URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2012, 13:45

Liderii USL Bihor despre guvernarea cu UDMR: "Avem şi noi soluţiile noastre imorale!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cu excepţia Soniei Drăghici, plecată la Cluj cu soţul bolnav, a lui Florian Bodog, care şi-a terminat concediul de odihnă luat de la Ministerul Sănătăţii, şi a Luciei Varga, care participă la reuniunea Delegaţiei Permanente a PNL, precum şi în absenţa preşedintelui PNL Oradea, Ilie Bolojan, aflat la Bucureşti cu treburi de primar, liderii USL Bihor, Cornel Popa şi Ioan Mang, flancaţi de viitorii parlamentari ai alianţei, au transmis marţi, într-o conferinţă de presă, mulţumiri cetăţenilor care le-au acordat duminică încrederea prin vot şi să garanteze că vor încerca să nu-i dezamăgească.

Subliniind că în Bihor USL a obţinut un scor peste media naţională, în pofida numărului mare de etnici maghiari care în mod tradiţional nu votează români, Cornel Popa a spus că "în următorii 4 ani cu toţii trebuie să facem front comun pentru susţinerea proiectelor pentru Bihor şi pentru Oradea, să vină cât mai multe fonduri pentru sprijinirea acestor proiecte".

La rându-i, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a spus că victoria zdrobitoare a USL demonstrează "minciuna celor care au orbul găinilor", adică a pedeliştilor care spuneau că "acest guvern nu a făcut nimic în cele câteva luni". De asemenea, Mang a afirmat că se bucură că, prin alegerea a 10 parlamentari USL-işti în Bihor, aşa cum prevedea el la începutul campaniei, demonstrează că "Mang nu a vorbit prostii".

"Ne angajăm să..."

După speech-urile liderilor, a venit rândul fiecărui viitor parlamentar să mulţumească alegătorilor pentru votul acordat şi echipelor de campanie pentru susţinere, şi să promită că va activa în Camera Deputaţilor şi în Senat aşa încât să nu înşele încrederea primită.

"Sunt copleşită, tot la 15 minute mă tot gândesc că sunt deputat, iar acest lucru pentru mine este o onoare extraordinară, o mândrie şi un lucru pe care vreau să-l duc cu demnitate, cu toată răspunderea", a spus Florica Cherecheş, viitor deputat de Oradea, adăugând că mulţumeşte în mod special lui Ilie Bolojan, "pentru că acum 5 ani a avut încredere în mine şi mi-a oferit şansa să lucrez în Consiliul Local, pentru că a fost alături de noi în campanie, şi dacă nouă ne-a fost greu, domniei sale i-a fost şi mai greu, pentru că a trebuit să alerge de la unul la altul, ca să arate că ne susţine pe toţi".

Valeriu Boeriu, ales senator de Oradea sud-Salonta, a apreciat "colaborarea perfectă" pe care a avut-o cu cei trei candidaţi la deputăţie din colegiul său senatorial (Sonia Drăghici, Gheorghe Bogdan şi Ioan Roman), spunând că "dacă peste tot în ţară USL-iştii s-ar înţelege ca noi patru, ar fi mai bine şi pentru USL, şi pentru ţară". Ironic, Boeriu a mulţumit şi PDL-iştilor "pentru că tot la trei zile au rupt afişele noastre, testând capacitatea echipei USL de a pune altele", precum şi liderului interimar al PDL Bihor şi contracandidatului său direct Gavrilă Ghilea, "pentru că în campanie s-a interesat de sănătatea mea", cerându-şi scuze că "tot timpul m-am simţit bine".

"Dacă noi suntem azi aici, pe scenă, asta se datorează oamenilor care au stat în spatele nostru", a spus şi viitorul senator de Aleşd-Beiuş-Ştei, Cristian Bodea, în timp ce viitorul deputat de Ceica, Gheorghe Bogdan, şi cel de Beiuş, Gheorghe Costin, au spus că se simt "onoraţi" de votul primit.

Ioan Cupşa, ales deputat de Oradea, a spus că "îmi doresc să nu înşel încrederea celor care au votat USL, îmi propun să rămân onest, să fiu activ şi eficient în Parlament", iar Ioan Roman, viitor deputat de Salonta, unde 28% dintre alegători sunt etnici maghiari, a afirmat că are satisfacţia de a fi câştigat acest colegiu direct, cu majoritate absolută, după ce în 2008 a beneficiat de redistribuire.

UDMR, pro şi contra

Tonul sărbătoresc al USL-iştilor a fost "tăiat", însă, de singura întrebare formulată de BIHOREANUL, şi anume de ce câştigătorii alegerilor deja se pregătesc să înşele încrederea alegătorilor cooptând UDMR la guvernare, după ce în campanie nu au anunţat că vor face acest lucru, deci au minţit prin omisiune.

Reacţiile şi răspunsurile au venit diferit: în timp ce Cupşa a spus că "în mod categoric nu sunt de acord cu desemnarea unor minştri UDMR" pentru că "o bună parte din electoratul nostru ne-a votat din nevoia de schimbare", Boeriu a afirmat că "nu vreau o alianţă cu UDMR nu pentru că sunt maghiari, ci pentru că au fost complicii PDL", iar Cherecheş a dat-o în bară spunând că "sunt prea mică şi cred că nimeni n-o să mă întrebe (n.r. - în partid) dacă sunt de acord", viitorul senator Cristian Bodea a susţinut necesitatea alianţei la guvernare cu UDMR din motive de "real-politik". "Politica se face cu datele din teren, cu compromisuri. Am fost aliaţi cu Băsescu când a fost necesar, ne-am aliat cu PSD când este necesar, ne vom alia şi cu UDMR dacă va fi necesar", a spus Bodea.

Mai timid, viitorul deputat de Ceica, Gheorghe Bogdan, a afirmat că "avem o majoritate mare şi fără UDMR", iar Roman că "personal nu susţin intrarea UDMR la guvernare, şi sper că totuşi în forurile superioare de conducere (n.r. - ale USL) nu se va considera că este nevoie de acest lucru".

"Nişte nenorociţi" cu "soluţii imorale"

În ce îi priveşte pe liderii USL Bihor, aceştia s-au chinuit cel mai mult să argumenteze necesitatea cooptării UDMR la guvernare, după ce au subliniat că încă nu s-a luat o decizie în acest sens.

"Suntem aici împreună două formaţiuni, una care l-a făcut pe Băsescu preşedinte (n.r. - PNL) şi una care a guvernat cu PDL în 2009 (n.r. - PSD). Deci toţi am făcut greşeli până acum. Nimeni nu a spus că UDMR va guverna România. Nimeni nu a spus nici în campanie că nu vom face o înţelegere cu UDMR", a declarat pesedistul Ioan Mang.

Pe de altă parte, Cornel Popa a încercat să justifice eventuala tovărăşie a USL cu UDMR prin faptul că formaţiunea maghiară "va legitima" noua putere în faţa liderilor europeni, deoarece face parte din Partidul Popular European, dar şi prin faptul că în acest fel Băsescu va avea un spaţiu de manevră redus în tentativa de a nu-l nominaliza premier pe Victor Ponta. "Cred că este nevoie şi de UDMR să ridice mâna pentru ca noul guvern să fie votat, cred că era nevoie de acest anunţ public făcut de premier, şi nu lucrat pe din dos, oricât de dureros ar fi", a spus Popa, adăugând că îşi asumă riscul de a fi consideratţi "nişte nenorociţi" de către alegătorii care nu voiau UDMR la guvernare.

El a amintit, pe de altă parte, că în urmă cu câteva luni "ne-am bucurat" când liderul UDMR Bihor Alexandru Kiss "a ieşit să ceară ieşirea UDMR de la guvernarea cu PDL".

Punctul pe i l-a pus tot pesedistul Ioan Mang care, probabil în lipsă de alte argumente, a invocat aceeaşi scuză pe care a găsit-o Băsescu în 2005, când a impus guvernul Alianţei DA cu ajutorul Partidului Conservator condus de Dan Voiculescu. "Suntem obişnuiţi cu soluţiile imorale ale domnului Băsescu, trebuie să ne căutăm şi noi soluţiile noastre!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Despre funie in casa spanzuratului...
Uite lupul, pardon, porcul (rasa MANGalita) moralist.... Du-te, ma, xeroxule si vezi-ti dreaqu de copiat !
Postat 13 Decembrie 2012, 06:29 de Oradean
Opoziţie
Locul udmr-ului e în opoziţie.
Postat 12 Decembrie 2012, 13:36 de Guţă
A
Decât cu UDMR mai bine cu domnu Dan.
Postat 11 Decembrie 2012, 23:07 de Karcsi
despre...
am incredere in dl. Mang si in echipa dansului.Avem nevoie de o majoritate constitutionala solida.
Postat 11 Decembrie 2012, 20:02 de cetatean
Cei mai buni
Echipa USL e de departe cea mai buna. Felicitari Dlui Mang si Popa pentru rezultate si tuturor candidatilor. Daca e nevoie de UDMR pentru a fi liniste asta este. Prefer liniste decat sa ii mai vad pe PDL-isti.
Postat 11 Decembrie 2012, 19:01 de Vladimir
USL
Felicitari tuturor candidatilor si spor la munca !
Postat 11 Decembrie 2012, 17:25 de Dia
moralistii
Mang asta vorbeste de imoralitate!?
Postat 11 Decembrie 2012, 17:19 de AB
nu vrem guvernare cu UDMR
DE CE SA LUAM udmr LA GUVERNARE?EI TOT TIMPU SA FIE INFATA!!!!!SA STEA EI FRUMOS IN OPOZITIE UNDE LE E LOCUL.dak nu sa-i lingeti dupa c i-a lins si basescu.un pas mai au d facut ei pina la autonomie.toata lumea vb despre drepturile lor in rominia,dar nimeni nu vede ca dak mergi intr-un magazin si se vb acolo maghiara si u ceri in romina nu te baga nimeni in seama.
Postat 11 Decembrie 2012, 16:36 de hadade
Felicitari
Acum e important altceva: sa privim latura pozitiva a situatiei. UDMR pentru Oradea este benefic, dar vor sta oricum la indiciile USL-ului, ha ha. :) Pentru ca oricum cu sau fara ei, USL este deja o majoritate marcanta. Ei vor fi asa... doar sa fie :)
Postat 11 Decembrie 2012, 16:30 de Mariana
Bune si rele
hai sa privim partea plina a paharului... ministri udemeristi au atras de fiecare data bani pentru sistemul sanitar din judetul Bihor..
Postat 11 Decembrie 2012, 16:13 de LeLe
azeaze
avem nevoie de majoritate constitutionala pt a tine piept influentelor basiste
Postat 11 Decembrie 2012, 15:56 de zeaz
borgelu
FELICITARI ! meritati
Postat 11 Decembrie 2012, 15:55 de gelu
Pentru istorie
Nu PNL-ul l-a facut pe Basescu presedinte. Alianta DA a fost adusa la guvernare de Basescu dupa ce Stolojan (PNL la acea vreme) a clacat. Tariceanu a fost facut premier de Basescu. Drept recompensa, a scos de la guvernare PD-ul in 2007. PSD-ul a jucat destept in 2009. A facut guvern cu PDL, anul 2009 a fost pierdut pentru reforme din motive de social democratie. Pe urma, ca sa-l faca pe Geoana presedinte, au fugit din guvernare aruncand raspunderea pe umerii PDL. Dezastrul PDL de astazi este 50% criza, 25% coruptie si aroganta si 25% manipulare prin media. Dar roata morii se invarteste si din \"Jos Basescu\", de azi nu se mai poate trai! Mult succes si puneti-va pe treaba pentru ca electoratul e volatil!
Postat 11 Decembrie 2012, 14:46 de talibanul portocaliu
sobolaniiii !
cre ca lu Mang(a) ii ardea mai degraba s-o arda pe Ana Deputata, decat sa se gandeasca la ude-mereu :D :D tiii, ce jocuri de cuvinte interesante se pot face cu aistia doi :)))))))))))))))))))
Postat 11 Decembrie 2012, 14:36 de Mobil One
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON