URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2018, 14:29

Liberalul Călin Gal: La CJ Bihor "parcă jucăm într-un film cu grofi şi baroni”, singurul scop al UDMR-PSD-ALDE e să „evaporeze” banii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost şef al Gărzii Financiare Oradea, consilierul judeţean liberal Călin Gal a prezentat joi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de avocatul Laviniu Domocoş, motivele pentru care cu trei zile în urmă Tribunalul Bihor i-a dat dreptate în procesul intentat Consiliului Judeţean după ce atât votarea bugetului judeţului pe anul în curs, în aprilie, cât şi rectificarea lui, în iulie şi august, s-au făcut cu încălcarea legii.

Ei centrează, ei marchează

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, pe 17 decembrie Tribunalul Bihor a decis suspendarea de îndată a HCJ 46/25 aprilie, HCJ 111/17 iulie şi HCJ 146/28 august, arătând că ele sunt "lovite de nulitate" întrucât toate au fost adoptate cu încălcarea a numeroase prevederi legale, în condiţiile în care patru consilieri judeţeni – unul de la UDMR şi trei de la PSD – au votat deşi au avut "interese patrimoniale", aşadar au încălcat legea.

Este vorba despre UDMR-istul Boda Gergely, care este concomitent şi şef birou la DDIP (Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte, căreia CJ Bihor i-a alocat peste 2 milioane lei), şi despre PSD-iştii Stela Babău, concomitent şefă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland (pentru care a alocat 3 milioane lei), Bujor Chirilă, în acelaşi timp şef la ADI Ecolect (beneficiară a 310.000 lei), şi de Ioan Mang însuşi, care este în paralel atât vicepreşedinte al CJ Bihor, cât şi preşedinte la ADI Ecoland şi la ADI Ecolect.

"Ignoră şi premeditează"

Liberalul Călin Gal a declarat că "s-a ajuns la aceste ilegalităţi" deoarece "conducerea CJ Bihor nu este de bună credinţă", ci are ca scop "să repartizeze discreţionar bugetul judeţului atât către unităţile administrativ-teritoriale (n.r. – comune şi oraşe), cât şi către entităţile subordonate şi la care este parte (n.r. – cum sunt ADI-urile, DDIP, Direcţia Social-Comunitară etc)", "practicând în permanenţă disimularea realităţii", adică acuzând apoi, de fiecare dată când este prinsă în fapt de opoziţie, că aceasta "blochează activitatea instituţiei şi plata salariilor angajaţilor".

"Noi le-am atras atenţia încă din aprilie că încalcă legea, dar conducerea CJ ignoră şi premeditează tot felul de scandaluri pentru a duce realitatea în altă parte. Conducerea CJ este inconştientă, este inaptă să conducă legal judeţul Bihor. A creat un sistem de conducere feudal, parcă jucăm într-un film cu grofi şi cu baroni. E clar că nu doresc decât să împartă banii discreţionar", a spus fostul şef al Gărzii Financiare despre abuzurile preşedintelui Pasztor Sandor şi vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea.

Prefectura acoperă ilegalităţile

Călin Gal a lansat săgeţi şi spre Instituţia Prefectului, amintind că a sesizat-o asupra ilegalităţilor săvârşite de şefii CJ, dar Prefectura n-a reacţionat în niciun fel, făcându-se că nu le cunoaşte, fiind în schimb vigilentă cu administraţiile locale conduse de reprezentanţi ai PNL.

"Aş întreba Instituţia Prefectului, care a fost informată despre demersul nostru (n.r. – procesul deschis pentru sancţionarea CJ Bihor), dacă a făcut vreun demers legal în această problemă. Dacă nu a făcut, de ce nu s-a făcut? Face selectiv? Şi în condiţiile astea mai avem un garant al legalităţii în judeţul Bihor?", a întrebat, retoric, consilierul judeţean liberal.

"Ne aşteptăm la orice"

Pe de altă parte, atât Gal, cât şi avocatul care l-a reprezentat în procesul cu CJ Bihor, Laviniu Domocoş, au subliniat că efectele sentinţei Tribunalului Bihor, adică suspendarea aplicării HCJ-urilor nelegale, vor acţiona nu doar luna aceasta, ci şi în primele două luni ale anului viitor, întrucât CJ nu va fi capabil să propună mai repede proiectul de buget pe 2019, aşadar va trebui să se încadreze în limita de cheltuieli echivalentă cu 1/12 din bugetul pe 2017 şi în lunile ianuarie şi februarie.

Întrebat, în aceste condiţii, dacă exclude sau nu ca şefii CJ să "regizeze", la fel ca în primăvară, revolte şi proteste ale angajaţilor membri UDMR şi PSD împotriva consilierilor opoziţiei, "vinovaţi" că nu li s-ar putea plăti salariile, Gal a răspuns că "ne aşteptăm la orice", dar a arătat că nemulţumiţii ar trebui să-şi îndrepte atenţia chiar spre şefii CJ Bihor.

El a atenţionat că responsabilitatea o poartă "nu cei care sesizează încălcarea legii, ci cei care încalcă legea", şi a amintit că însuşi jurământul depus la învestirea în calitatea de consilier judeţean îl obligă să nu închidă ochii la ilegalităţi. "În virtutea alegerii de către cetăţeni, aleşii locali au obligaţia legală şi morală să identifice şi sesizeze încălcarea legii", a spus Gal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum de-ai ghicit ma LABERALULE ???
alianta Psd Alde si Udmr evaporeaza banii din fata voastra, ca voi in afara de a taia pensiile si salariile oamenilor ca se le fie bine la soros, multinationalelor si la banci nu prea stiti altceva. Apropo' mirlanul infractor Boc, clujeanul care isi bate joc de Bihoreni, tot la voi, la PeNelepra ?
Postat 20 Decembrie 2018, 14:43 de DIAVOLESCU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON