URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 17 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
21 Septembrie 2019, 14:34

Licitaţie publică, protocol secret: Consiliul Judeţean angajează lucrări de reabilitare a sediului Filarmonicii din Oradea

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, vineri, cu o întârziere de patru zile, că în data de 17 septembrie a publicat pe SICAP licitaţia privind "execuţie, reabilitare faţade, schimbare acoperiş, reparaţii tâmplărie, Oradea, strada Moscovei nr. 5 - etapa I", ce vizează sediul Filarmonicii orădene, aflat într-o stare deplorabilă.

Potrivit comunicatului CJ, valoarea estimată a lucrărilor este 1.669.548 lei, fără TVA, iar termenul de depunere a ofertelor este 10 octombrie a.c.

În această etapă vor fi realizate lucrări asupra corpului principal de clădire C1 (de la frontul stradal), şi anume: reabilitarea faţadei principale, repararea parţială a şarpantei şi învelitorii, precum şi repararea şi înlocuirea tâmplăriei aferente faţadei principale. Durata preconizată a execuţiei lucrărilor este de 9 luni.

"Soluţie juridică"

"Chiar dacă face obiectul cererii de retrocedare înregistrată de Episcopia Romano-Catolică încă în anul 2002 la Comisia specială de retrocedare, mă bucură faptul că specialiştii noştri au reuşit să formuleze soluţia juridică ce a permis încheierea acordului cu reprezentanţii bisericii, respectiv scoaterea la licitaţie a reabilitării clădirii din centrul municipiului Oradea", a declarat Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean, conform comunicatului, care însă nu precizează care este respectiva "soluţie juridică".

În luna iulie, Pásztor a cerut şi a primit din partea consilierilor judeţeni mandatul de a încheia un protocol de colaborare cu Episcopia Romano-Catolică în scopul executării lucrărilor de reabilitare, odată cu aprobarea documentaţiei tehnice a investiţiei.

La acel moment, aleşii nu au discutat ce anume urma să negocieze şeful CJ cu reprezentanţii Episcopiei, dar BIHOREANUL specula că, cel mai probabil, acordul  urma să prevadă că dacă apucă să restaureze faţada, iar clădirea va ajunge în posesia catolicilor, la capătul lungului proces de analiză a cererii de retrocedare, Judeţul nu va rămâne cu paguba, ci îşi va recupera banii cheltuiţi pentru reabilitare.

De atunci, însă, Consiliul Judeţean nu a mai furnizat nicio informaţie cu privire la conţinutul protocolului.

UPDATE: Consiliul Judeţean a dat publicităţii acordul cu Episcopia

La cererea BIHOREANULUI, luni, 23 septembrie, Consiliul Judeţean a dat publicităţii acordul de colaborare încheiat cu Episcopia Romano-Catolică, semnat de preşedintele Pasztor Sandor şi episcopul Bocskei Laszlo. Acesta prevede, într-adevăr, ca Biserica să achite contravaloarea tuturor cheltuielilor făcute de CJ pentru reabilitatea clădirii, din care se va scădea preţul de uzură, în cazul unei eventuale decizii de retocedare. În cazul în care imoblul va rămâne în proprietatea Judeţului Bihor, Episcopia nu va avea nicun fel de obligaţii financiare.

În schimb, Consiliul Judeţean se angajează faţă de Episcopie să solicite acesteia acordul pe marginea dosarului de atribuire a lucrărilor, să comunice acesteia contractul de execuţie, graficul de lucrări şi datele dirigintelui de şantier, ba chiar să invite un reprezentant al Episcopiei să studieze expertizele şi să asiste la efectuarea lucrărilor şi la recepţia acestora.

În cazul în care Episcopiei i se retrocedează imobilul, CJ Bihor se obligă să încheie un contract de locaţiune de minimum 10 ani cu aceasta, instituţiile de cultură rămânând deci chiriaşe Bisericii, iar costurile investiţiei în lucrările de reabilitare datorate de Episcopie, minus uzura, se vor compensa cu chiria de plătit. Cuantumul chiriei nu va putea depăşi, însă, limitele impuse de lege: maxim 6% din valoarea construcţiei şi maxim 4% din valoarea terenului, calculate conform grilelor notariale.

Nu se ştie de ce, în acordul încheiat între CJ şi Episcopie, devizul lucrărilor conţine o valoare mai mare decât cea din anunţul de licitaţie, şi anume 1.888.212 lei fără TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3082 RON
  • 1 EUR = 4.7537 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON