URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
26 Noiembrie 2010, 11:40

Legea micii reforme în Justiţie a intrat în vigoare, dar în Bihor schimbările se vor vedea abia peste 6 luni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de joi a intrat în vigoare Legea privind unele măsuri pentru accelerarea judecării proceselor, aşa numita "Lege a micii reforme din justiţie", care îşi propune scurtarea termenului de soluţionare a dosarelor. Impactul pe termen scurt la nivelul Tribunalului Bihor va fi redus. Dar nu în viitorul apropiat.

Potrivit judecătorului Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, principalul impediment este numărul mare al cauzelor înregistrate la nivelul instanţei, care a crescut cu 13% faţă de anul trecut, de la 18.536 de dosare în 2009 la 21.005 dosare în 2010.

La aceasta se adaugă deficitul de judecători. Din cele 34 de posturi de judecători existente la nivelul Tribunalului, 9 sunt libere, iar 3 posturi sunt temporar neocupate, două judecătoare fiind în concediu maternal, iar o alta fiind delegată la Penitenciarul Oradea.

Termene de 10 luni

"Din acest motiv s-a ajuns la o supraîncărcare a judecătorilor aflaţi efectiv în activitate, Tribunalul Bihor fiind între primele tribunale ca încărcătură de dosare pe judecător din ţară. Efectul negativ s-a resimţit şi în acordarea termenelor de judecată, ajungându-se ca în materia contenciosului administrativ şi fiscal primul termen de judecată să fie fixat la aproximativ 10 luni de la depunerea cererii", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Cea mai mare încărcătură de dosare o au magistraţii Secţiei comerciale, contencios administrativ şi fiscal. Pe fondul crizei economice, numărul de cauze aflate pe rolul secţiei a crescut cu 31% faţă de anul precedent, de la 8.616 dosare în anul 2009, la 11.308 dosare înregistrate în 2010.

"În aceste condiţii impactul pe termen scurt al Legii nr. 202/2010 la nivelul Tribunalului Bihor va fi redus, iar soluţionarea unei cereri de la o zi la alta un deziderat greu de atins, cel puţin în următoarele şase luni", susţine Cristian Monenci.

Citaţii prin e-mail şi fără evacuări iarna

Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea judecării proceselor sau Legea "micii reforme" în Justiţie îşi propune, în principal, scurtarea termenului de soluţionare a dosarelor.

Instanţa va putea dispune ca încunoştiinţarea părţilor să se facă şi telefonic, telegrafic, prin fax, e-mail sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului supus comunicării sau înştiinţarea pentru prezentarea la termen.

Totodată, alte "instrumente" de tergiversare precum strămutarea dosarelor sau ridicarea excepţiilor au fost mai strict reglementate. Noua lege precizează că nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în procesele şi cererile privind creanţe având ca obiect plata unei sume de până la 2.000 lei inclusiv dar şi că hotărârea judecătorească prin care Judecătoria soluţionează contestaţiile la amenzile de circulaţie şi ordine publică sunt definitive şi irevocabile.

Tot Legea spune că în perioada 1 decembrie - 1 martie nu se pot face evacuări din locuinţe, decât în cazul în care creditorul face dovada că el nu are la dispoziţie altă locuinţă corespunzătoare ori că debitorul sau familia sa au un alt imobil în care să se mute. Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, fără niciun titlu, o locuinţă şi nici celor care tulbură în mod grav liniştea publică.

Divorţ la notar

Printre instituţiile nou-introduse sunt medierea în procesele comerciale şi de divorţ, divorţul pe cale administrativă şi divorţul la notar, tranzacţia, medierea şi recunoaşterea pretenţiilor civile în procesele penale sau judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei.

Potrivit Legii, dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, aceştia pot fi divorţaţi şi de ofiţerul de stare civilă sau notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune, care le eliberează un certificat de divorţ.

O altă noutate este "Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei". Aceasta înseamnă că şi infractorii români vor putea pleda ca americanii: "vinovat" sau nevinovat" şi beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii şi cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii.

Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţie pe viaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON