URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2012, 18:01

Lovitură de teatru! Tribunalul a suspendat hotărârea privind eutanasierea câinilor comunitari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură de teatru în problema gestionării câinilor din Oradea. Tribunalul Bihor a suspendat, miercuri, la cererea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), "regulamentul maidanezilor" instituit în luna septembrie prin Hotărârea de Consiliu Local 505.

"Motivarea sentinţei va fi cunoscut cel mai probabil în cursul zilei de mâine (joi - n.r.). Ce ştim în acest moment este că Instanţa a suspendat regulamentul privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat în gestionarea câinilor fără stăpân", a declarat pentru BIHOREANUL Eugenia Borbei, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei.

Directorul juridic al Primăriei a mai spus că în lipsa regulamentului de funcţionare suspendat de Tribunalul Bihor, adăpostul de câini din strada Coriolan Hora, preluat în septembrie de Administraţia Domeniului Public de la SOS Dogs, va funcţiona pe vechiul regulament.

"Suspendarea regulamentului înseamnă nu doar suspendarea prevederilor referitoare la eutanasiere, ci şi celor referitoarea la posibilitatea de adopţie cu păstrarea lor în adăpost, măsură considerată pozitivă de iubitorii de animale", a mai spus directoarea.

Eugenia Borbei a mai declarat că municipalitatea va face recurs împotriva sentinţei la Curtea de Apel. Juriştii Primăriei se aşteaptă, însă, ca procesul să se transforme în unul de durată pentru că, odată obţinută suspendarea regulamentului, avocaţii FNPA vor cere în instanţă anularea lui.

"Problema mare este că în funcţionarea acestui serviciu este blocată. Nu ştim cine îşi va asuma răspunderea în cazul în care câinii maidanezi care nu au putut fi ridicaţi de pe străzi vor face victime, pentru că în mod evident Primăria a făcut toate demersurile pentru a rezolva această problemă", a spus Borbei.

Hotărârea de Consiliu Local 505 din 2012 a stârnit nemulţumirea asociaţiilor de protecţia animalelor datorită prevederii referitoare la posibilitatea eutanasierii câinilor comunitari "în condiţiile legale". Aceasta dă posibilitatea municipalităţii, în cazul supraaglomerării adăpostului, să ucidă maidanezii după 7 zile de la depunerea în adăpost în care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi.

Normativul mai menţionează că adoptarea sau revendicarea unui câine se face în schimbul unei taxe reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu hrana şi sterilizarea patrupedului. Un câine pierdut de stăpân şi ridicat de hingheri de pe stradă poate fi scos la adopţie la numai două zile după ce a fost dus în adăpost.

O prevedere suplimentară se referă la posibilitatea ca animalele din adăpost să poată fi adoptate de către orădeni chiar şi dacă aceştia nu au unde le ţine. Câinii adoptaţi vor putea fi ţinuţi în adăpost contracost pe cheltuiala orădenilor dispuşi să plătească pentru a-i ţine în viaţă. Pentru că regulamentul a fost suspendat adopţiile câinilor cu păstrarea lor în adăpost vor înceta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
BRAVO ALEXANDRU
BRAVO ALEXANDRU!! SA CONTUNUE CEEA CE A FACUT SOS DOGS! Si cu adresa la celelalte pareri, cum poate sa fie lumea asa de salbatica, fara inima si cruda????? Oamenii sunt in stare sa faca niste lucruri mult mai ingrozitoare, violand, omorand, turturand alti oamnei........ Tot din cauza oamenilor sunt atat de multi caini pe strazi, mai ales din cauza celor care vine din sate si isi abandoneaza cainii in oras, sau la periferie. DA LUCRUL ACESTA NUMENI NU-L VEDE!!! Primarul ar trbui sa inceapa cu sterilizarea tuturor cainilor din sate prima oara si introducerea microcipurilor, si apoi celor din orase... Mai oameni buni, nu uitati ca mai aveti o inima!!! Si ei, cainii au suflete si de multe ori mai mari de cat ale oamenilor, sunt loiali toata viata lor stapanilor!!!
Postat 18 Ianuarie 2013, 16:22 de cip
CENZURA SLUGILOR
ieri am postat un comentariu. si aici, dar si in subsolul articolului prin care eram instiintati, cu iz de triumf comunist, de hotararea incompetentului consiliu local privitoare la sterilizarea canilor CU STAPAN din Oradea. cenzura slugilor BOLOVANIENE au sters postarea si au scos articolul cu pricina de pe site! felicitari slugilor! a mai angajat bolovanul una din rudele voastre pe la regiile orasului?
Postat 25 Octombrie 2012, 08:28 de miti
-
@catalin: pe tine te f**te grija din cauza ca din banii tai sunt intretinuti cainii comunitari?? dar ce zici de politicieni, de administratie, de politie, de tigani, etc.? de toti incompetentii si parazitii care iti toaca banii platiti lunar pe impozite? pe tine te dor cei cateva mii de euro care ar trebui cheltuiti pt a gestiona in mod civilizat problema cainilor? commnetul tau este cel putin superficial!
Postat 25 Octombrie 2012, 08:23 de rr
Toata stima d-nei Otilia SANDOR !
Unii români incapabili să rezolve o situaţie cu propriile puteri încearcă adeseori să „se scoată” cocoşându-şi semenii. Cam aşa şi cu hotărârea consiliului local de marţi, 23 octombrie, prin care proprietarii de câini din Oradea sunt obligaţi, vezi Doamne, să îşi sterilizeze câinii şi dacă refuză sunt obligaţi să plătească Primăriei 100 lei/an. E curios însă modul de aplicare a acestei hotărâri, fiindcă în casele oamenilor nimeni nu are voie să intre fără acceptul proprietarilor sau fără mandat. Care mandat nu îl poate da nici Primăria, nici Poliţia (de oricare fel), nici măcar Parchetul. Doar instanţa judecătorească poate emite o astfel de decizie privind percheziţia domiciliară. Şi acest drept figurează la articolul 27 din Constituţia României, unde se fac precizări clare referitoare la inviolabilitatea domicliului: „(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.’’
Postat 25 Octombrie 2012, 08:04 de .
Shogun, ai dreptate, recunosc !
Te intrebi si intrebi, citez :,,...unde-i grija pentru persoanele fara adapost, copiii strazii si alte categorii defavorizate?'' Adreseaza-te gibonului, d-nei borbely eugenia, prefectului, alesilor locali si nu numai si precis te vor asculta si vor tine cont ! Urmarea va fi o hcl (poate chiar hg sau oug !)care, pe langa caini, ii va cuprinde si pe cei carora le plangi de mila ! Ce poate fi mai frumos decat sa fii gazat mangaind un catel ?!
Postat 25 Octombrie 2012, 06:36 de @Shogun
PA FF
de ce nu-i adopta iubitori de de animale ? nu cumva le-a trecut apetitul ? eu cred ca da. S-A II DUCA ACASA , S-AI APERE DE DUSANI , SA LE FACA BANI , SA FI-E FERICITI PANA LA ADRANCI BATRANETI . EU NU AM TIMP DE PROSTII,
Postat 24 Octombrie 2012, 21:28 de dani
Din banii mei sunt tinuti cainii comunitari in adaposturi?
1.De ce sa fie intetinuti cainii comunitari din banii contribuabililor(daca se vrea, sa se faca din donatii private)? 2.Cei care vor caini comunitari pe strada sa-i adopte , sa le asigure mancare,vaccinare, o incinta inchisa pentru protectie, etc. 3.Cate persoane care s-au manifestat conta Hotararii Consiliului Local au adoptat un caine comunitar ? (Cei ce mor de dragul cainilor fara stapan, ar trebui sa mai iasa din satucul Oradea, sa faca o plimbare prin Europa sa vada situatia strazilor si a cainilor comunitari de acolo! ) Tribunalul a respins hotararea din cauza unei erori a departamentului juridic din primarie?
Postat 24 Octombrie 2012, 21:23 de catalin
hahahaha bravo justitia
Am avea deja nevoie de un alt primar, daca se poate un oradean...Ca asta ne tine in teroare cu ideile si investitiile lui.
Postat 24 Octombrie 2012, 21:02 de dr d
CARP iii
CARP III ....bubui de atata inteligenta ....mi-e mila de tine ....
Postat 24 Octombrie 2012, 20:17 de Sandu
Ce ma enerveaza
Ce ma enerveaza pe mine - si ma enerveaza la culme! - e reactia tuturor bunocilor care nu mai pot de grija cainilor, in timp ce ne ucidem copii nenascuti cu o cruzime demna de cainii turbati... V-ati cam uitat prioritatile, vericilor... Pupa-ia-ti sub coada pe toti cainii comunitari! Aha, sa nu uit, unde-i grija pentru persoanele fara adapost, copiii strazii si alte categorii defavorizate? Latrati pentru un caine, dar n-aveti grija de un om ce moare de foame.
Postat 24 Octombrie 2012, 19:14 de Shogun
Tarzan şi ştiinţele juridice
Un fost prefect şi fost secretar general al guvernului care a ajuns primar, împreună cu o fostă studentă de la drept, au pus de o hotărâre de consiliu de care râde orice elev de la şcoala de reparat patrupezi. Aceasta este nivelul de cunoştinţe juridice care bântuie clădirea primăriei.
Postat 24 Octombrie 2012, 19:11 de Carp III
Avea dreptate escrocul ala turnator, felix voiculescu !
Pana nu puneti mana pe justitie, nu veti fi membri cu drepturi depline ai CSI ( copmunitatea statelor independente) ! Putin i-a spus-o raspicat si lui geona si mai nou si copy-lotului. Uite ce se poate intampla, o lege tocmita cu temei de ,,juristi'' gen borbely eugenia sau alice carmen lupeş si votata de culesii locale, sprijinita de primul secretar al judetului (!!!!!), dom' claudiu pop, ajunge sa fie respinsa de niste toape ! Cica ,,magistrate'' !
Postat 24 Octombrie 2012, 19:00 de pinonel
De ce lovitura de teatru? Sa intelegem ca voi, "bihoreii" sunteti pro eutanasie?
"vor face victime" pai tanti Eugenia, i-a spune in Oradea CATE VICTIME EXISTA IN PREZENT sau cate au fost?!?! Sunteti niste ipocriti ordinari ahtiati dupa banii oradenilor de rand, nu mai stiti de unde sa stoarceti, nerusinatilor! Alexandru felicit propunerea ta, referitoare la taxele pentru gestionarea acestei probleme, si mai mult cu privire la cei care abandoneaza cainii. Dar referitor la afirmatia "este atat de simplu sa fim oameni", te contrazic cu parere de rau, pentru unii, e cel mai greu fapt posibil, dovada in acest sens avem, consilierii locali impreuna cu primarul Oradiei...
Postat 24 Octombrie 2012, 18:44 de JOY
CONTINUAŢI CE A ÎNCEPUT SOS DOGS
S-a restabilit ordinea în creierele psihopate care doreau cât mai mult sânge. Da le înţeleg dorinţa sadică, deoarece ei nu pot da dovadă de implicare în rezolvarea problemelor oraşului aşa cum a făcut SOS DOGS. Este foarte simplu în acest caz nu trebuie redescoperit Universul ci doar trebuie preluată şi continuată activitatea. DA, sunt necesare fonduri dar nu strânse pe spatele proprietarilor de câini sau a celor care doresc să adopte un câine. O taxă asemănătoare celei percepută pe gunoi ar fi onorabilă şi onorantă iar pentru cei care-şi abandonează câinii, mai ales puii, amenzi usturătoare. ESTE ATÂT DE SIMPLU SĂ FIM OAMENI.
Postat 24 Octombrie 2012, 18:30 de ALEXANDRU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON