URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2016, 14:10

Liderii PNL la Oradea: Alina Gorghiu vrea ca liberalii să câştige localele "la scor", iar Blaga spune că asta înseamnă "majoritatea în Consiliul Judeţean"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă "în Moldova e deprimant să vezi că oraşe cândva cu reputaţie sunt împiedicate să se dezvolte", în Oradea "am găsit o atmosferă foarte bună", i-a măgulit miercuri pe liberalii bihoreni copreşedintele PNL Alina Gorghiu, care – într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu copreşedintele Vasile Blaga în prezenţa celor judeţeni, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, precum şi a primarului Ilie Bolojan şi viceprimarului Mircea Mălan – a lăudat administraţia locală.

Victorie "la scor"

Gorghiu a ţinut să laude, de asemenea, un proiect recent anunţat de municipalitate, cel al informatizării instituţiilor locale, spunând că acest lucru va "ajuta la debirocratizare şi la simplificarea relaţiei între cetăţeni şi instituţii", dar şi că un asemenea model ar trebui urmat de toate municipiile reşedinţă de judeţ.

Pe de altă parte, copreşedintele Vasile Blaga a ţinut să felicite reprezentanţii PNL din administraţia locală nu doar pentru prestaţia lor, ci şi pentru că au rezistat anul trecut tentaţiei de a fi "cumpăraţi" de PSD prin OG 55/2015, care practic legifera traseismul. În acelaşi timp, Blaga a arătat şi care este preţul traseismului după ce anul trecut Guvernul Ponta şi-a majorat de 15 ori Fondul de Rezervă, iar banii au ajuns la primării pentru cheltuieli curente şi de capital, fiind cheltuiţi ilegal, cum arată un recent raport al Curţii de Conturi, astfel că "destui edili vor avea probleme" după ce "datele au ajuns şi la DNA".

După ce Alina Gorghiu a spus că se aşteaptă ca liberalii bihoreni să câştige alegerile locale "la scor", tot Blaga a explicat ce înseamnă acest lucru: "Scor bun înseamnă să putem face singuri majorităţile, inclusiv în Consiliul Judeţean", fără ca acest lucru să însemne "că nu suntem deschişi unor discuţii cu alte formaţiuni".

Contra cenzurii

Cei doi copreşedinţi ai PNL au abordat şi teme actuale de politică naţională, Alina Gorghiu spunând că liberalii nu vor renunţa la încercarea de a legifera alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în ciuda faptului că au fost lăsaţi de premierul Dacian Cioloş singuri în disputa cu PSD-UNPR-ALDE, întrucât un atare sistem electoral ar asigura o reprezentativitate mai mare primarilor şi ar determina primenirea clasei politice.

Tot Gorghiu a criticat proiectul de lege iniţiat de preşedintele PSD Liviu Dragnea pentru a sancţiona "defăimarea socială", afirmând că în realitate acesta urmăreşte, prin amenzi de până la 100.000 lei, "cenzura şi anularea dreptului la liberă exprimare" prevăzut de Constituţie, în condiţiile în care oricum legislaţia actuală dă posibilitatea oricărei persoane defăimate sau calomniate să obţină daune în baza Codului Civil. Gorghiu a spus că dacă proiectul lui Dragnea va fi adoptat de majoritatea parlamentară, "vom ataca legea la Curtea Constituţională".

Cei doi copreşedinţi ai PNL au programată miercuri, de la ora 17.00, o întâlnire cu activiştii liberali din Bihor la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
HAI ISAR ISAR PE LA DNA HOINAR
Evident că și eu sunt împotriva cenzurii dar D-na ISAR uită că m-a cenzurat pe FB încă de anul trecut ! Din acest motiv nici nu m-am putut înscrie pentru discuțiile online despre care a vorbit Domnia sa tot pe FB ! Tot D-na ISAR refuză de un an să-mi răspundă unor mail - uri , respectiv să-și exprime un punct de vedere în legătură cu situația postului de arhitect șef al municipiului Oradea, situație creată și întreținută cu sârg de însuși D-l BOLOJAN ! Sau să-și exprime un punct de vedere vis-a-vis de atitudinea D-nei Florica CHERECHEȘ fașă de mine ( Domnia sa fiind și deputatul din colegiul meu ! ). Eu sper că orădenii nu vor uita că D-l Bolojan a făcut praf Piața Unirii de dragul a ceea ce se cheamă CTITORIE , că îi ține pe comercianții din Piața Rogerius în frig , că din cauza avariilor aproape zilnice au suferit de frig și au stat fără apă caldă , că impozitele au explodat dându-se vina pe Codul fiscal iar realitatea este cu totul alta , că proiectele realizate cu fonduri europene nu s-au finalizat până la 31.12.2015 ( aici aș zice chiar că facturarea pe ultimul metru al...cursei nu a fost chiar în regulă / să vedem ce va spune OLAF-ul ), că se minte în legătură cu termenele ( Podul Ferdinand inițial avea termen martie 2016, acum este mai 2016 ! ) etc. etc. PS Ceea ce am scris se cheamă DEFĂIMARE AU BA ? Eu zic
Postat 11 Februarie 2016, 00:49 de TDS
I HAVE A DREAM
Si eu am un VIS ! Se va implini prin alegeri ? Se va implini in alt mod ?'Habar n-am ! Poate nu se va implini ! Dar sigur , sigur in ultima varianta voi mai visa frumos inca patru ani ( in varianta optimista ca nu se stie niciodata ce si cum ! )
Postat 10 Februarie 2016, 23:33 de TDS
cine e daniel
Cine e Daniel Ciolos? Julien adica Dacian?
Postat 10 Februarie 2016, 16:43 de andreimagheru
Când va zbura porcul!!!
Mda, meritaţi să fiţi votaţi... Şi voi şi PSD-ul... Unii la fel ca alţii! Nicio diferenţă.
Postat 10 Februarie 2016, 14:14 de NeicaNimeni
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON