URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2010, 11:10

Lucia Varga: Firmele din Bihor, ruinate de Guvernul Boc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Am constatat un lucru grav: Guvernul Boc nu alocă bani pentru Primăriile conduse de reprezentanţii PNL, în vederea continuării programului de introducere a apei şi canalizării pe care l-am iniţiat în 2007, când eram secretar de stat la Ministerul Mediului", a declarat deputatul de Aleşd Lucia Varga, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate vineri la sediul PNL Bihor.

"Oamenii din aceste localităţi stau cu şanţuri desfăcute în faţa caselor şi cu drumurile distruse pentru că şantierele au fost abandonate", a arătat Lucia Varga, dând exemplul localităţilor Auşeu, Bratca, Roşiori, dar şi al Oradiei, care se află în această situaţie.

Deputatul liberal a amintit că, deşi în 2007, între Primăriile celor 22 de localităţi bihorene şi Ministerul Mediului s-au încheiat convenţii de finanţare, conform cărora consiliile locale şi Consiliul Judeţean trebuiau să contribuie la plata lucrărilor cu 15% din sume, iar 85 de procente să fie asigurate de Ministerul Mediului, acest minister nu şi-a mai achitat obligaţiile începând de anul trecut.

Consecinţa? "Firmele de construcţii care au efectuat lucrările sunt în pragul falimentului, au trimis deja în şomaj peste 100 de oameni, iar angajaţilor rămaşi nu le pot plăti salariile. Culmea este că, neîncasând sumele datorate de stat, firmele nu-şi pot plăti nici contribuţiile la bugetul de stat ori la fondurile de asigurări sociale, astfel încât figurează cu datorii şi nu mai sunt acceptate nici la alte licitaţii, a explicat deputatul PNL Lucia Varga.

Pentru a nu se înţelege că ar face lobby deoarece companiile în cauză ar fi "firme de casă" ale PNL, Lucia Varga a dat exemplul societăţii Chimprestor, al cărei patronat nu are simpatii sau afinităţi politice, dar care, din asemenea motive, a intrat în insolvenţă şi nu mai poate participa la alte licitaţii, având astfel destinul pecetluit, fiindcă în lipsa altor încasări va trebui să se închidă.

"Deşi Guvernul Boc se declară unul de dreapta, văd că este de stânga, fiindcă nu numai că nu ia nicio măsură pentru a sprijini economia, dar mai şi obstrucţionează firmele", a concluzionat Lucia Varga.

Ea a mai cerut, de asemenea, ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, să se ocupe de această problemă, care deja este neglijată de mai bine de un an, fără ca nimeni din Guvern să dea vreun semn că ar avea preocupări în acest sens.

"Dacă finanţarea va continua să întârzie, lucrările începute, unele aflate în stadiu aproape de finalizare, se vor degrada şi pe viitor tot noi vom fi cei care vom plăti, la costuri şi mai mari, reluarea lucrărilor", a concluzionat deputatul liberal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
aooleeo
ce le mai stie dansa... comunica !!! sa miarga langa domnu` bolojan, gonzilier, batiqooo sa nu il uite ... fratzii stiu de ce
Postat 21 Februarie 2010, 12:37 de rogerius
PNL e mai socialist decad PSD-ul
Nu cred ca exista partid mai socialist in Romania decat PNL, poate au uitat ultimii 2 ani de guvernare PNL.
Postat 19 Februarie 2010, 12:32 de cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON