URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2013, 07:49

Liber la foraje! Guvernul a aprobat demararea exploatărilor petroliere în perimetrul Băile Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Canadienii din compania East West Petroleum Corp. au primit undă verde din partea Guvernului român pentru a demara activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix.

Prin Hotărârea cu numărul 887, publicată vineri în Monitorul Oficial, Guvernul a aprobat acordul companiei cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale, însă detaliile activităţii sunt cuprinse în anexa clasificată. Acordul a intrat în vigoare de vineri.

În realitate, acceptul Executivului României este dat pentru compania NIS Petrol, firmă subsidiară a Gazprom, care a cumpărat acordurile de concesiune de la East West Petroleum Corp. Practic, acordul dă dreptul companiei să exploreze şi apoi să exploateze resursele pe care le găseşte în subsolul perimetrului.

Denumit EX-3 Băile Felix, perimetrul nu este descris ori delimitat. Cert este că, neoficial, de aproape doi ani se vorbeşte că perimetrul în cauză, alături de alte trei din Bihor, este "vânat" pentru zăcămintele de gaze de şist care se regăsesc în subsol.

Posibilitatea ca zona Băile Felix să fie "înţepată" cu sonde a stârnit de luni bune nemulţumirea localnicilor, dar nu numai. Însoţiţi şi de primar, oamenii au ieşit în stradă în mai multe rânduri, cerând ca Guvernul să nu ia vreodată în considerare exploatările petroliere de niciun fel în zona staţiunii.

Tot prin intermediul East West Petroleum, NIS mai are concesionat în Bihor perimetrul EX-2 Tria. Aici, firma maghiară Acoustic Geophysical Services a demarat deja prospecţiunile seismice ale perimtetrului, chit că, aşa cum a arătat BIHOREANUL, încă nu a obţinut toate avizele necesare din partea autorităţilor judeţene.

În vară, oficialii NIS Petrol au garantat public, într-o conferinţă de presă susţinută alături de prefectul Claudiu Pop, că nu sunt interesaţi de potenţialul Bihorului în privinţa gazelor de şist şi că tehnologia folosită de ei este dedicată exclusiv hidrocarburilor convenţionale, adică petrol şi gaze naturale.

Citeşte mai multe pe această temă din articolele:

Ruşii de la NIS Petrol: Nu vrem şi nu putem să exploatăm gaze de şist în Bihor (FOTO)

Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Corect
Cei care veti apara tara de pradatori (bineinteles, includem aici si separatismul, iredentismul unguresc) o sa primiti voturi. Ceilalti nici sa nu va ganditi ! Bine spus.
Postat 27 Noiembrie 2013, 18:11 de @Voturi
Lasa-ne bai ungure.....
cu ungurika si propaganda ta despre haidusoboslou, etc... nu ne intereseaza.
Postat 27 Noiembrie 2013, 18:03 de nail
COMENTARIU
DACA SE FACE SI UNA CA SI ASTA CRED CA NU MA MAI INTORC NICIODATA IN TARA ASTA ROMANEASCA DUPA CUM AM IUBITO DE TARE SI AM SI INVESTIT IN BAI AM CUMPARAT CEVA TEREN CENTRAL ZICINDU MI CA BAILE RAMIN TOT BAI NO SA PIARA NICIODATA SI UITE NENOROCITI DE POLITICIENI CA DISTRUG TOTUL SARACA TARA BOGATA
Postat 27 Noiembrie 2013, 17:54 de O PATRIOATA ADEVARAT
prefectu si cu ministri ne foreaza pe miristii
Prefectu are unde merge la bai termale ca sunt destule : Hajdusoboszlo, Beretyujfalou, Debrecen si la drept vorbind sunt si mai faine! Pentru Guvernul roman este mai profitabil sa incaseze bani de la firmele de exploatare a petrolului si gazelor decat de la pensiuni si restaurante din Felix care-s toti evazionisti! Acesta este programul Guvernului, care stie mai bine ce le trebuie celor 7,4 mil. de sustinatori ce primesc pensie si ajutor social de la stat.
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:50 de agentu fiscal
????????
Hai sa ne bagam in seama..perimetrul are 1600km ,a fost ales numele BFelix...nu se fac acolo foraje dlor atotstiutori de toate..vai,vai se duce turistul se screme Popus marele primar!Aloo bogatiile pamintului sunt ale statului Roman,nu ale localitatii Sanmartin..La apa termala cind puneti contoare la pensiunile din aceste localitati?Acolo nu va implicati?Nu vreti sa inchideti si sondele de petrol din Romanica?Si mineritul care mai este?Si CET-ul..vai asta il inchide nea Ilie!Si apa calda ..ca e cea mai scumpa din tara...!
Postat 27 Noiembrie 2013, 08:16 de gheorghe
Voturi
Cei care veti apara tara de pradatori (bineinteles, includem aici si separatismul, iredentismul unguresc) o sa primiti voturi. Ceilalti nici sa nu va ganditi !
Postat 26 Noiembrie 2013, 21:37 de Voturi
votati ma!!!!
Da si cine mai merge la vot ai bou de pute......
Postat 26 Noiembrie 2013, 15:03 de iolanda
Vom bea apa cu petrol
Mai asta ne lipsea ca forajele si fantanile cu apa s-a se infiltreze cu chimicale si titei . Celor care au votat cu USL mai beti voi apa cu petrol si chimicale deca v-a convine !
Postat 26 Noiembrie 2013, 14:51 de Dan
era de asteptat
cozile de topor au pus stapanire pe noi.
Postat 26 Noiembrie 2013, 14:38 de abet
Iata ce a ajuns Romania
Fir-ai al dracului tokes cu toata sleahta ta de iliescieni, constantnescieni, pontozauti,etc... etc !
Postat 26 Noiembrie 2013, 14:33 de Alt
Nu ne lasam..........
Herculane a murit tot din cauza nepasarii localnicilor, nu trebuie fratilor sa lasam sa moara si FELIXUL, trebuie sa ramanem uniti in fata escrocilor de la putere. Impreuna cu primarul sa incercam sa salvam pana cand se mai poate. Din cate stiu Lucian e prieten cu prefectul, ar putea fi un lucru bun. Daca salvezi Felixul, LUCIANE ramai in istoria urbei si-ti facem si statuie.
Postat 26 Noiembrie 2013, 14:16 de Teravura
Undes pistoalele , undes pumnalele
Ponta un infect vanzator de tara, secondat in Bihor de lepre fara coloana vertebrala, Pop, Mang etc ... sa va ia dracu cu gzele voastre de sist cu tot
Postat 26 Noiembrie 2013, 13:48 de jOHN
nu se satura nimeni?
Toti politicienii sunt de vina. Astia cu Ponta, Basescu, Iliescu, Constantinescu sunt la fel de vinovati ca-i sustin. De fapt ar trebuii sa vedem ce are de castigat Oradea, Bihorul, poporul din explorare/exploatare, ca daca vor sa fure/extraga uraniu, bauxita, marmura, carbuni, gaz, petrol etc tot o vor face, cu sau fara acordul nostru. Daca castigurile sunt mai mari ca si pierderile/riscurile trebuie vazut, ca de vorbe in media suntem satui. Personal cred ca media e mai periculoasa decat gazele de sist, asa cum se comporta incepand cu revolutia din '89.
Postat 26 Noiembrie 2013, 13:20 de buboiul
Sa iasa in strada podila &co
De 20)doua zeci) de ani nu am intrat in vreun bazin la Felix. Atunci m-am ales cu o ciuperca de care m-am tratat cativa ani. In alta ordine : sa iasa in strada secretarul utc podila jean, ei si ,,utecistii" si toti cei care au venit in bihor rupti in c*r si acum sunt milionari !
Postat 26 Noiembrie 2013, 13:09 de utc-ist
Forez pentru tine
Băi, ia terminaţi cu discuţiile despre Ponta şi gazele lui de şist! Voi n-aţi auzit că Ilinca Vandici a ajuns în finala "Dansez pentru tine"??? Hă?
Postat 26 Noiembrie 2013, 12:11 de Ilinca Lenin
O SA IESIM IN STRADA
Oamenii o sa iasa in strada, sa fiti convinsi ca o sa iasa in strada, daca ei cred ca pot sa ne faca asta. Baile Felix este un simbol al jud Bihor, este principala atractie turistica, nu o sa faca asta, oamenii vor face cordon in jurul sondelor, NU IN BIHOR. OAMENI BUNI, distribuiti acest articol pe retelele de socializare, vorbiti cu prietenii, nu o sa ne lasam invinsi de alesii nostrii care ne promit ca pamantul nu va avea de suferit, ne-au mintit 24 de ani si ne vor mai minti inca 100 daca ne plecam urechea la ce zic ei.Noi trebuie sa ne facem dreptate singuri, trebuie sa iesim in strada ! . Nu cred ca este oradean care sa isi doreasca sa dispara turismul din Baile Felix, nu cred ca este bihorean care sa fie de acord ca pamantul sa ii fie distrus pentru interesele LOR.
Postat 26 Noiembrie 2013, 12:08 de Marius
Fain
Cei 4,7 milioane de bivoli care a facut posibila venirea USL-ului la putere cum se simt ?
Postat 26 Noiembrie 2013, 12:05 de GIGI
Ultima solutie
Daca autoritatile nu vor apara populatia si bunurile acestora va trebui sa facem ce au facut stramosii nostri : sa ardem (pustiim) totul in carea navalitorilor. Din pacate. Si de ce nu si pe vanzatorii si tradatorii de tara.
Postat 26 Noiembrie 2013, 11:53 de Bihorean
Multumim
Multumim Prefectului,. Mersi Ponta, mare domn.
Postat 26 Noiembrie 2013, 11:38 de Jidou
Baile Felix
Acesti, asa zisi parlamentari nu mai au nimic din ceea ce inseamna demnitate. Baile Felix sunt simbolul judetului Bihor, locul care ne face diferiti de oricare zona din Romania. Daca tot nu-s in stare sa faca macar drumul pana acolo, sa ne lase in pace!
Postat 26 Noiembrie 2013, 11:05 de cougar
dezamagit....
Anul trecut alega lumea sa salveze nuferii, in perioada urmatoare va trebui sa salvam Felixul. Aveam si noi ceva frumos si de renume si uite asa vindem, stricam tot. Logic, il doare la basca pe Ponta de problemele noastre. As vrea ca noi toti sa ne aparam pamantul, traiul, copii nostrii sa poata trai linistiti. Sunt din oradea dar sunt impotriva oricarei exploatari in judetul bihor, iar Felixul trebuie lasat asa cum este! Sa nu ne lasam!
Postat 26 Noiembrie 2013, 10:38 de Oradean
unde e Cornel Popa?
Unde e Cornel Popa? De ce nu apara interesele bihorenilor? De ce nu blocheaza lucrarile? Toata zona Baile Felix ar trebui sa fie clasificata drept arie protejata!!
Postat 26 Noiembrie 2013, 10:13 de johnny
JOS PNL !!!
Judetul asta este condus de PeNaLi ce dracu fac acuma, ne distrug si ultimele valori al acestei judeti. BRAVO BIHORENI ATI DAT JUDETUL SI ORASUL PE MANA UNORI INFRACTORI, DIN PACATE SI PRESA LOCALA ESTE CUMPARAT LA KG. DE PNL !!! JOS PNL!!!
Postat 26 Noiembrie 2013, 10:00 de Mario
Ponta si Antonescu sa traiasca intr-un put de petrol de acum inaninte!
East West Petroleum, Chevron, NIS Petroleum sau Gazprom ... ce conteza ca sunt canadieni, americani, sarbi, rusi sau chinezi? ... Bani sa iasa de la tot fraierul. Ce conteza ca e la campie sau la munte, in centrul unui oras sau intr-o statiune turistica, in zona aglomerata sau in pustietate? Cine ar fi crezut ca exista atata ignoranta, nesimtire si coruptie, in liberali si socialisti deopotriva? Toti, la gramada, vor bani multi ca sa ne scuipe in fata cat mai de sus! Tampit e cine va merge la vot anul viitor, peste alti doi ani sau oricand veodata. Zero% sa fie prezenta la vot ca sa se poata schimba ceva si sa se ajunga la normalitate.
Postat 26 Noiembrie 2013, 09:00 de Nail
Romania ca o sita
Sa vedem acum cantitatea de sange in puta a celor care erau pana acum pe baricade impotriva acidului clorhidric ce se va turna din greu in pamantul Bailor Felix si 1 Mai. Greu examen pentru Ghilea, Popus, Bota, Marcus, Avrigeanu, s.a. Daca o sa-l treaca, in detrimentul intereselor incapatanate ale USL, o sa aiba un ascendent moral bun, atunci cand o sa le sune in urechi goarna lui Basescu pentru comasarea strambei drepte din 2016.
Postat 26 Noiembrie 2013, 08:47 de Abet
jos guvernu!!!
avem o statiune,o astfel de actiune alunga atat turisti cat si posibili investitori in domeniul turistic, poate ca asta se doreste?sa scada valoarea statiunii si pe urma sa fie vanduta pe nimic??? actuala putere numai cu smecherii umbla,tot mai saraci suntem pe cand ei tot mai bine o duc,jos usl,jos guvernu, mma ma-sii de ploticieni,nici daca iesim in strada nu rezolvam nimic,ar treebui sa mergem peste ei acolo la guvern si linsati in public ca alta solutie nu exista,asa nici morti nu sa-r da jos de la putere,cat sau chinuit sa ne minteasca.mama lor de nesimtiti.
Postat 26 Noiembrie 2013, 08:46 de eldoradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON