URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2014, 15:19

Lovitură de teatru! Ioan Micula ar putea fi nevoit să închirieze o sală pentru nunta fiicei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surpriză în conflictul dintre autorităţi şi omul de afaceri Ioan Micula, care - prin societatea Transilvania Complex - deţine clădirea fostului Hotel Pannonia din Piaţa Ferdinand şi în legătură cu care a dat ordin să fie renovată până în luna august, când e programată nunta fiicei sale, Olivia, fără însă a solicita şi, deci, nici obţine avizul Comisiei pentru protecţia monumentelor şi autorizaţia de construcţie de la Instituţia Arhitectului Şef din cadrul Primăriei Oradea.

Lucrările la imobilul ce face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea au fost demarate în luna ianuarie, iar de atunci atât Primăria, cât şi Direcţia pentru Cultură au încercat de mai multe ori să intre în clădire pentru a verifica ce anume se face.

Pentru că funcţionarii municipalităţii au fost refuzaţi, Poliţia Locală Oradea a aplicat, în luna aprilie, o primă amendă firmei lui Micula, în cuantum de 1.000 lei, impunând totodată stoparea de îndată a oricărei intervenţii.

De asemenea, luna trecută, au încercat şi specialiştii Direcţiei pentru Cultură să facă un control, reuşind abia după ce au solicitat sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. În urma descinderii, s-a constatat că se fac recompartimentări, desfaceri de tencuieli şi de zidărie, toate - evident - neautorizate, astfel încât au aplicat societăţii patronate de Ioan Micula o nouă amendă, de 5.000 lei, reiterând dispoziţia dată anterior şi de municipalitate în vederea opririi lucrărilor.

Ulterior, pentru că dispoziţia nu a fost respectată, Primăria a făcut o plângere penală împotriva firmei Transilvania, continuarea lucrărilor fiind în aceste condiţii infracţiune.

În acest context, Direcţia pentru Cultură Bihor a făcut un demers radical: vineri, avocatul instituţiei a depus la Judecătoria Oradea o cerere pentru emiterea unei Ordonanţe Preşedinţiale, astfel încât şantierul neautorizat să fie suspendat prin hotărâre judecătorească, motivaţia fiind că stricăciunile produse clădirii pot fi iremediabile.

"Am înregistrat vineri acţiunea, pentru că din păcate proprietarul clădirii nu a înţeles să se conformeze legilor şi nu a oprit lucrările în urma notificărilor făcute atât de către Primărie, cât şi de noi", a declarat luni pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

"Judecătorii pot dispune încetarea oricărei intervenţii până la obţinerea documentelor prevăzute de lege. De obicei, cererea de emitere a Ordonanţei Preşedinţiale se face atunci când există o situaţie de urgenţă şi pentru evitarea unui prejudiciu ireparabil, iar în cazul de faţă prejudiciul ireparabil ar fi modificarea clădirii monument. Fireşte, dosarul se judecă în regim de urgenţă, între o săptămână şi cel mult trei săptămâni", a explicat pentru BIHOREANUL avocatul instituţiei, Cristian Rusu.

Dacă instanţa va da curs solicitării Direcţiei pentru Cultură, iar oamenii lui Ioan Micula vor încălca decizia magistraţilor, ei vor comite încă o infracţiune, care poate fi sancţionată cu închisoarea până la 2 ani.

Urmarea concretă a demersului Direcţiei pentru Cultură este că autorităţile nu mai trebuie să aştepte soluţionarea plângerii penale deja depuse de Primărie împotriva firmei lui Micula, iar acesta riscă să nu finalizeze renovările până în luna august, deoarece va trebui în prealabil să întocmească documentaţia pentru obţinerea avizului Comisiei pentru monumente şi autorizaţiei de construcţie din partea Instituţiei Arhitectului Şef.

Altfel spus, ar putea ajunge în situaţia să caute o sală de nunţi pe care s-o închirieze, dacă nu vrea ca fiica sa să-şi reprogrameze petrecerea de după căsătorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@GOZBORUL REVIZIONIST
Esti un **** LOSER.... RATAT..... REVIZIONIST IMPUTZIT, FASCIST, RASIST ! HAHAHAHA....... ESTI ASA CUM SUNT TOTI CEI ASEMENI TIE, NISTE GUNOAIE IREDENTISTE !
Postat 02 Iulie 2014, 16:29 de GOZBOREEE
@01.07.2014 15.47
comenteaza unul crescut in grajd iobag la rromii
Postat 02 Iulie 2014, 12:35 de ROMANUL
Omul mizerabil
Marele pădurar de la Cultură se dă mare apărător al legii! Probabil nu a primit spagă de la Miculeni. La demolarea morii Emilia nu s-a luptat pentru respectarea legii, a tăcut mîlc, nu a dat informaţiile care puteau opri demolarea, chiar l-a favorizat pe demolator (nu stiu pt. ce??), el şi Chindlea mari blatişti instituţionali. Acum face pe omul integru ştiind că Micula are atîtea relaţii in justiţie incît demersul lui să fie bun pt. a-şi spăla imaginea in presă şi in faţa politicului care il ţine pe silvicultor director la cultură.
Postat 02 Iulie 2014, 10:19 de tds2
GOZBOREEEE.... Rautatatea la gozbori... Asta da, exista cu adevarat !
Bai gozbore, degeaba incerci sa imprastii cu * (hihihi), voi sunteti cei mai ciudosi si rautaciosi peste tot. Nu exista om mai rautacios decat gozborul.
Postat 01 Iulie 2014, 15:47 de @"camelia"-gozbor
@felix&camelia&xyz
Doar atatia angajati are macula? Cam putini.
Postat 01 Iulie 2014, 15:22 de lex
Renovare
Cladirea arata grozav, chiar mai bine decat teatrul! Nu trebuie decat sa te uiti la poza de la articol. Sa o renoveze sa arate si pe interior la fel de bine sa ne putem mandri cu ea. Bine ca baga cineva bani macar, vezi cate alte cladiri istorice avem ca iti e greata sa intrii in ele, arata jalnic, nu s-a mai batut un cui de 20 de ani. Domul de la Cultura are n cladiri in paragina, pica acoprisul la ele, ia sa se ocupe de alea si sa nu mai aiba treaba cu cei care investesc in imaginea orasului.
Postat 01 Iulie 2014, 14:46 de Felix
Rautatea la romani
Daca renoveaza cladirea este barfit si sanctionat , daca nu o renova iarasi se zicea ca nu o intretine, nici cum nu este bine, in loc sa ne bucuram ca se mai face ceva, ca se renoveazam noi cautam nod in papura, da doamne sa se faca cate o nunta la 2 saptamani sa se renoveze toate cladirile ca sa nu cada in cap la nimeni.
Postat 01 Iulie 2014, 11:16 de Camelia
aha
"Am înregistrat vineri acţiunea, pentru că din păcate proprietarul clădirii nu a înţeles să se conformeze legilor şi nu a oprit lucrările în urma notificărilor făcute atât de către Primărie, cât şi de noi", a declarat luni pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi." Proprietarul trebe sa primeasca indrumari de la taranul major din Vadu Crisului ca pe vremea conducatorului mare pantofar. Incredibil. XYX ai dreptate astia sint nebuni!
Postat 01 Iulie 2014, 06:34 de aha
Bai prostilor....
Voi sunteti cretini ? Sunteti in stare sa-i scoateti din case (sa le vindeti casele celor care nu-si reabiliteaza fatzadele), iar pe astia ii amendati, eventual si arestati pt ca au ingrijit cladfirile acelea !!!!!!!! Sunteti de-a dreptul cretini !
Postat 30 Iunie 2014, 21:58 de xyz
Putin le pasa cacacenilor
Am oarece dubii ca justitia va face ceva in privinta acestui mafiot. In primul rand pentru ca justitia bihoreana e mega corupta si apoi pentru ca micula are angajati cu neveste sau soti judecatori. Asa se castiga procesele in Bihor.
Postat 30 Iunie 2014, 21:20 de TVO
justitia oarba
Acum veti vedea cit de murdarita e justitia din Bihor ca acest clan a facut totdeauna ce a vrut
Postat 30 Iunie 2014, 20:02 de loti
Taran de Cacaceni ... ce vreti de la el
Ne asteptam la cultura de la meltenii astia de la Kakaceni, stiu ei ce e ala un monument istoric care trebuie pastrat si restaurat nu modificat in kitsch.
Postat 30 Iunie 2014, 17:42 de Johny B
of, of, vai de noi...
Se incapataneaza deoarece ,fiind un parvenit , a pierdut notiunea bunului-simt si a respectului fata de lege. Ca oricare imbogatit roman de dupa 89 , crede ca prin bani poate cumpara orice , poate face ce vrea . S-ar putea ca Justitia Romana sa nu mai faca sluj la parveniti.
Postat 30 Iunie 2014, 16:56 de camil
prostie?
nu inteleg de ce se incapataneaza. e o prostie cat casa deoarece chiar poate ramane fara sala. in loc de acele amenzi platea autorizatia de renovare, chiar era o formalitate. si nu cred ca si-a batut joc de interior, adica atata minte are incat sa nu amenajeze cladirea aia ca pe o discoteca, presupun.
Postat 30 Iunie 2014, 15:40 de vocea din ureche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON