, contractarea lucrărilor fiind programată să se facă printr-o licitaţie care va avea loc în luna decembrie, iar începerea execuţiei fiind estimată pentru începutul anului 2011. În cadrul blocului operator va fi amenajată şi o sală de operaţii pentru chirurgia cardio-vasculară, specialitate care în prezent nu este asigurată în Oradea.

... la Municipal

La Spitalul Municipal, a amintit primarul, se lucrează pentru reabilitarea etajelor 2, 4, 6 şi 9, finalizarea lucrărilor urmând să aibă loc în luna decembrie. În cursul lunii viitoare vor începe lucrările şi la etajul 5, astfel încât la finele anului întregul Municipal va fi complet reabilitat.

Pe de altă parte, a spus Bolojan, Primăria a comandat deja şi studiul de fezabilitate pentru reabilitarea blocului operator, licitaţia pentru întocmirea proiectului tehnic urmând a se ţine în decembrie, iar în primăvara anului 2011 să fie contractate lucrările de execuţie.

Tot pentru modernizarea Spitalului Municipal a fost lansată licitaţia pentru achiziţia şi montarea liniei de radioterapie pentru Secţia de Oncologie. "Este o licitaţie internaţională şi există deja un interes crescut din partea unor mari companii multinaţionale", a declarat Bolojan, adăugând că dacă rezultatul licitaţiei nu va fi contestat tot în decembrie va fi semnat şi contractul de furnizare şi montare, astfel încât noua secţie de Oncologie să fie dată în folosinţă în a doua jumătate a anului 2011.

... la Maternitate

În ceea ce priveşte Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, primarul Ilie Bolojan a explicat că iniţial municipalitatea dorea să deruleze lucrările cu fondurile europene, dar linia de finanţare a fost închisă în urma epuizării fondurilor, astfel încât toate cheltuielile vor fi suportate exclusiv din fonduri de la bugetul local şi de la cel al Ministerului Sănătăţii.

Până în prezent, a spus primarul, s-a demarat licitaţia pentru reabilitarea şi dotarea ambulatorului Maternităţii, în condiţiile în care - cum se ştie - policlinica Maternităţii a stat până acum mai mult închisă.

"Ofertele vor fi deschise săptămâna viitoare, iar la finele lunii viitoare vor începe lucrările, a căror valoare este de 3,6 milioane de lei pentru reparaţii şi de 1 milion de lei pentru dotarea cu aparatură şi echipamente", a spus Bolojan, specificând că termenul de predare a ambulatorului este de 12 luni de la începerea lucrărilor.

... la Neurologie şi Psihiatrie

Primarul Oradiei a arătat că la fostul Spital 6 a fost contractat proiectul tehnic pentru reabilitarea corpului de clădire din strada Pasteur 26 unde vor funcţiona cele două secţii de Infecţioase ce vor fi mutate din strada Franz Schubert, unde municipalitatea va demara proiectul de construire a unei parcări supraterane care să deservească o parte din centrul oraşului.

Deşi Primăria este în proces cu Casa Corpului Didactic pentru dreptul de proprietate a clădirii, Bolojan a explicat că în urmă cu câteva decenii Statul Român a preluat de la sindicatul pedagogilor o clădire "în roşu şi fără geamuri", astfel încât municipalitatea se poate folosi de dreptul de amortizare a investiţiilor prin folosirea clădirii cu destinaţie de spital "cel puţin încă 10 ani de acum înainte". La fel se întâmplă şi cu clădirea veche a Maternităţii, care este a Comunităţii Evreilor, dar pentru care s-a ajuns la un acord de folosire pe încă 15 ani.

Biro îi zice «koszonom» colegului Cseke

La fel ca primarul Bolojan, viceprimăriţa Rozalia Biro i-a mulţumit ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, pentru ajutorul dat proiectului de reabilitare şi modernizare a spitalelor din Oradea şi din restul judeţului.

Ca să arate cât de important este acest sprijin, Biro a prezentat o comparaţie între sumele alocate de Minister către trei din aceste spitale de-a lungul ultimilor trei ani. "La Spitalul Judeţean, Ministerul a alocat 20 milioane lei în 2008, tot atât în 2009, pentru ca în acest an să repartizeze 25,2 milioane lei. La Municipal în 2008 s-au primit de la Minister 3,6 milioane lei, în 2009 suma de 2,2 milioane şi 10,6 milioane în 2010. La Maternitate, Ministerul a alocat 717.000 lei în 2008, doar 237.000 lei în 2009, iar în 2010 de cinci ori mai mult, adică 1,4 milioane lei", a spus Biro.

Per total, în Bihor Ministerul Sănătăţii a alocat, sub conducerea bihoreanului Cseke Attila, 39 milioane de lei, în timp ce anul trecut fosta conducere a Ministerului a alocat abia 24 milioane lei. "Sper să mai avem încă cinci ani ministru bihorean la Sănătate!", a spus viceprimăriţa.

Fundaţie pentru plata medicilor

Întrucât în prezent legislaţia interzice salarizarea medicilor şi asistentelor medicale peste un nivel fixat de Guvern, iar administraţia locală nu poate preveni altfel plecarea specialiştilor în străinătate, vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss a anunţat că propune înfiinţarea unei organizaţii non-profit prin care aceştia să poată fi plătiţi mai bine.

"Vrem să înfiinţăm o fundaţie, Pro Sănătate este numele la care m-am gândit, dar trebuie să vedem dacă este sau nu ocupat, cu scopul de a sprijini medicii, atragerea de specialişti şi dezvoltarea unor secţii cu potenţial să devină centre de excelenţă pentru cât mai mulţi pacienţi din nord-vestul ţării", a spus Kiss.

Vicepreşedintele CJ a explicat că prin această fundaţie vor putea fi plătiţi în plus specialiştii performanţi, care în prezent nu pot fi recompensaţi altfel. "Voi propune chiar mâine (n.r. - joi), în şedinţa de Consiliu, înfiinţarea acestei fundaţii", a spus Kiss.

Reduceri de personal

"Eu am rămas cel care dă veştile proaste", a spus celălalt vicepreşedinte al CJ, Dumitru Voloşeniuc, referindu-se la faptul că, în aceeaşi reuniune a Consiliului, va supune votului reducerea posturilor TESA de la Spitalul Judeţean.

"Spitalul Judeţean are 77,5 posturi TESA, faţă de 54 cât prevede normativul de personal, deci va trebui să reducem 23,5 posturi, ceea ce va duce la o economie lunară de 50.000 de lei", a explicat Voloşeniuc, adăugând că reducerea va deveni operativă de la 1 noiembrie, iar persoanele care îşi vor pierde locul de muncă de la Judeţean vor fi desemnate de conducerea unităţii, nu de cea a Consiliului.

De asemenea, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI referitoare tot la reduceri, dar de paturi, primarul Ilie Bolojan a anunţat că, pe viitor, Spitalul Judeţean, care are statut de spital clinic de urgenţă, va scăpa de secţiile cu profil de non-urgenţă. "Reumatologia, de pildă, va fi mutată la Spitalul Municipal, iar secţiile de ORL şi de Oftalmologie, care au caracter de urgenţă, vor fi mutate de la Staţionar II la Staţionarul I", a spus primarul, precizând că încă nu s-au fixat termene pentru aceste relocări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON