URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2011, 15:37

Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în valoare de 43,8 milioane de euro, în judeţul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, derulat prin Ministerul Mediului şi Pădurilor, are două componente. Una se referă la realizarea de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare şi cea de-a doua vizează investiţii pentru prevenirea inundaţiilor.

Pe cea de-a doua componentă, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a reuşit să câştige un proiect în valoare de 43,8 milioane de euro, prin intermediul căruia se vor realiza lucrări în patru obiective din judeţul Bihor şi unul în judeţul Arad. Este vorba despre amenajarea Văii Briheni pe Crişul Negru, lucrări de consolidare a malurilor şi recalibrarea albiei la Barajul din Valea Şoimuş, lucrări la acumularea nepermanentă de pe Crişul Negru din Valea Tărcăiţa şi punerea în siguranţă a acumulării de la barajul Leşu.

"Suntem primii din România care am reuşit să câştigăm un proiect pe acest program. Contractul a fost semnat luni, la Ministerul Mediului, în prezenţa ministrului Laszlo Borbely. Ne-am axat proiectul pe zonele vulnerabile din judeţul Bihor şi cred că cel mai mare câştig îl reprezintă lucrările de amenajare a barajului de la Leşu, acolo unde avem infiltraţii şi de 10 ani tot sperăm să facem rost de bani pentru a face reparaţii", a spus, într-o conferinţă de presă, Paszor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Pe datorie

Chiar dacă suma care urmează să fie plătită pentru aceste lucrări este una foarte mare, directorul Paszor Sandor spune că a încheiat deja un contract cu firma Repcon care, în asociere cu Aquaproiect (proiectare pentru obiectivele de investiţii) şi cu Rokura (care se va ocupa de proiectarea sistemului de monitorizare şi de avertizare-alarmare la Barajul de la Leşu), va lucra "pe datorie" până ce Guvernul va achita contravaloarea lucrărilor.

"Ne bucurăm că am găsit o firmă dispusă să facă din banii ei aceste lucrări, urmând a-şi recupera ulterior sumele investite. Lucrările vor fi efectuate în perioada 2011-2014, iar contravaloarea acestora va fi încasată de firma Repcon în perioada 2015-2020", a spus directorul ABA Crişuri.

Conform directorului economic al Repcon, Nicolae Bulc, firma care se va ocupa de lucrări are în prezent aproximativ 750 de salariaţi, iar pentru lucrările din proiect va mai angaja între 700 şi 1.000 de muncitori.

Prezent la conferinţă, prefectul Gavrilă Ghilea a spus că investiţia este o dovadă a faptului că Guvernului îi pasă de judeţul Bihor. "Trebuie precizat că aceşti bani sunt de la Guvernul României, şi la fel, tot ce s-a realizat până acum legat de Crişul Repede sunt bani veniţi de la Guvern. Trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului", a afirmat Ghilea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La mai mare !
Oare cine din presa stie ca maistrul Ghilea a preluat pachetul de control la Repcon, dupa plata unor datorii ale acestei firme care au dus-o pina la marginea declararii falimentului ??? Asa ca, aproape 44 milioane euro se vor scurge prin conturile firmelor lui Ghilea, timp de 4 ani, din care va ramine cu un profit net de 4 milioane. Asa merita sa platesti pentru postul de prefect, pe care Ghilea il va avea si dupa 2012, ca viitor membru PSD. Mang stie ceva dar sta de-o parte.
Postat 28 Septembrie 2011, 16:58 de Zero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON