URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2018, 17:08

Liderul PPMT, Szilagyi Zsolt: “Sunt şocat de reacţia dură şi negativă a parlamentarilor români pe tema autonomiei!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Szilágyi Zsolt, se declară şocat de reacţia "dură şi negativă" a parlamentarilor români faţă de declaraţia comună de luni a liderilor partidelor minorităţii maghiare din România, care au semnat o rezoluţie comună la Cluj, prin care cer autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.

"Vă spun sincer că m-a şocat faptul că partidele reprezentate în Parlamentul României au avut o reacţie destul de dură şi negativă, regretabilă, spun eu, fiindcă, într-o democraţie, nu poţi să negi rolul dialogului", a declarat, marţi, Szilágyi, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea.

Preşedintele PPMT a făcut un apel la "un dialog sincer" pe tema autonomie solicitate de maghiari, autonomie care, în opinia sa, este "cea mai profundă şi mai puternică declaraţie de loialitate faţă de Statul Român".

"Nu există o declaraţie mai profundă, mai puternică, de loialitate faţă de Statul Român, decât autonomia. Autonomia se va realiza în cadrul statalităţii române şi vorbim despre funcţionalitatea statului. Când vorbim despre regionalism, despre delegarea puterilor de la Bucureşti către anumite comunităţi etnice, religioase sau regionale, atunci vorbim despre funcţionalitatea statului român", a explicat liderul PPMT, care a recunoscut însă că întâlnirea de la Cluj nu s-a concretizat într-un plan de acţiune comun.

"Deşi ideea unui parteneriat strategic ar fi fost de dorit, iar noi am propus înfiinţarea unei comisii comune pentru elaborarea proiectelor de legi pe tema autonomiei, ideea unui proiect comun nu a fost acceptată de UDMR şi PCM", a spus Szilágyi.

În timp ce în cazul Ţinutului Secuiesc preşedintele PPMT vede o autonomie teritorială, în cazul maghiarilor din Partium (ce cuprinde şi Bihorul), Szilágyi spune că s-ar cere o autonomie culturală, asemeni celei pe care o au românii din Ungaria sau Serbia.

"În principiu, ar însemna înfiinţarea unui Consiliu al autoguvernării maghiarilor, care ar beneficia de fonduri guvernamentale pentru administrarea proiectelor legate de cultură, educaţie, administraţie", a explicat Szilágyi, convins că, prin aceste forme de autonomie, statul român ar oferi maghiarilor nu numai egalitate în drepturi, ci şi egalitate în şanse.

"Noi, maghiarii, suntem factori constitutivi ai statului român, ne considerăm cetăţeni cu drepturi depline şi credem că trebuie să înceapă un dialog sincer şi constructiv între maghiari şi români chiar dacă avem viziuni diferite. Fac din nou apel la liderii politici români să accepte dialogul, să nu nege că dialogul ne poate aduce mai aproape de soluţie", a mai arătat liderul PPMT.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Poate
vreti sa-l vizitati pe Puigdemont in Belgia.Pe perioada nedeterminata !
Postat 10 Ianuarie 2018, 13:21 de nealiniat
Au chiar si dreptul de a pleca de unde au venit
18 minoritati sunt reprezentate in parlament si nu avem probleme cu niciuna nici chiar cu tiganii doar cu ungurii care au ramas cu mentalitatea de asiatici demonstrand ca Europa nu-i de nasul lor.
Postat 10 Ianuarie 2018, 08:42 de Ducustrigacucu
In primul rand...
cu ce drept acesti maghiari care sunt maxim 20-30% in judetele Bihor, Salaj si Satu Mare isi permit sa ceara ceva in numele nostru, a romanilor care lucuim aici, romani care suntem 60-70%, fara sa ne consulte si fara sa se supuna la vot? Noi nu trebuie sa fim consultati? Democratia si votul au fost suspendate? ... Partium e o regiune inventata dupa o singura regula: luam 6-7 sate din Bihor, 6-7 sate din Satul Mare si Salaj cu populatie preponderent maghiara si am nascocit o regiune in care populatia maghiara e de 50-51% si ... afara cu romanii... In al doilea rand se tot aminteste de de promisiunile care au fost facute acum 100 ani maghiarilor, ati uitat insa ca prin dictatul de la Viena si creimele de la Ip si Traznea pe care v-ati considerat indreptatiti sa le faceti ati pierdut orice drept? La voi orice autonomie se traduce prin epurare etnica, secesiune pe toate planurile si chiar suprimarea fizica a celorlalte etnii... a se vedea epurarea evreilor din Oradea.
Postat 10 Ianuarie 2018, 08:02 de ionel82
Ineptii
Pai asta zice ca transferul puterilor de la Bucuresti in reiunea autonoma sustine functionalitatea statului. Nu stiu ungureste, poate tradus are alt inteles dar in Romana din Romania e doar un vant in vant (ca sa nu fiu porcos in exprimare desi nu merita). Ca sa vezi cat is de prosti, aia acolo nu au industrie, abia isi acomodeaza locuitorii lor sa munceasca si ei vor autonomie. Astia is ca englezii, prosti, cer ceva da habar nu au ce conditii le s-ar putea impune dupa ce primesc ce au cerut. Pana atunci ar fi bine sa taca din gura ca sufera destul romanii in tara lor, in cele 2 judete... Nu de alta dar ar mai putea completa cu inca 2 judete)
Postat 10 Ianuarie 2018, 06:36 de poiu
solutie
Nu mai fi socat. Ia un distonocalm si-ti trece.
Postat 09 Ianuarie 2018, 20:01 de andreimagheru
bunul simţ
După ce pe toate gardurile scrieţi şi ungureşte, vezi doamne că doară să înţeleagă ungurii. Mă voi vreţi să văurcaţi iar cu curul pe capul românilor cum aţi făcut în trecut. Se zice că cocoşul se va tot zbate dar D-zeu nu va mai îngădui asta.
Postat 09 Ianuarie 2018, 19:08 de Iancu_Remus
i-auzi si la asta!!!
cica e socat! daca ramane socat si nu isi mai revine?
Postat 09 Ianuarie 2018, 17:35 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON