URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2013, 14:29

Liberalii bihoreni îi cer socoteală lui Ponta pentru OK-ul dat pe şest exploatării gazelor de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi senatori ai PNL Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, şi-au declarat opoziţia faţă de aprobarea de către premierul Victor Ponta a două acorduri de explorare-exploatare gazelor de şist în diverse perimetre din judeţ, emise la finele anului trecut în favoarea companiilor East West Petroleum şi Clara Petroleum. Printr-o interpelare pe această temă, Boeriu şi Bodea îl acuză de asemenea pe Ponta de lipsă de transparenţă, pentru că nu a consultat autorităţile locale din Bihor într-o problemă atât de importantă. 

Lipsă de transparenţă

"Am adresat premierului Victor Ponta o interpelare şi ministrului Mediului Rovana Plumb o întrebare pe această temă, chiar dacă acest lucru poate este neobişnuit din partea unor parlamentari din majoritatea guvernamentală, deoarece considerăm că Hotărârea de Guvern a fost emisă în condiţii netransparente, fără studii de impact asupra mediului şi fără consultarea autorităţilor locale şi a populaţiei din perimetrele vizate", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Valeriu Boeriu. Acesta s-a referit astfel la HG/4 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României în data de 12 decembrie 2012, prin care companiile East West Petroleum şi Clara Petroleum au primit acordul în vederea explorării şi exploatării gazelor de şist în localităţile bihorene Tria şi Tulca. Totodată, pentru alte localităţi, Voivozi, Sălacea, Otomani, Şilindru, Bogei, Mişca, Chişlaz, Sâniob, Ciocaia, Budoi şi Sânmartin, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a emis acorduri petroliere, ce au la rândul lor nevoie de hotărâri de Guvern care să le valideze.

"Locuitorii din Bihor şi autorităţile locale îşi manifestă îngrijorarea cu privire la pericolul exploatării gazelor de şist, interzisă până anul trecut chiar printr-un moratoriu adoptat de Guvernul Ponta", a spus senatorul Valeriu Boeriu, adăugând că "fără dezbatere publică, fără consultarea autorităţilor locale şi cu contracte de concesiune clasificate, acţiunea (n.r. - de exploatare şi explorare a gazelor de şist) care este pe cale să fie demarată în Bihor naşte suspiciuni explicabile, cu atât mai mult cu cât avem exemplul ţărilor europene care au interzis tehnica fracţionării hidraulice: Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Bulgaria", a mai arătat senatorul Valeriu Boeriu.

Bihorenii nu-s cobai

Boeriu a fost completat de senatorul Cristian Bodea, care a afirmat că bihorenii nu doresc să devină obiectul unui "experiment" de exploatare a gazelor de şist în România, mai ales că în această zonă impactul de mediu ar fi uriaş din cauza faptului că s-ar contamina resursele de apă geotermală.

"Nu putem fi un experiment, cu atât mai puţin cu cât avem în Băile Felix o bogăţie inestimabilă. Dacă se vor face foraje în orice localitate din judeţ, fiindcă tot Bihorul stă pe o pungă uriaşă de apă geotermală, va fi afectată toată pânza de apă freatică, pentru că aceste pungi comunică între ele. Va fi distrusă nu numai staţiunea Băile Felix, ci toate localităţile unde vor avea loc foraje şi localităţile învecinate, unde apa injectată în sol pentru fracturarea rocilor, şi care devine contaminată, va trebui pusă în lacuri de decantare", a spus senatorul Cristian Bodea.

Aluzie la "plagiat"

Cei doi parlamentari liberali au afirmat că în interpelarea adresată premierului îi cer acestuia să precizeze în baza căror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din Bihor pentru exploatarea gazelor de şist, dacă executivul a avut în vedere cazul particular al zonei Băile Felix, staţiune turistică afectată de viitoarele foraje, precum şi o explicaţie "privind lipsa de transparenţă a Guvernului în tot acest proces".

De asemenea, cei doi i-au cerut premierului să spună "ce anume a determinat schimbarea de opţiune faţă de anul trecut, în afara exemplului polonez", invocat de premier ca model de succes în exploatarea gazelor de şist şi reducerea dependenţei energetice de gazele ruseşti, făcând aluzie la tehnica de tip "copy-paste" dovedită de premier. "Eu înţeleg că Polonia exploatează cu succes gazele de şist, dar ce se va întâmpla mai târziu, când zăcămintele se vor epuiza şi va rămâne doar dezastrul ecologic, încă nu se ştie. Iar nici aşa nu putem, să dăm copy-paste la modelul polonezilor!", a spus Bodea, adăugând că exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este o "industrie de invazie, care vine, loveşte, stoarce şi pleacă, la fel ca o invazie de lăcuste".

Fac ca Popa

Cei doi parlamentari au mai afirmat că, la fel ca şi autorităţile judeţene şi locale din Bihor, vor milita împotriva exploatării gazelor de şist în acest judeţ, prin metoda fracturării hidraulice. "Mergem până la capăt dacă e cazul, inclusiv cu referendumuri locale, pentru că aceasta este o bătălie care merită să fie dusă", a spus senatorul Cristian Bodea.

În această săptămână, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, care este şi preşedintele PNL Bihor, împreună cu primarii a patru comune bihorene, aparţinând unor partide diferite, au anunţat că se opun, de asemenea, exploatării gazelor de şist, acuzând lipsa de transparenţă a Guvernului şi invocând posibilitatea organizării unor referendumuri locale împotriva acestor exploatări, precum şi cea a refuzului de eliberare a certificatelor de urbanism fără de care cele două companii petroliere care au primit acorduri din partea Guvernului, East West Petroleum şi Clara Petroleum, nu vor putea începe lucrările.

Întrebaţi de jurnalişti dacă vor participa la protestul anunţat în Oradea pe această temă în cursul zilei de sâmbătă (în faţa Prefecturii), Boeriu şi Bodea au răspuns că nu, chiar dacă sunt de acord cu ceilalţi nemulţumiţi, deoarece datoria lor de parlamentari este să acţioneze concret în Parlament, nu să protesteze în stradă.

De asemenea, întrebaţi dacă găsesc vreo vină şi colegei lor de partid, Lucia Varga, care este ministru delegat la Păduri şi Ape, cei doi au spus tot nu, întrucât nu aceasta, ci Rovana Plumb şi-a pus semnătura pe Hotărârea de Guvern, iar această HG a fost emisă, de altfel, la doar trei zile după alegerile din 9 decembrie, când "vechiul Guvern era pe picior de plecare, iar noul Guvern încă nu exista".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
vai de noi
Bodea.. ai ramas la nivel de secretara....Cum crezi ca mai merge sa dai din gura ca un papagal imitand tot ce auzi sau ce te pun prostalaii din pnl, tocmai pt ca stiu ca esti mai prost ca ei.. si uite frate ca musti..cat despre,celalalt, un vesnic acrit si pus pe garagata, experienta de viata ar trebui sa-i spuna ca trebuie sa se informeze inainte de a deschide gura .Cu asa parlamentari am schimbat Tanda cu Manda.....
Postat 10 Februarie 2013, 08:59 de soso
@carp 3
Asa e, sa nu uitam ca atunci cand inca nu se stia ca Bogdan AURESCU (respekt !) va sterge pe jos cu ucrainienii la Haga , penalii in frunte cu premierul tariceanu se si inghesuiau sa vinda pielea ursului din padure !!! Adevarat lor deviza lor e ,,PENTRU NOI INSINE !" Repet, noroc cu profesionalismul lui AURESCU, ca altminteri penalii trebuiau sa dea spaga inapoi. Finalul ti-e perfect, permite-mi sa subscriu
Postat 08 Februarie 2013, 21:49 de pinonel
@Carp III
Finalul comentariului m-a amuzat...Oare se-nmultesc prin diviziune celulara?(vede-se ca s-au scapat niste eprubete de sub control!)
Postat 08 Februarie 2013, 20:40 de gyorgy tozser
Vorbeşte amatorismul local
Doi caraghioşi de la PNL Bihor fac o conferinţă de presă în care se revoltă de faptul că în primăvara lui 2008, adică în perioada guvernului Tăriceanu, nişte oameni de bună credinţă aduşi pe meleaguri bihorene de ambasadorul SUA (Gittenstein adică), au obţinut de la puterea de atunci drepturi de prospecţie pentru gaze de şist şi altele legate de ceva zăcăminte fosile (cărbune adică). Pe cale de consecinţă, după prospecţiuni, studii, acorduri şi avize obţinute firesc şi similar cu cele date pentru gazele din Marea Neagră (amintiri cu PNL, Tăriceanu şi Patricu la acea perioadă), au venit şi autorizaţiile de exploatare. Ăştia doi de la PNL, ori sunt tembeli prin apartenenţă ori sunt din categoria celor conduşi de propria lor idioţenie.
Postat 08 Februarie 2013, 18:54 de Carp III
@ORADEANUL INFORMAT/@Adi Oradeanul
Activitatea de prospectare nu-i similara cu cea de explorare,asa cum vizionarea merelor din piata nu-i totuna cu gustarea sau chiar cantarirea tuturor merelor din piata. Apoi: povestea cu chimicalele superotravitoare e tocmai buna de speriat gospodinele.Ganditi-va la pretul de cumparare a banalei solutii cu care dizolvati mizeria de pe aragaz si va veti da rapid seama ca apa respectiva (in cantitati imense!) se injecteaza pentru ca gazul sa iasa la suprafata.Faramitarea sistului se realizeaza prin puscare (detonare de explozivi in masa de roca)...Ar mai fi ceva: forta de munca de la astfel de exploatari nu se selecteaza ca la Mossad sau CIA,deci repede si-ar da drumul la gurita oamenii angajati pe-acolo. Sigur ca merita intretinuta o campanie de dezinformare in legatura cu exploatarea gazelor de sist! Merita pentru cei care au mult gaz de vanzare si scapa niste cumparatori printre degete.Iar rationamentul mai extins:problemele energetice trebuie privite ca niste chestiuni de siguranta nationala.
Postat 08 Februarie 2013, 17:10 de gyorgy tozser
FORMAT si RE-FORMAT!
@ORADEANUL INFORMAT Ati inceput frumos comentariul si incheiati cu "Activitățile asociate cu fiecare etapă se vor desfășura conform acordurilor prevazute in licența de explorare,cu respectarea tuturor normelor europene de mediu. " Dar dupa... prospectiuni si examinari ce urmeaza? Recunosti ca se folosesc MILIOANE DE LITRI DE APA care se CONTAMINEAZA cu SUBSTANTE CHIMICE (nu toate declarate- se invoca secretul de fabricatie!!). Iar in urma exploatarii sau in cazul unor accidente ecologice majore ramanem cu pagubele (urmarile) iar ei se retrag cu profitul! Merita?!
Postat 08 Februarie 2013, 16:27 de Adi Oradeanul
Liberali ecologisti ???
ar vorbesc habarnistii despre lucruri serioase.Am impresia ca liberalii bihoreni nu mai vor in USL.Hai sa discutam serios si sa vedem ce se intampla cu gazul de sist si cu etapele extragerii lui.Procesul de explorare este similar prospecţiunilor pentru petrol şi gaze care s-au facut in judetul nostru in zona Marghita,Suplacul de Barcau,Curtuiseni sau Mihai Bravu. După acordarea unei licenţe de explorare concesionarul trebuie să parcurgă trei faze distincte – colectarea de date geologice și seismice, forarea unei sonde de explorare și evaluarea și testarea informațiilor obținute de sonda de explorare prin modelarea computerizata a zacamantului. Procesul pentru fiecare etapă începe cu obținerea permisiunii de acces la terenuri din partea guvernelor şi a proprietarilor perimetrelor concesionate. Activitățile asociate cu fiecare etapă se vor desfășura conform acordurilor prevazute in licența de explorare,cu respectarea tuturor normelor europene de mediu. Parcurgerea celor trei etape durează o perioadă de patru până la cinci ani. Deci nu o sa se exploateze nici un metru cub de gaz mai devreme de 2017-2018.
Postat 08 Februarie 2013, 16:06 de ORADEANUL INFORMAT
furam, furam noi tara o aparam, sologan USL !
furam, furam noi tara o aparam, sologan USL ! se scufunda marinarul cu echipajul !
Postat 08 Februarie 2013, 15:23 de furam, furam noi tar
PUNGA
imensa de apa geotemala e ea insasi radioactiva, apele termale din zona, dupa cum bine se stie sunt radioactive, elementul din compozitie fiind RADONUL ce provine din dezintegrarea Uraniului (a se vedea Tabelul lui Mendeleev si citi proprietatile)
Postat 08 Februarie 2013, 15:05 de ADINA
Interesant!
Carevasazica,doua companii au OK-ul pentru "explorare si exploatare".(despre prospectiune nu se sufla o vorba,deci faza asta asta-i fumata!...De cand?,hai sa nu dezgropam caielele bidiviilor!).Expertiza domnilor senatori e putintel indoielnica in materie,competentele cognitive nu se demonstreaza din vorbe pe care le fredoneaza lumea de vreun an incoace...Un pic de studiu in plus privind apele freatice n-ar strica pentru cei care trag clopotele-n cazurile acestea,studiu completat-eventual-cu cateva notiuni elementare despre argile si marne.Pentru ca Bihorul,totusi,nu-i o insula care pluteste pe un "ocean" acvifer.Prezentarea catorva sectiuni geologice (macar de-alea care nu-s top secret) ar face mai credibile argumentatiile,indiferent ca-s pro sau contra. Vremea argumentelor sustinute de vorbe e pe duca.Poeziile risca sa nu se mai auda de chioraitul de mate.
Postat 08 Februarie 2013, 15:04 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON