URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2011, 13:31

Liderul PC Bihor vrea vot obligatoriu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traian Bodea, preşedintele PC Bihor, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că dacă în România s-ar introduce votul obligatoriu multe dintre problemele actuale ale politicii ar dispărea. Bodea susţine că, dacă în Elveţia acest sistem funcţionează de ani buni, şi în România votul obligatoriu ar da mai multă legitimitate celor care conduc diferite instituţii ale administraţiei, pentru că reprezentativitatea acestora ar fi mai mare. "Dacă s-ar introduce votul obligatoriu, ar dispărea primarii aleşi cu 100-200 de voturi, pentru că ei nu ar mai putea să îşi câştige scaunele în schimbul a doi mici şi al unei sticle de bere", a spus liderul PC Bihor.

De asemenea, Bodea crede că prin introducerea obligativităţii votului s-ar rezolva şi "problema UDMR", formaţiune care are de spus în politica românească un cuvânt mai greu decât ar fi normal, judecând după voturile primite. "De 20 de ani avem un partid care reprezintă o minoritate şi, deşi obţine doar 5-6%, este mereu la guvernare datorită lipsei de reprezentativitate. Nu este corect ca toţi românii să depindă de o minoritate de 5-6%", a argumentat Traian Bodea.

El a mai spus că "soarta ţării este decisă astăzi de romi, de clientela partidelor politice, de membrii de partid, dar şi de rudele candidaţilor", deoarece doar aceştia se prezintă la vot.

Pentru a pune capăt acestei situaţii, Bodea a spus că va propune conducerii USL să ia în calcul varianta unui proiect de modificare a Legii electorale care să introducă obligativitatea votului, precum şi sancţionarea cu amenzi a absenteismului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
bravo vouă....
@are dreptate Daaaaa, la 14 ani ai atât de mult discernământ încât ești capabil să votezi. Cred că examenul de capacitate te-a surmenat. Odihnește-ți neuronul. @pro Cu termeni ca "ideie" și "greutate foarte inimaginara" demonstrezi că ești un fan al producțiilor Intact a căror public are nevoie de exact atât de multă inteligență și nivel de cultură pentru a le asimila. Te exprimi ca cei pe care se pare că-i adminiri. Bravo! Demonstrezi că ai capacitatea intelectuală de a masacra limba română și asta îți dă dreptul de a fi de acord cu un politician ce reprezintă un partid a cărui prezență publică e asigurată nu de forța lui politică, nu de membrii lui ci, exclusiv de televiziunile fondatorului.
Postat 30 Iunie 2011, 21:51 de alt om simplu
sa modificam legea
DNA nu are decat sa raspunda de voturi sa si implementeze softuri pentru ca vorbim de gestiunea a miliarde de euro si tineri de la 14 sa vina la vot, este o obligatie morala ca viitorul lor sa fie asa cum il vad ei nu noi trebuie sa hotaram pentru ei, ei singuri trebuie sa lupte pentru viitorul lor, felicitari!
Postat 30 Iunie 2011, 15:07 de are dreptate
pro prostie
inca un incompetent in politica locala , mai mare prostie nici nu poate scoate un politician pe gura decat asa ceva , si mai departe cum veti verifica daca am votat corect si nu am pus 10 stampile pe buletin , va veti uita in buletinul meu de vot inainte sa o introduc in urna ? asta da democratie , asa o declaratie nu ca ma incurajeaza sa ma duc la vot (pina acum mergeam) din contra .... , desi Bodea parea un om cu capul pe umeri , ma dezamagit.
Postat 30 Iunie 2011, 08:51 de unu
pro vot.
Chiar daca unii poate membri a altor partide condamna ce ideie a promovat presedintele PC, eu consider ca subiectul are o greutate foarte inimaginara si careia daca i se va da inportanta ,poate sa ajute la pierderea celor care sint incadrati in esalonul pupincuristilor politici din campaniile electorale, FELICIT ACEASTA IDEE.
Postat 29 Iunie 2011, 17:34 de pro
pro vot.
Chiar daca unii poate membri a altor partide condamna ce ideie a promovat presedintele PC, eu consider ca subiectul are o greutate foarte inimaginara si careia daca i se va da inportanta ,poate sa ajute la pierderea celor care sint incadrati in esalonul pupincuristilor politici din campaniile electorale, FELICIT ACEASTA IDEE.
Postat 29 Iunie 2011, 17:34 de pro
vreau vot obligatoriu
deci cine nu voteaza plateste taxa la autoturism si imobil tripla:)) felicitari TRAIANE! de un om ca tine e nevoie sculele astea uzate sunt depasite le primim gratuit de la Uniune :))) asta da BARBAT de BARBAT :))) VOTUL OBLIGATORIU daca nu scoateti BANUTUL de la saltea:))
Postat 29 Iunie 2011, 16:17 de anca
concurenta la vușcan?
ce tâmpenie! nu e obligatoriu nici să ai vreo slujbă, nici să ai o locuință, nici să o duci bine! așa e în democrație. dar e interesant cum politicienii pot interpreta democrația. nici sa faci politică nu e obligatoriu. pe bune, domnu Bodea! zootehnia v-ar veni ca o mănușă!
Postat 29 Iunie 2011, 16:09 de rossi
Pe buneeeeee?!
Ăsta e cel puțin tâmpit. Dar, mă rog, de asta e politician. Și eu aș vrea ca prezența în parlament a aleșilor să fie obligatorie, să am legi coerente, să nu am legi contrazise de normele de aplicare, să mă respecte instituțiile statului, dar la așa dorințe politicienii ar spune că mai bine stau acasă decât să votez.. Cei ce fac astfel de propuneri imbecile ar trebuie să știe că fapta contravențională este fapta comisă cu vinovăție. Pentru documentare, iată art.1 din OG 2/2001 (cine nu știe despre ce e vorba să caute pe net) - \"Art. 1. - Legea contravenţională apără valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penală. Constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie\" Deci, clar: apără valorile sociale. A vota e un drept, nu o obligație. A refuza să votezi din cauză că nu regăsești valorile tale sociale în ceea ce promit și doar promit, nu și fac, candidații, unul mai penibil decât celălalt, e la fel un drept, iar dacă dreptul de a vota devine o obligație, atunci și pentru mine refuzul de a vota va deveni la fel o obligație.
Postat 29 Iunie 2011, 15:44 de un om simplu
foarte bine.
de acort cu Bodea , numai asa calitatea ar face diferenta fiind ca in momentul cind vor merge si cei bogati si clasa mijlocie la vot nu va m-ai conta votul cumparat de la cei saraci.
Postat 29 Iunie 2011, 15:39 de nelu
Vot ?
Absenta la vot sanctioneaza calitatea foarte slaba a vietii politice, dar pe asta nu o amendam ca inseamna sa ne taiem craca de sub picior, nu-i asa ? Inca un parvenit fara cultura in domeniu.
Postat 29 Iunie 2011, 15:21 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON