URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2013, 18:25

Lucia Varga vrea ca în caz de inundaţii şi secetă primarii şi prefecţii să acţioneze ca la carte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Însoţită de directorul general adjunct pentru Investiţii al ministerului pe care îl conduce, Ioan Oprean, şi în prezenţa prefectului Claudiu Pop, ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, s-a întâlnit vineri cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte şi primarii localităţilor din judeţ, pentru a le prezenta "Manualul primarului", o broşură ce cuprinde toate obligaţiile legale ale acestora şi toate procedurile ce trebuie îndeplinite în caz de inundaţii şi de secetă.

22 de legi într-o singură broşură

"În acest an, în prima parte, vom avea fenomene - sperăm locale - de ploi masive, iar în a doua parte de secetă, iar de buna cunoaştere şi respectare a procedurilor ce trebuie urmate în asemenea cazuri depind vieţile şi bunurile oamenilor", şi-a justificat ministrul demersul, precizând că la nivel naţional participă la zece asemenea întruniri ale Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, iar în Bihor a vrut să vină deoarece judeţul are atât zone afectate de inundaţii, cât şi zone expuse secetei.

"Am prezentat primarilor procedurile de intervenţie, care sunt distincte, în funcţie de codurile instituite - galben, portocaliu, roşu - elaborate împreună cu domnul ministru Dragnea (n.r. - Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale) şi domnul Stroe (n.r. - ministrul de Interne). Manualul a fost elaborat pe baza experienţei acumulate după inundaţiile din 2005, când eram secretar de stat la Ministerul Mediului, iar acum l-am actualizat completându-l cu prevederile nou-apărute, cum sunt cele din Directiva-cadru (n.r. - a Uniunii Europene) privind inundaţiile. Vor fi instrumente de lucru foarte utile pentru membrii Comitetelor Judeţene şi Locale pentru Situaţii de Urgenţă, şi vor fi explicate şi distribuite tuturor primăriilor în cursul lunii martie", a explicat Lucia Varga.

Curăţaţi albiile râurilor!

Aceasta a mai spus că tot în această lună a dispus luarea de măsuri concrete pentru prevenirea inundaţiilor, sprijinind cu utilaje administraţiile locale care trebuie să salubrizeze cursurile de apă, pentru înlăturarea deşeurilor şi materialelor lemnoase. "Din experienţa anilor trecuţi am constatat că deşeurile şi materialele lemnoase creează adevărate blocaje în zona podurilor, inundând gospodăriile oamenilor şi distrugând aceste lucrări", a spus Varga.

De asemenea, ministrul a afirmat că a dispus şi inventarierea localităţilor din întreaga ţară care în situaţii de secetă au recurs la transportul apei cu cisternele, pentru a lua din timp măsuri de natură să asigure alimentarea cu apă a acestor localităţi în modalităţi mai eficiente, mai rapide şi mai puţin costisitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Luciano, iti fu gura aiurita !
Nici nu visa d-na luciana varga sa-i fie testat planul asa repede ! Dupa cum anunta la buletinele meteo intr-o zi, doua vedem cati bani face (si planul si d-na !).
Postat 10 Martie 2013, 17:39 de .
hai sa demonstram ca noi VREM dar altii nu ne lasa
sunteti de acord ca BUGETARI sa se implice in PROIECTE de BINEFACERE 6 luni pe an,sa realtioneze cu probleme PRACTICE si sa ofere solutii nu doar amenzi ? Sa coordoneze , organizeze o activitate economica ca sa inteleaga ca noi nu putem EVOLUA din cauza LOR nu a noastra.ei oricum au o PAINE in GURA :))) nu au frica zile de maine, CORECT ! vreau de la A la Z sa vedeti ca niciun ROMAN nu e lasat sa lucreze legal din cauza sistemului BUGETAR care instiga la INCALCAREA LEGII ca sa incaseze SPAGA si MITA, hai sa facem o schimbare ! putem sa si DORMIM , nu i o problema !! nu este interzis somnul dar ne trebuie HRANA :)).
Postat 10 Martie 2013, 11:09 de hai sa facem ceva !
Initiativa educationala laudabila
Pai te-am votat sa faci legi in parlament mai blondo, nu ca sa le distribui pe post de postas si, pe deasupra, insotita de ghidul local de instructiuni.
Postat 09 Martie 2013, 19:50 de Consilier PPDD
daca un MODEL SOCIAL incalca legea ce sa mai spunem de cei fara CARTE !?
daca un MODEL SOCIAL incalca legea ce sa mai spunem de cei fara CARTE !? trebuie pedepsele aplicate dupa posibilitatile de a cunoaste legea si materiale permisibile atata timp cat statul nu asigura informarea cetateanului cu privire la legi.Nu toti sunt vinovati daca nu si permit ca timp sa citeasca , nu suntem sclavi dar sistemul pe unii chiar ii obliga ! In loc de BISERICA mai bine ar citi legea si ar modifica o unde trebuie :))) orbi si prosti nu suntem toti.
Postat 09 Martie 2013, 10:12 de orbi si prosti
toti vrem dar nu si stim sa facem decat fapte penale, corect ?
dezbate o tema care va aduce voturi importante in PNL dar nu stim daca rezoneaza cu faptele penale ?:))))) stiti toti vrem dar nu si stim sa facem decat fapte penale, corect ?
Postat 09 Martie 2013, 10:08 de toti vrem dar nu si
TOATE la timpul lor !
banul public trebuie investit cu FOLOS dar atentie nu spalat asa cum o fac multi in complicitate cu DNA si JUSTITIA, legile sunt facute de incompetenti care ar putea linistit sa fie cazati la mititica adora orgiile sexuale, nu se pune problema lezarii intimitati , rezistenti la orice anormal, banul are rolul de selectie naturala si de munca.TOATE la timpul lor ! incet incet redirectionam rebuturile sociale care cu ajutorul banilor le gasim vocatia naturala :))).In tot raul exista si BINE .
Postat 09 Martie 2013, 10:06 de TOATE la timpul lor
Ce penibili !
Aceasta d-na emana prin toti porii incompetenta, parvenism si lista poate continua ! N-au gasit penalii in tot ditai ,,partidul" secular un adevarat specialist in problemele de mediu/ape/paduri ? Chiar trebuia numit in acest post important un inginer mecanic (!!!) ?
Postat 09 Martie 2013, 07:19 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON