URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2019, 14:34

Licitaţie publică, protocol secret: Consiliul Judeţean angajează lucrări de reabilitare a sediului Filarmonicii din Oradea

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, vineri, cu o întârziere de patru zile, că în data de 17 septembrie a publicat pe SICAP licitaţia privind "execuţie, reabilitare faţade, schimbare acoperiş, reparaţii tâmplărie, Oradea, strada Moscovei nr. 5 - etapa I", ce vizează sediul Filarmonicii orădene, aflat într-o stare deplorabilă.

Potrivit comunicatului CJ, valoarea estimată a lucrărilor este 1.669.548 lei, fără TVA, iar termenul de depunere a ofertelor este 10 octombrie a.c.

În această etapă vor fi realizate lucrări asupra corpului principal de clădire C1 (de la frontul stradal), şi anume: reabilitarea faţadei principale, repararea parţială a şarpantei şi învelitorii, precum şi repararea şi înlocuirea tâmplăriei aferente faţadei principale. Durata preconizată a execuţiei lucrărilor este de 9 luni.

"Soluţie juridică"

"Chiar dacă face obiectul cererii de retrocedare înregistrată de Episcopia Romano-Catolică încă în anul 2002 la Comisia specială de retrocedare, mă bucură faptul că specialiştii noştri au reuşit să formuleze soluţia juridică ce a permis încheierea acordului cu reprezentanţii bisericii, respectiv scoaterea la licitaţie a reabilitării clădirii din centrul municipiului Oradea", a declarat Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean, conform comunicatului, care însă nu precizează care este respectiva "soluţie juridică".

În luna iulie, Pásztor a cerut şi a primit din partea consilierilor judeţeni mandatul de a încheia un protocol de colaborare cu Episcopia Romano-Catolică în scopul executării lucrărilor de reabilitare, odată cu aprobarea documentaţiei tehnice a investiţiei.

La acel moment, aleşii nu au discutat ce anume urma să negocieze şeful CJ cu reprezentanţii Episcopiei, dar BIHOREANUL specula că, cel mai probabil, acordul  urma să prevadă că dacă apucă să restaureze faţada, iar clădirea va ajunge în posesia catolicilor, la capătul lungului proces de analiză a cererii de retrocedare, Judeţul nu va rămâne cu paguba, ci îşi va recupera banii cheltuiţi pentru reabilitare.

De atunci, însă, Consiliul Judeţean nu a mai furnizat nicio informaţie cu privire la conţinutul protocolului.

UPDATE: Consiliul Judeţean a dat publicităţii acordul cu Episcopia

La cererea BIHOREANULUI, luni, 23 septembrie, Consiliul Judeţean a dat publicităţii acordul de colaborare încheiat cu Episcopia Romano-Catolică, semnat de preşedintele Pasztor Sandor şi episcopul Bocskei Laszlo. Acesta prevede, într-adevăr, ca Biserica să achite contravaloarea tuturor cheltuielilor făcute de CJ pentru reabilitatea clădirii, din care se va scădea preţul de uzură, în cazul unei eventuale decizii de retocedare. În cazul în care imoblul va rămâne în proprietatea Judeţului Bihor, Episcopia nu va avea nicun fel de obligaţii financiare.

În schimb, Consiliul Judeţean se angajează faţă de Episcopie să solicite acesteia acordul pe marginea dosarului de atribuire a lucrărilor, să comunice acesteia contractul de execuţie, graficul de lucrări şi datele dirigintelui de şantier, ba chiar să invite un reprezentant al Episcopiei să studieze expertizele şi să asiste la efectuarea lucrărilor şi la recepţia acestora.

În cazul în care Episcopiei i se retrocedează imobilul, CJ Bihor se obligă să încheie un contract de locaţiune de minimum 10 ani cu aceasta, instituţiile de cultură rămânând deci chiriaşe Bisericii, iar costurile investiţiei în lucrările de reabilitare datorate de Episcopie, minus uzura, se vor compensa cu chiria de plătit. Cuantumul chiriei nu va putea depăşi, însă, limitele impuse de lege: maxim 6% din valoarea construcţiei şi maxim 4% din valoarea terenului, calculate conform grilelor notariale.

Nu se ştie de ce, în acordul încheiat între CJ şi Episcopie, devizul lucrărilor conţine o valoare mai mare decât cea din anunţul de licitaţie, şi anume 1.888.212 lei fără TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON