URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2017, 15:34

Liberalii schimbă tactica: vor propune Consiliului Judeţean propriile proiecte, începând cu reabilitarea clădirii Policlinicii Mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata cu boicotul în Consiliul Judeţean. Liberalii bihoreni schimbă tactica: vor încerca să-şi impună propriile proiecte de hotărâri, pentru a determina conducerea instituţiei să iasă din amorţeală.

"În momentul de faţă Consiliul Judeţean e ca o maşină care are foarte puţină benzină şi cea mai mare parte din aceasta o direcţionează spre claxon şi mai puţin la motor. Am decis să propunem noi proiecte de Hotărâri de Consiliu Judeţean", a explicat şeful grupului PNL din CJ, Ionel Avrigeanu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri.

Reabilitare, extremă urgenţă

Spre exemplu, grupul PNL a cerut deja reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari din strada Republicii, aflată într-o stare avansată de degradare. "Am depus un proiect de hotărâre prin care am propus reabilitarea clădirii. Astăzi, CJ nu are nicio destinaţie pentru această clădire. Aceasta trebuie găsită, indiferent că vrem să facem acolo sediu adminsitrativ, muzeu, birouri pentru instituţiile subordonate sau altceva", a explicat Avrigeanu.

Liberalul a afirmat că imobilul ar putea fi reabilitat din fondurile CJ sau ale municipalităţii. "Există variante, numai să se dorească", a spus Avrigeanu.

Liderul consilierilor judeţeni liberali a mai spus că în perioada următoare aceştia vor depune o propunere similară, pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii, şi încă una, pentru construirea unei clădiri în care ar urma să fie mutaţi cei circa 50 de copii de la Căminul Spital Cighid.

Grupul PNL respinge propunerea majorităţii UDMR-PSD-ALDE, care vrea să cumpere castelul Cighid de la urmaşii contelui Tisza, inclusiv 5 hectare de teren, la un preţ de circa o jumătate de milion de euro.

"Cumpărăm un castel de care nu avem nevoie şi nişte terenuri la preţuri astronomice pentru zona Ciumeghiu. Noi propunem să se găsească o altă locaţie. Să se obţină un teren în concesiune, pe care să se construiască o clădire nouă. Cele trei clădiri ale CJ din curtea castelului sunt oricum vechi şi vor trebui reparate", a afirmat liberalul.

PNL Bihor, cu Orban

De asemenea, Avrigeanu a mai acuzat conducerea CJ de lipsă de activitate, arătând că aceasta a abandonat lucrările la drumurile DJ 768 Lăzăreni – Căpâlna şi  DJ 67 Tăşad - Vârciorog.

"Degeaba ne batem pe picioare în aeroporturi, turiştii nu vin dacă drumurile se degradează", a declarat liberalul cu aluzie la spectacolele de dansuri populare organizate de CJ la inaugurarea unor curse aeriene.

Pe de altă parte, liberalii au anunţat că, joi seară, Consiliul Director Judeţean a decis să îl susţină pe Ludovic Orban în cursa pentru preşedinţia partidului, la congresul de săptămâna viitoare.

Delegaţii au avut de ales între moţiunile formulate de Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă, cu precizarea că a existat inclusiv posibilitatea votării mai multor moţiuni sau a niciuneia.

Prezent la conferinţa de presă, deputatul Gavrilă Ghilea a spus că din 71 de participanţi la şedinţă 69 au votat în favoarea lui Orban, în vreme ce moţiunile lui Buşoi şi Cataramă au primit doar două, respectiv 4 voturi.

Reprezentanţii celor 34 de organizaţii judeţene care îl susţin pe Orban din totalul de 47 se vor întâlni luni la Bucureşti pentru a dezbate şi posibilele candidaturi pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte sau secretar general.

Cel mai probabil liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, va fi propus pentru o funcţie de vice sau prim-vicepreşedinte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gavrilă Ghilea a rămas sedus şi nu abandonează practicile Robertei Anastase
Este caracteristică cifra 69 pentru fuziunea dintre PNL şi PDL. Marcat de poziţia favorabilă, Ghilea va fi probabil cel care va număra ouăle (voturile). Antrenamentul şi l-a făcut joi seara (de plăcerea hoţiei). „…din 71 de participanţi la şedinţă 69 au votat în favoarea lui Orban, în vreme ce moţiunile lui Buşoi şi Cataramă au primit doar două, respectiv 4 voturi.” În privinţa dubiului asupra funcţiei pentru care va candida Bolojan, dacă va candida, pariez că o va face pentru postul de prim-vice-prim aşteptând ca DNA să-l „rezolve” pe Orban pentru a obţine fără merite conducerea partidului. Nu se deosebeşte de Gorghiu şi Turcan decât prin prima cifră a CNP-ului.
Postat 09 Iunie 2017, 16:21 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON