URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2019, 16:15

Lovitură de teatru: Concursul pentru şefia Aeroportului a fost anulat, iar Pásztor vrea ca următorul să fie organizat de „o comisie” în care să includă şi Primăria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vizat de acuze şi critici fiindcă ar fi sabotat Aeroportului şi că a „patronat” concursul pentru conducerea acestuia aşa încât să fie câştigat de o favorită a UDMR, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, pare să fi cedat, renunţând la „gloria” afişată până acum, privind meritele în existenţa timp de un an a unor curse aeriene externe, pentru a scăpa de reproşurile că din cauza sa nu mai există nici acestea, nici altele.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, Pásztor a anunţat că procedura de selecţie a viitorului manager al Aeroportului, în a cărei fază finală se calificase doar contabila Cristina Antik, membră în Consiliul de Administraţie din partea UDMR, a fost anulată din cauza unui „viciu de procedură”, aşa cum deja spusese, cu o oră înainte, şi preşedintele CA-ului, Bimbo-Szuhai Tibor.

Recomandare executată

În faţa jurnaliştilor, şeful CJ Bihor a declarat că săptămâna aceasta a „trimis” la Aeroport o comisie de anchetă formată din trei funcţionari, aceasta întocmind un raport cu concluzia că în organizarea concursului au existat „vicii de procedură care nu mai pot fi acoperite ulterior”.

Concret, aşa cum încă de marţi au acuzat doi consilieri judeţeni PNL, Ionel Avrigeanu şi Călin Gal, aşa-numita Scrisoare de Aşteptare, document în concursul pentru viitorul manager, a fost întocmită de CA-ul Aeroportului fără să fi fost aprobată ulterior de aleşii bihorenilor, prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, ca autoritate tutelară.

Ca atare, Pásztor Sándor a „recomandat” joi CA-ului să anuleze concursul, ceea ce s-a şi întâmplat. „Vă citesc din Hotărârea nr. 31 a CA-ului: „Se anulează procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de Director General al Regiei Autonome Aeroportul Oradea, urmând ca o nouă procedură să fie demarată în cel mai scurt timp””.

Interesant este că, înainte cu o oră, preşedintele CA-ului spusese că nu a avut timp de joi, când primise „recomandarea”, să convoace membrii CA în şedinţă extraordinară, motiv pentru care o va face cel mai probabil săptămâna viitoare. A făcut-o, însă, de îndată, după întâlnirea sa cu presa locală, probabil la dispoziţia lui Pasztor...

Primăria, poftită la concurs...

Pe de altă parte, preşedintele CJ Bihor pare să cedeze, oarecum, insistenţelor cu care primarul Oradiei, Ilie Bolojan, cere nu doar recrutarea unui manager profesionist la Aeroport, ci şi cooptarea municipalităţii în managementul acestuia.

Deocamdată, însă, Pásztor a afirmat că „mâine” va face CA-ului „o nouă recomandare” pentru ca următorul concurs pentru funcţia de director să fie organizat de „o comisie externă” din care să facă parte nu doar un reprezentant al CJ, ci şi câte unul al Primăriei Oradea, al Prefecturii, al Parcului Industrial Oradea, al Parcurilor Industriale ale judeţului (care încă nu există decât pe hârtie), al Camerei de Comerţ, al Agenţiei de Management al Destinaţiei (din subordinea CJ), al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (subordonată municipalităţii), precum şi un reprezentant al „hotelierilor din Oradea sau din Băile Felix”, în total 11 persoane.

... nu şi la conducere

Rolul acestei comisii „în care toată lumea îşi are locul”, spune Pásztor, va fi ca „în două săptămâni să se poată strânge”, iar „în 3-4 săptămâni” să lanseze un nou concurs, în acest sens urmând să fie adoptată o Hotărâre de Consiliu Judeţean într-o şedinţă extraordinară.

Întrebat dacă va coopta Primăria şi în CA-ul Aeroportului, Pásztor a susţinut că deocamdată nu s-a edificat dacă este posibil din punct de vedere juridic, dar a lăsat o portiţă deschisă, adăugând că referitor la cererea PNL pentru revocarea actualului CA, ce va fi discutată sâmbătă în şedinţa CJ, se va pronunţa „după ce vom avea director la Aeroport”, dar „până atunci trebuie să duc o perioadă în care se poate construi”.

„Trebuie făcut mai larg”

Referitor la concursul tocmai anulat, despre care în vară susţinea că îl vrea internaţional, Pásztor a spus că nu a aflat că anunţul privind organizarea acestuia fusese publicat doar în Ziarul Financiar, în revista Bursa şi pe site-ul Aeroportului, nu şi în presa internaţională, ba nici măcar în revistele de specialitate ale asociaţiilor aeroportuare din Europa, decât după începerea concursului, când „am întrebat cum merge concursul, dacă vin concurenţi”.

El a spus că la următorul concurs „nu este o problemă 1.000 - 1.500 de euro” pentru publicitatea internaţională, problema fiind doar faptul că, potrivit legii salarizării, viitorul manager nu poate fi plătit ca în Occident, cu sume între 150.000 - 200.000 euro pe an, cum ar fi vrut doi pretendenţi din Germania şi Lituania, care din acest motiv nici nu s-au înscris.

„Am crezut că am câştigat Olimpiada”

În ce priveşte acuzele formulate săptămâna trecută de fostul manager Gheorghe Pasc, conform căruia şeful CJ i-ar fi interzis să mai discute cu companii aeriene, muştruluindu-l după şedinţa din iunie a „parlamentului” judeţean, când informase că Aeroportul este în negocieri avansate cu patru companii, din care cu două în fază finală, Pásztor Sándor a susţinut că, de fapt, el ar fi spus altceva.

„Eu când l-am auzit m-am ţinut bine de scaun, am crezut că am câştigat Olimpiada, cu patru companii. L-am chemat la această masă, l-am întrebat „ce discuţii finale aveţi?” şi a spus că „şi săptămâna trecută am trimis un mail la Ryanair””, a relatat Pásztor, arătând că a avut senzaţia că, aflat spre sfârşit de mandat, directorul ar fi încercat prin asemenea declaraţii să scape de responsabilitatea situaţiei actuale. "I-am explicat că despre orice discuţie trebuie să mă înştiinţeze şi pe mine", a declarat UDMR-istul.

Nu a sabotat

Pásztor a respins acuzaţia de sabotare a Aeroportului susţinând că împreună cu fostul director a participat la numeroase întâlniri cu companii aeriene pentru operarea acestuia, iar despre vina de a fi compromis relaţia cu Ryanair a explicat, indirect, că ar fi acţionat de supărare, după ce această companie a anunţat suspendarea zborurilor.

El a admis că a deconspirat presei locale doar două „date din contract”, despre gradul de încărcare a aeronavelor şi „faptul că nu a rupt contractele, care sunt numai suspendate”, dar că le avea de la Pasc. „Pásztor Sándor nu este parte în contract”, a spus şeful CJ, sugerând că vina deconspirării, în acest caz, i-ar aparţine fostului director, deoarece acesta a semnat contractul de operare cu Ryanair şi doar acesta era dator să păstreze confidenţialitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu inteleg
De ce nu se face de-o DNA. Sa nu tot ne sucim si invartim atat. E sau nu vinovat, tradare tradare, dar sa stim si noi. Atat tot roadem un subiect, dar cand vine vorba sa facem bilant nici articol nici iesire la rampa nici rezultat final al unei anchete sau hotarari judecatoresti. Avem un subiect si pe ala facem 10 articole. Deci cand un DNA? Dura LEX sed LEX.
Postat 29 Septembrie 2019, 12:44 de Christa
Care primărie vrea să o includă ?!?
Poate cea din Debrecen, care chiar are habar cum e cu zborurile ... că asta din Oradea e în stare să dărâme juma de oraș, ca să facă o pistă direct până P-ța Unirii !?! Decât să te repliezi ca un guzgan speriat de consecințe, măi Pasztore, mai bine te-ai căra naibii cu Mang al tău cu tot, fără escală la "groapa" istoriei locale !?!
Postat 28 Septembrie 2019, 09:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON