URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2017, 13:32

Cornel Popa acuză: Liberalii, bruscați de mascați în clubul Black Eagle din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de parlamentari PNL, sosiţi la Oradea cu o săptămână în urmă pentru a asista la dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu în parcul omonim, susţine că a fost brutalizat de mascaţi în clubul Black Eagle, deţinut în Pasajul Vulturul Negru de fiul senatorului PNL Bihor Cornel Popa, cel care luna trecută atenţiona chiar de la tribuna Senatului asupra abuzurilor de care dau dovadă organele de control în localurile din Oradea.

Din acest motiv, de altfel, Popa a interpelat-o pe Carmen Dan, ministrul de Interne, în contextul în care Ministerul pregăteşte modificarea legislaţiei privind ordinea publică, deschizând uşa unor abuzuri şi mai mari.

„Intră mascați în localul vizat, filmează clienții, perturbă activitatea, fac percheziții corporale fără niciun mandat, nu se legitimează și pleacă fără a semna în registrul unic de control, în numele unei anchete despre care nu se primesc explicații nici măcar ulterior descinderilor”, susţine senatorul bihorean.

Buletin lipsă

În noile sale demersuri - interpelarea către ministrul de Interne şi o declaraţie în Senat - Cornel Popa dezvăluie că mai mulţi colegi „senatori şi deputaţi prezenți la Oradea, care au ieșit în oraș alături de mine”, dar şi alți orădeni, au fost, săptămâna trecută, victimele unui abuz flagrant al mascaţilor de la Jandarmerie şi Poliţie.

Incidentul, a aflat BIHOREANUL contactându-l pe Popa, a avut loc joi, 24 noiembrie, când parlamentarii PNL ajunşi la Oradea se aflau în clubul Black Eagle, deţinut de fiul său, unde se aflau şi clienţi obişnuiţi. În jurul orei 23, în local a descins un echipaj de mascaţi, care a cerut să fie oprită muzica, să fie aprinse luminile, iar din incintă să nu plece nicio persoană, ulterior unul dintre mascaţi spunând că erau în căutarea unei persoane urmărite, din Serbia.

Brutalizările fizice au început în momentul când unul dintre parlamentari a spus că nu avea asupra sa cartea de identitate, dar şi-a declinat-o: Cornel Şoptică, senator de Botoşani. În acel moment, mascaţii s-au „aprins”: „Am fost bruscați, împinși, agresați verbal, legitimați și trași de sacouri, chiar și atunci când domnii mascați au înțeles că nu putem fi noi cei pe care îi caută în acel local. Un coleg senator a avut îndrăzneala să declare că nu are actul de identitate asupra sa, motiv pentru care a fost persoana cea mai agresată dintre cei de față”, a relatat Cornel Popa atât în interpelarea către ministrul de Interne, Carmen Dan, cât şi în declaraţia politică.  

„Alungă clienţii”

„Ce face Statul? Sperie clienții, îi convinge să stea în case, că în restaurante și baruri se fac razii săptămânale! Iar oameni civilizați, care nu încalcă legea, sunt puși la colț, percheziționați brutal și sfidați în față. Insist aici, pentru că mi s-a părut cu adevărat sfidătoare replica celui care îl legitima pe colegul senator, la auzul că acesta este trimis al românilor în Parlament: și ce dacă ești senator?... Stimați colegi, acest „Şi ce dacă eşti senator” devine la fel de bine „Și ce dacă eşti nevinovat?”. În ochii acestor oameni contează să bifeze că au controlat, că au bruscat și intimidat. Restul sunt detalii... demnitate, uz de forță nejustificat, dreptul de proprietate”, se arată în comunicatul lui Cornel Popa.

„Vă daţi seama, dacă aşa procedează mascaţii cu parlamentari, cum fac cu cetăţenii obişnuiţi, cu turiştii! Noi vrem turişti la Oradea, turiştii frecventează şi localurile publice, unde mascaţii descind cu brutalitate şi îi alungă. Acesta nu este un mod corect de a acţiona. Nu este normal ca nişte oameni ai legii să bruscheze persoane care nu au încălcat legea cu nimic, să le întoarcă mâinile la spate doar pentru că au această putere”, a mai comentat Popa pentru BIHOREANUL.  

De asemenea, parlamentarul a precizat că, „din câte mi-au spus colegii”, aceştia au făcut plângere oficială faţă de modul în care au acţionat mascaţii, săptămâna viitoare urmând să vină la Oradea pentru a face declaraţii, iar pe de altă parte au sesizat şi Comisia pentru abuzuri a Senatului.

Abuz de putere

Atât în interpelarea adresată ministrului de Interne, cât şi în declaraţia făcută în Senat, Cornel Popa atenţionează că mascaţii au încălcat normele legale privind efectuarea percheziţiilor, deoarece acestea trebuie efectuate „cu respectarea demnității, fără a constitui ingerință disproporțională în viața privată”, iar percheziția corporală poate fi făcută numai „în cazul în care există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziții corporale vor fi descoperite urme ale infracțiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză”.

„Aceste articole de lege sunt înțelese după bunul plac de cei care ar trebui să protejeze cetățeanul, nu să-l bruscheze și să-l sperie în timpul său liber, și nu prevăd răspunderi pentru atingerile aduse intimității individului şi proprietății în cazul în care nu se găsește nimic în urma percheziției”, spune senatorul Cornel Popa.

Lege pentru noi abuzuri

În acelaşi timp, parlamentarul liberal atrage atenţia că în această perioadă Ministerul de Interne doreşte modificarea Legii 61/1991, privind ordinea publică, aşa încât abuzurile vor fi şi mai mari, deoarece poliţiştii vor avea dreptul de a pătrunde într-o proprietate fără acordul proprietarului şi fără mandat din partea unui judecător ori a uneri ordonanţe din partea unui procuror, şi totodată vor putea legitima orice persoană care li se pare suspectă, fără ca aceasta să fi săvârşit nicio încălcare a legii.

„Susțin creșterea gradului de siguranță a cetățenilor în segmentul stradal și prevenirea şi combaterea infracționalității. Dar, din experiențele trăite și din exemplele evocate, consider că aceste măsuri extinse vor duce la abuzuri pe care nu le putem tolera în numele siguranței”, mai arată senatorul bihorean în interpelarea către ministrul de Interne, cerându-i lui Carmen Dan să prezinte soluţii şi să răspundă „cum putem păstra în România un mediu de afaceri prietenos, atât pentru clienți cât și pentru antreprenori, cum putem păstra România prietenoasă față de cetățenii săi?”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
!!
Pt prima data in acord,cu Windos..copilasi mina pe carte..macar poze..
Postat 01 Decembrie 2017, 01:36 de Tinas
Re: elev
Avand scoala facuta pe Snapchat, habar nu ai cum arata Bratianu in realitate ... mic de statura, plinut si cu lavaliera vesnic peste burta ca sa nu i se evidentieze rotunjimea deja soecifica statutului sovial si varstei, calm si determinat in acelasi timp, sclipitor in vorba si gandire !?! Cu alte cuvinte, total diferit fata de cum arata pietroiul din parcul ce-i poarta numele !?! Si extrem de diferit fata de tembelii care populeaza astazi PNL, adica cei ca tine care supravietuiesc doar din conflicte, goi de continut !?! Voi nu sunteti liberali adevarati, sunteti niste socialisti vopsiti, dovedindu-va, de fapt cu cei de la PSD, USR, PMP, etc impreuna ... aceeasi apa si pamant, o masa miscatoare si cu creierul atrofiat !?!
Postat 30 Noiembrie 2017, 10:48 de WinDos
PT INCHIDERE
as propune politiei locale inchiderea clubului pluS as face cateva duble de reconstituiri cu cei PERCHEZITONATI
Postat 30 Noiembrie 2017, 09:27 de jules
draga cornel
Asta inseamna democratie si capitalism in viziunea unora dar parca clubul respectiv nu este cumva a lui fiului tau si faci putina reclama gratis ca totusi problema asta nu cred ca apartine de un ditamai senator al Romaniei care este platit din banii nostri sa si bata capul cu legile in parlament nu cu ce face unul si altul DACA TE INTERESA ADEVARATE PROBLEME ERAI LA DEZBATERE LA PREFECTURA CU OAMENII CARE ITI PLATESC INDENIZATIA SPECIALA SI CHIRIA SI NU SA TE INTERESEZE MICI VRAJELI
Postat 30 Noiembrie 2017, 09:17 de jules
Alta postare reusita!
Citez de pe bihon.ro :,,Ia uite, a observat popa ciordel si alti ,,alesi" ce tampenie au votat! E vorba despre ,,suspiciunea rezonabilă", o porcarie care apare de peste 30(treizeci!) de ori in codurile dupa care se face ,,justitie" in Romania. Este anume plasata pt. a permite fortelor de represiune, in special militistii si jandarmii, sa faca tot felul de abuzuri. Ultimul caz este cel al tinerilor dezmembrati (la propriu!) in Timisoara. Politistii+jandarmii au avut informatii (aiurea! se plictiseau si au zis sa se dezmorteasca nitel! i-au vazut pe cei doi si i-au confundat cu niste sorosisti de la multinationale!) care au dus la ,,suspiciunea rezonabila" ca unul dintre ei ar fi un urmarit general periculos. Asa ca n-au stat pe ganduri si i-au zdrobit pe amandoi. Deci, nea ciordele, bucurati-va ca v-au cautat numai la oua si nu vi le-au facut omleta!"
Postat 30 Noiembrie 2017, 09:12 de pinonel
@dos
Sa-ti fie rusine!!!!Cum iti permiti sa jignesti si sa terfelesti memoria marelui Bratianu ? Nu conteaza ca a fost liberal sau nu, a facut imens pentru Romania acelor vremuri.Incult nesimtit, tot psd-ul tau nu face 0,1% din ceea ce a fost marele om politic, in frunte cu al tau mult adulat puscarias dragnea! Rusine sa-ti fie, rusine moderatorului care permite ca o asemenea scarba sa posteze asemenea jigniri. E vorba de respect elementar aici, nu are legatura cu ziua de azi. PS Un acut sentiment de greata fata de aceast creatura, @dos .
Postat 29 Noiembrie 2017, 21:36 de elev
Inteligenta liberala e fara margini !?!
Asadar, vin niste liberali de prin tara neamului prost, sa dezveleasca un pietroi pe care scrie Bratianu, o paparuda lunga si slabanoaga de creatie locala fara legatura cu originalul !?! Ce face un senator liberal bihorean? ... ii duce pe toti la localul lui fii-su, ca sa faca baiatu' un ban de la niste parlamentari mai bine platiti decat restul consumatorilor !?! Cum clubul e mai mult ocupat de tot felul de derbedei si interlopi, e firesc ca mai apare si politia din cand in cand, ca sa pescuiasca niste cautati de tot felul de rele !?! Asa ca, se strica oleaca distractia cand noaptea se face zi, iar parlamentarii cu fumuri nu mai au unde bea si fu... !?! Asa ca, Popa Cornel, senatorul PNL de Bihor, se supara si reclama abuzuri ministrului de interne !?! Penibila situatie e putin spus ... liberalul e nu numai un taran needucat, agresiv si arogant, dar pe deasupra e si prost gramada !??
Postat 29 Noiembrie 2017, 19:09 de WinDos
STRADA
Oh! Ce scrisei? STREET DEP! Departamentul de Stat, bre! Na, am gresit ca si eu îs îngrijorat ca ei! Mă, atâtea crime și Carmen a lor nu face nimic! DA NIMIC, BRE!
Postat 29 Noiembrie 2017, 18:42 de TDS
POATE IERAU TIRORISTI P-ACOLO!
Sper că nu voi fi taxat că scriu un milion de comentarii dar acum am realizat! Fratiwear Cornelus! D-astea am văzut multe in filme americane ( inspirate din viata reală, mae gândesc) și " Street Dep. " nu zîsă " că nu-i bine! Așa " e " " lejili " justiției " pă la...iei"! Și atunci ce nu e bine, bre?
Postat 29 Noiembrie 2017, 18:38 de TDS
CORECTURĂ
...al cui...
Postat 29 Noiembrie 2017, 16:52 de TDS
TOȚI LIBERALII SUNT VULTURI?
Pai nu era că în fața " oamenilor legii " orice cetățean este obligat să se legitimeze dacă i se cere? PS: Nu stiam a cui este " Black Eagle "! Ma intreb cum de tot un liberal a pus laba pe spațiu? Dar Fundația cu acest nume, cu ea ce e? Pe-acolo prestează activități ( sau presta că parcă acum studiază drept la UBB) un fel de rudă prin alianță a lui BIG!
Postat 29 Noiembrie 2017, 16:51 de TDS
"Multumim" jandarmi
Multumim ca ne plezniti peste bot cand nu suntem slugi in fata voastra, multumim ca ne calcati in picioare si dupa aceea spuneti ca ne-ati confundat, multumim ca ne vorbiti in onomatopee si ragete animalice ( ceea ce si sunteti, animale). Va multumim ca existati, apreciem ca maneaua si "pumnii mei carte nu stie" este motto-ul vostru in viata.
Postat 29 Noiembrie 2017, 16:20 de feedback
Popa, nu vorbi in numele cetatenilor, nu ei se plang de Politie ci interlopii!
Din câte cunosc mascații nu se prezintă( ha ha ha), controlul corporal nu se face cu mandat( a se face diferența intre control si perchezitie). Interesant cum dintre toate persoanele prezente si care probabil nu aveau asupra act de identitate doar ,,domnul" senator a fost abuzat. Foarte interesant ca nu turistii si cetatenii sunt cei care se plang de aceste ,, abuzuri" ci cei care cred ca toata tara trebuie sa li se supuna, sa li se voebeasca cu ,,Imi cer scuze, d-l senator, nici macar nu mai am curajul sa verific daca dumneavoastra sunteti personajul din Serbia căutat de noi." Asa merităm, ingraditi drepturile Politiei, dati legi pentru infractori, eliberati condamnati, incurajati traiul prin ajutoare sociale...
Postat 29 Noiembrie 2017, 14:30 de bde
ha, ha, ha
Site-ul concurent, bihon.ro, s-a miscat mai repede, asa ca articolul e plin de reactiile oradenilor/bihorenilor. Mi-a placut urmatoarea postare: ,,Ati marit impozitele nesatulilor, ati fi meritat sa fiti toti batuti impreuna cu marele Bolojan." Concluzia: pulanarii e cu noi!
Postat 29 Noiembrie 2017, 13:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON