URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2019, 14:11

Lista finală a Guvernului Orban: Orădeanul Marcel Boloş, propus ministru al Fondurilor Europene!

PNL a prezentat, joi, lista finală a membrilor Guvernului Ludovic Orban, iar cei doi orădeni despre care se vehicula că se vor afla în fruntea unor ministere, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, nu se mai regăsesc pe ea.

În schimb, un alt orădean este propus ca ministru al Fondurilor Europene: Marcel Boloş, în prezent directorul ADR Nord-Vest.

Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi fost director în Primăria Oradea, unde a înfiinţat direcţia care scrie şi coordonează proiectele europene, Boloş este un apropiat al primarului din Oradea, Ilie Bolojan.

Boloş este, totodată, profesor al Universităţii din Oradea, unde le predă studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice, şi este preot misionar. El nu e membru PNL.

Propuneri - Membri ai Guvernului

Premier - Ludovic Orban

Vicepremier - Raluca Turcan

Cabinetul de miniștri:

1. Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

2. Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela

3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă

4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu

5. Ministerul Economiei - Virgil Popescu

6. Ministerul Dezvoltării - Ion Ștefan

7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros

9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru

10. Ministerul Mediului - Costel Alexe

11. Ministerul Educației - Monica Anisie

12. Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloș

13. Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuț Stroe

14. Ministerul Transporturilor - Lucian Bode

15. Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu

16. Ministerul Sănătății - Victor Costache

Programul de guvernare

PNL a dat publciităţii şi programul de guvernare. Rectificarea bugetară, elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor,organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții de medicină, avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor, sunt printre cela 12 măsuri urgente pe care PNL și le asumă. 

Între obiectivele specifice în domeniul economic, PNL își propune corectarea problemelor generate de OUG 114, eliminarea supraccizei la carburanți și a taxării part-time. Iată câteva extrase, aşa cum au fost publicate de Hotnews.ro:

Măsuri urgente:

  • Adoptarea Ordonanței de Urgență privind restructurarea Guvernului.

  • Asigurarea condițiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie și 24 noiembrie.

  • Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.

  • Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.

  • Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

  • Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină.

  • Pregătirea infrastructurii de transport și a sectorului energetic pentru perioada de iarnă.

  • Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.

  • Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.

  • Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.

  • Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.

  • Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene și pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de infringement.

Obiectivele specifice asumate

Obiective care întăresc democrația, statul de drept, ordinea și siguranța publică

Organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale în noiembrie 2019, a alegerilor locale și a alegerilor parlamentare din 2020;

Revizuirea legislaţiei din domeniul justiţiei pentru a elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani și pentru ca aceste acte normative să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia și cu rapoartele Comisiei Europene și GRECO, printr-o consultare publică a instituțiilor din domeniu, a asociațiilor de profil și a societății civile.

Revizuirea legislației privind regimul eliberărilor condiționate (recursul compensatoriu) și întărirea capacității instituțiilor de ordine și siguranță publică pentru prevenirea și combaterea infracționalității.

Obiective care țintesc eficientizarea activității Guvernului și a administrației publice

Restructurarea Guvernului prin reducerea numărului de ministere la 16 și regruparea activităților guvernamentale, desfășurate de agenții guvernamentale sau de alte autorități ale administrației publice centrale aflate în subordinea Guvernului, în cadrul noii structuri guvernamentale.

Creșterea eficienței administraţiei publice prin refacerea capacității administrative a instituțiilor statului și prin respectarea obligatorie a principiilor fundamentale de transparenţă, integritate, profesionalism, dedicare în serviciul misiunii publice și prin eliminarea arbitrariului politic în numirile în funcțiile publice.

Demararea unui amplu proces de audit al instituţiilor din sfera administraţiei publice pentru simplificarea procedurilor birocratice și pentru modernizare și digitalizarea serviciilor publice.

Obiective ale principalelor direcții de politici economice și bugetare

Finalizarea execuției bugetare pentru anul 2019 prin adoptarea unei rectificări bugetare care să limiteze depășirea țintei de deficit bugetar de 3% din PIB și care să asigure resursele bugetare necesare funcționării tuturor instituțiilor publice și unităților administrativ teritoriale.

Definitivarea proiectului Legii bugetului de stat și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.

Revizuirea legislației din domeniul fiscal și economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, telecomunicații, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanți, taxarea part-time, split TVA etc.

Îmbunătățirea performanței companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanța corporativă, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar (Hidroelectrica, Aeroporturi București), concentrarea investițiilor pentru realizarea proiectelor de infrastructură energetică (BRUA, gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău) și sprijinirea dezvoltării 5G a sectorului de telecomunicații.

Creșterea și accelerarea absorbției fondurilor europene prin urgentarea procedurilor pentru realizarea proiectelor majore de investiții în infrastructură, sănătate și educație și pregătirea Acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru cadrul financiar european multianual 2021 – 2027.

Obiective principale de investiții publice

Finalizarea procedurilor și declanșarea lucrărilor de construcție pentru Autostrada Sibiu – Pitești, Autostrada de Centură a Capitalei și Drumul expres Pitești – Craiova.

Demararea procedurilor pentru construirea autostrăzii Tg. Mureș – Iași – Ungheni cu fonduri europene și finalizarea procedurilor pentru construirea autostrăzii Comarnic – Brașov în Parteneriat Public – Privat.

Finalizarea procedurilor și începerea construcției pentru spitalele regionale de la Iași, Craiova și Cluj cu fonduri europene.

Corelarea programelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale cu programele de finanțare din fonduri nerambursabile europene în cadrul exercițiului financiar multianual 2021 – 2027.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Greva de la Atelierele CFR Grivița-istoria se mai si repeta
În 1932, Guvernul român a impus o serie de măsuri nepopulare pentru a face față marii crize economice, începută în 1929. Cea mai importantă măsură a fost introducerea „Curbelor de sacrificiu“, prin care întreprinderile industriale au suspendat indemnizația de chirie și „alocația de scumpete“, ceea ce a provocat reducerea salariilor muncitorilor cu aproximativ 25%. Scânteia finală care a declanșat revoltele a fost momentul 20 ianuarie 1933 când, la Atelierele CFR Grivița din București, administrația a anunțat că plata salariilor se va face numai daca lucrătorii vor prezenta dovada achitării impozitelor pe ultimii trei ani.
Postat 24 Octombrie 2019, 22:02 de excalibur
Cum am devenit PSD-ist
Bihoreanul are o misiune de onoare sa afle ce s-a intimplat cu 2 veterani ai luptei de gherila urbana.TSD,bannat si renascut sub alte nickname-uri si,nu in ultimul rind ,eutanasiu.Armata americana nu abandoneaza nici un corp al unui militar de-al sau in teritoriul inamic.Trimite elicoptere,comando,pe chuck norris,arnold,stallone, si aduce corpul camaradului acasa,il preda familiei odata cu drapelul national.Astazi,odata cu nasterea gubernului Orban, am devenit psd-ist.Costul operatiunii: ieftin, 100 lei in 48h.Trigger: politia locala a amendat-o pe nevasta-mea ca a parcat pe o alee intre blocuri,unde au plantat ei un semn cu "circulatia interzisa in ambele sensuri" .Acolo unde am eu obligatia sa tund iarba,sa matur frunzele si sa curat zapada.De ce psd? Simplu: e cea mai evoluata rasa de pradatori contemporani,optimizata in urma multor manipulari genetice.Adica taie,spinzura,dau de mincat,de baut dar te lasa si pe tine,amarastene,sa te distrezi,la nivelul tau ,desigur.In schimb, acesti dinozauri rejuvenati din Jurassic Park,aka pnl,transhumati in vietile noastre direct din 1907 si 1933,au o doctrina simpla: va foot-em exemplar,pentru dezvoltare,desigur, si va cautam pina pe patul de moarte, pentru o expropriere sau o cesiune.Avem o foame pe care numai voi,piticilor,ne-o puteti alina.Sa traiasca pntcd-ul ,care s-a retras in glorie,direct in istorie.Pnl-ul se zbate in chinuri si nu reuseste.Peste o luna,mai ramin doua optiuni: brunnela,diaconu si... cumpanasu, rezerva.La anu', back to the future, la alegere: 1907 sau 1933.
Postat 24 Octombrie 2019, 20:25 de excalibur
Mi-e dor de TSD!
O nulitate ridicata la orice putere ramane tot o nulitate! P.S.Dau o bere birtinezului daca stie cine a enuntat acest ADEVAR!
Postat 24 Octombrie 2019, 18:42 de pinonel
Au schimbat pe Tanda cu Manda !?!
E bine că l-au pus pe Boloș "la înaintare" ... pentru că, așa nu o să poată spune nici BOR că n-are intrare la guvernare, dar nici comunitatea LGBT că e blocată în marile sale proiecte !?! "Răspopitul" are și susținere de la noua generație de "protocol", ceea ce nu-i de ici de colo, dacă tot s-a regionalizat "sistemul" cu cel "paralel" !?!
Postat 24 Octombrie 2019, 17:21 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON