URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2010, 11:40

Legea micii reforme în Justiţie a intrat în vigoare, dar în Bihor schimbările se vor vedea abia peste 6 luni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de joi a intrat în vigoare Legea privind unele măsuri pentru accelerarea judecării proceselor, aşa numita "Lege a micii reforme din justiţie", care îşi propune scurtarea termenului de soluţionare a dosarelor. Impactul pe termen scurt la nivelul Tribunalului Bihor va fi redus. Dar nu în viitorul apropiat.

Potrivit judecătorului Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, principalul impediment este numărul mare al cauzelor înregistrate la nivelul instanţei, care a crescut cu 13% faţă de anul trecut, de la 18.536 de dosare în 2009 la 21.005 dosare în 2010.

La aceasta se adaugă deficitul de judecători. Din cele 34 de posturi de judecători existente la nivelul Tribunalului, 9 sunt libere, iar 3 posturi sunt temporar neocupate, două judecătoare fiind în concediu maternal, iar o alta fiind delegată la Penitenciarul Oradea.

Termene de 10 luni

"Din acest motiv s-a ajuns la o supraîncărcare a judecătorilor aflaţi efectiv în activitate, Tribunalul Bihor fiind între primele tribunale ca încărcătură de dosare pe judecător din ţară. Efectul negativ s-a resimţit şi în acordarea termenelor de judecată, ajungându-se ca în materia contenciosului administrativ şi fiscal primul termen de judecată să fie fixat la aproximativ 10 luni de la depunerea cererii", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Cea mai mare încărcătură de dosare o au magistraţii Secţiei comerciale, contencios administrativ şi fiscal. Pe fondul crizei economice, numărul de cauze aflate pe rolul secţiei a crescut cu 31% faţă de anul precedent, de la 8.616 dosare în anul 2009, la 11.308 dosare înregistrate în 2010.

"În aceste condiţii impactul pe termen scurt al Legii nr. 202/2010 la nivelul Tribunalului Bihor va fi redus, iar soluţionarea unei cereri de la o zi la alta un deziderat greu de atins, cel puţin în următoarele şase luni", susţine Cristian Monenci.

Citaţii prin e-mail şi fără evacuări iarna

Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea judecării proceselor sau Legea "micii reforme" în Justiţie îşi propune, în principal, scurtarea termenului de soluţionare a dosarelor.

Instanţa va putea dispune ca încunoştiinţarea părţilor să se facă şi telefonic, telegrafic, prin fax, e-mail sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului supus comunicării sau înştiinţarea pentru prezentarea la termen.

Totodată, alte "instrumente" de tergiversare precum strămutarea dosarelor sau ridicarea excepţiilor au fost mai strict reglementate. Noua lege precizează că nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în procesele şi cererile privind creanţe având ca obiect plata unei sume de până la 2.000 lei inclusiv dar şi că hotărârea judecătorească prin care Judecătoria soluţionează contestaţiile la amenzile de circulaţie şi ordine publică sunt definitive şi irevocabile.

Tot Legea spune că în perioada 1 decembrie - 1 martie nu se pot face evacuări din locuinţe, decât în cazul în care creditorul face dovada că el nu are la dispoziţie altă locuinţă corespunzătoare ori că debitorul sau familia sa au un alt imobil în care să se mute. Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, fără niciun titlu, o locuinţă şi nici celor care tulbură în mod grav liniştea publică.

Divorţ la notar

Printre instituţiile nou-introduse sunt medierea în procesele comerciale şi de divorţ, divorţul pe cale administrativă şi divorţul la notar, tranzacţia, medierea şi recunoaşterea pretenţiilor civile în procesele penale sau judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei.

Potrivit Legii, dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, aceştia pot fi divorţaţi şi de ofiţerul de stare civilă sau notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune, care le eliberează un certificat de divorţ.

O altă noutate este "Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei". Aceasta înseamnă că şi infractorii români vor putea pleda ca americanii: "vinovat" sau nevinovat" şi beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii şi cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii.

Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţie pe viaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON