URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2010, 12:56

Lucia Varga îl vrea pe Bolojan "vice" la partid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PDL-izarea programelor UE

Deputatul Lucia Varga a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a semnat pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze depunctarea proiectelor pe care primarii opoziţiei le-au depus pe măsura 322 a programului european de finanţare a investiţiilor de infrastructură în mediul rural, precum construcţia şi reabilitarea de drumuri, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea ori construirea de şcoli, grădiniţe şi cămine culturale.

"În toată ţara există peste 900 de contestaţii depuse de primarii ale căror proiecte au întrunit iniţial punctaje mari la evaluările locale şi regionale, dar care au fost depunctate la evaluarea naţională, fără nicio explicaţie", a argumentat Lucia Varga. Ea a specificat că în judeţul Bihor au fost depuse 59 de asemenea proiecte, primarii din Roşia, Tinca ori Tileagd contestând respingerea proiectelor lor, dar tot fără a primi vreo motivaţie.

Varga a opinat că împotrivirea PDL şi UDMR la înfiinţarea acestei comisii de anchetă se explică doar prin faptul că puterea are ceva de ascuns. "Faptul că PDL şi UDMR se opun cu vehemenţă ne ridică mari semne de întrebare", a spus parlamentarul liberal, adăugând că deja Comisia Europeană s-a sesizat şi va trimite o echipă de control la Bucureşti.

Autostrada bălăriilor

Lucia Varga a argumentat de ce a semnat, împreună cu colegii din PNL, şi moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Radu Berceanu, numit "ministrul anti-transporturi şi pro-furt".

Între altele, parlamentarul bihorean a amintit că actualul Guvern a decis abandonarea lucrărilor la Autostrada Transilvania cu excepţia sectorului din judeţul Cluj, hotărâre luată doar pentru ca Emil Boc să transforme autostrada într-o centură a Clujului. Între timp, a arătat Lucia Varga, în Bihor "pe şantierul Autostrăzii cresc bălăriile, astfel că pe viitor, fiindcă lucrările făcute până acum nici măcar nu au fost conservate, ele vor trebui refăcute, ceea ce va creşte şi mai mult costurile".

Un asemenea fapt este considerat de politicianul liberal "dovada clară a neprofesionalismului" ministrului Radu Berceanu, astfel încât s-ar impune schimbarea lui de la conducerea Transporturilor.

Pericol, numele tău e Boc

Lucia Varga a comentat şi faptul că presa este considerată de către Traian Băsescu o ameninţare la adresa statului, afirmând că adevărata ameninţare este, de fapt, guvernarea Boc, din cauză că "tăierile de salarii şi de pensii, precum şi creşterea impozitelor şi taxelor pun în pericol siguranţa cetăţeanului".

Includerea presei, alături de corupţia politicienilor ori politizarea excesivă a instituţiilor, în strategia de apărare semnată de Băsescu a determinat-o pe Varga să întrebe retoric: "Care e Guvernul care ar trebui să ia măsuri împotriva corupţiei ori a politizării excesive? Nu cumva chiar Guvernul Boc?..."

Speranţe pentru pensionari

În conferinţa de presă desfăşurată joi, Lucia Varga a abordat şi problema legilor tăierii salariilor şi pensiilor, a căror constituţionalitate urmează să fie judecată în aceeaşi zi la Curtea Constituţională.

"Sper ca azi Curtea să se pronunţe cu profesionalism, mai ales în cazul pensiilor, având în vedere că în Letonia o asemenea lege a fost considerată deja neconstituţională, iar la nivel european CEDO a arătat că dreptul cetăţenilor la pensie este echivalent unui drept de proprietate", a spus parlamentarul liberal.

Bolojan să revină

Întrebată cum comentează demisia primarului Oradiei, Ilie Bolojan, din funcţia de vicepreşedinte al Biroului Teritorial Judeţean al PNL Bihor, Lucia Varga a spus că votul dat la alegerile liberalilor "a fost statutar, fără probleme, fără contestaţii ulterioare şi, în final, validat", astfel că nu înţelege ce anume a determinat gestul lui Bolojan.

"Sper ca dumnealui să revină totuşi asupra deciziei. Poate că a avut motive de supărare, dar eu sper că putem continua munca noastră cu dumnealui ca vicepreşedinte", a spus deputatul PNL.

Bolojan a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al PNL Bihor, câştigată la limită prin vot, acuzând că unii colegi ar fi votat altfel decât conform unor înţelegeri făcute înaintea Conferinţei judeţene de alegeri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON